Laleaua pestriţă e în floare!

Cristina Rusu

Una dintre raritățile floristice ale România poate fi admirată, în aceste zile, în ,,Pădurea din Șes" de la Orheiul Bistriței. Deosebit de atractivă, această plantă vegetează în condițiile unui sol îmbibat cu apă, ce menține o temperatură mai scăzută favorabilă lalelei pestrițe. Denumirea științifică a lalelei pestrițe este ,,Fritillaria meleagris", care în limba latină înseamnă ,,floare de șah", aluzie la culoarea și aspectul florii.
Potrivit unei legende, Daria, nepoata Șahului Persiei, avea grijă de grădina acestuia, unde cultiva cele mai frumoase soiuri de lalele. În una din nopți, Daria a visat o tânără care a rugat-o, să-i dea un buchet de flori pentru mama ei, grav bolnavă. În schimb, tânăra din vis, i-a promis Dariei că îi va dărui, la rândul ei, o lalea foarte frumoasă ce nu crește în grădina șahului. După un timp, în grădina palatului a apărut gingașa lalea pestriță pe care Daria a numit-o floare de șah.
Monument al naturii, laleaua pestriță este protejată prin lege în cadrul rezervației botanice ce poartă numele pădurii în care vegetează această specie aflată pe cale de dispariție; este vorba de ,,Pădurea din Șes" , o pădure rară de stejari. De precizat că această plantă, înrudită cu laleaua, este otrăvitoare, bulbii ei conținând un alcaloid puternic.
Cei care doresc să admire laleaua pestriță trebuie să se grăbească, superbele flori ale plantei, foarte fragile, rezistând cel mult o săptămână.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5