Lansare de carte: Ionel Lupu - de trei ori autor

Victor Știr

Ionel Lupu s-a născut la Șieu-Odorhei în 17 august 1955, este inginer de formație și a publicat după retragerea din activitate - la pensie - volumele de poezii: Fructele penitenței (Editura Studis Iași), Reconfigurări de suflet (Editura Solon Bistrița) și cartea de proză Meandrele amintirilor (Editura Solon Bistrița).
În frumoasa grădină a Muzeului Județean s-a desfășurat joi, 9 august, de la ora 17.00, lansarea a nu mai puțin de trei cărți de beletristică - Reconfigurări de suflet, Fructele penitenței și Meandrele amintirilor - , semnate de Ionel Lupu.
Invitații evenimentului au fost prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, scriitorul și jurnalistul Zorin Diaconescu (președintele Societății Conexiuni a Scriitorilor din Bistrița-Năsăud), poeta și pictorița Mirela Orban-Piciu și directorul Editurii Solon Bistrița, Radu Barna.
Moderatorul întâlnirii, Zorin Diaconescu, a schițat, pentru publicul neașteptat de numeros, profilul de scriitor al lui Ionel Lupu, un amator, în sensul că scrie ceea ce dorește, fără să țină seamă de moda zilei, opțiunea lui fiind modelele estetice validate. Astfel, nu se sfiește să scrie poezie ca acum o sută de ani pentru că iubește acea formulă mărturisitoare care e și opțiunea sa estetică. In ce privește volumul de proză, Meandrele amintirilor, apărut în 2020, Zorin Diaconescu, semnatarul cuvântului prefațator-Ionel Lupu-tentația povestirii și rânduiala povestitorului-, găsește că autorul încearcă să refacă, în scris, comunitatea reală, tradițională, a satului, aflat ,, în pierdere” de viteză în comparație cu grăbita evoluție contemporană a societății facebook, în care, deși oamenii stau la 2 metri distanță nu comunică între ei, simțindu-se confortabil cu telefoanele. Moderatorul a îndemnat: Citiți Fructele penitenței a lui Ionel Lupu și veți afla niște lucruri foarte interesante despre ce aveți în comun cu autorul și ce vă desparte de el. Pentru că, evident, nu putem gândi toți la fel, dacă s-ar întâmpla așa, ar înseamna că nu gândim deloc. Diferența de gândire ne spune ceva atâta vreme cât este vorba de o diferență sensibilă, o diferență asumată, nu contrazicere de dragul contrazicerii. Citiți apoi proza lui și veți întâlni un muzeu, o comunitate care a existat la modul real, care a trăit și care mai trăiește probabil și astăzi; o lume care face parte dintr-un fel natural de a vedea lucrurile; o lume care trebuie să dispară pentru ca să renască, până când nu dispare, dar ca să poată renaște trebuie să avem amintirea ei, așa cum în natură există codul genetic, tot astfel, în textul scris există Codul lui Ionel Lupu.
În continuare, prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, recent întors, la încheiere, din misiunea de ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, și-a exprimat satisfacția oportunității de a putea participa la lansarea cărților unui consătean al domniei sale, Șieu Odorhei fiind Ierusalimul meu sau parafrazându-l pe Blaga -,,țărușul meu de argint”. Profesorul a continuat:,,Oriunde m-au purtat pașii demnităților pe care le am avut, întotdeauna am fost legat de meleagurile bistrițene și mai ales de Șieu Odorhei care este și cheia lecturii mele pe care o fac cărților lui Ionel. A spune că localitatea natală este Ierusalimul meu nu înseamnă o blasfemie, înseamnă marcarea unui reper de profundă aderență la spațiul în care m-am născut și de unde am primit setul de valori, de credințe, de idealuri, un anumit Weltanschauung, o privire asupra lumii pe care am învățat-o la Șieu Odorhei pentru toată viața.” Recunoscând că pentru domnia sa, critica literară este violon d'ingres, domnul Zăpârțan a decriptat demersul autorului ca fiind ,,…legat de reconstrucția vieții de comunitate, importantă pentru a ne înțelege propria noastră identitate și lumea în care trăim.” Scrisul lui Ionel Lupu, cu mijloacele poezie și ale prozei redă trăiri autentice ale unui spirit onest, curat la care se raportează propria viață cu dorința de a extrage o înțelepciune din întâmplările prezentate. Prof a avut interesante observații despre prezentul societății românești și civilizația europeană.. ,,Prin seria de secvențe de viață pe care le prezintă poezia facem apel la normalitate da ne regăsi pe noi înșine cu ceea ce avem mai bun mai frumos mai creativ în felul nostru. Îl felicit din inima pentru această carte (Meandrele amintirilor), aproape toate secvențele din evocările sale sunt cunoscute consătenilor care știm cu toții acestei întâmplări stranii, dar la unele, Ionel adaugă anumite particularități, a mai spus fostul ambasador la Vatican și unul dintre importanții universitari clujeni.
La rândul său, poeta și pictorița Mirela Orban a vorbit despre relația autorului de-a lungul anilor cu literatura: ,,Din adolescență cu poezia, apoi abandonează; mai târziu se îndreaptă spre proză scurtă, revină la poezie la începutul anilor 80, când activează în Cenaclul George Coșbuc Bistrița timp de aproape zece ani, dar fără concretizari publicistice Din păcate urmează o perioadă de tăcere poetică, apoi reluarea vechii pasiuni, abia o dată cu pensionarea din vara anului 2018. Autorului îi reînvie apetența pentru scris, dorind parcă să recupereze timpul pierdut sau poate trăirile sedimentate.” Mirela Orban-Piciu l-a citat pe poetul Ion Mureșan despre rolul binefăcător, sanitar, al poeziei pe vremuri pandemice. ,,Ionel Lupu exact asta face, încearcă să neutralizeze vremurile acide pe care le trăim”, a adugat invitata, apoi a prezentat subtile intuiții ale conținutului volumului Configurări de suflet și a citit două reprezentative poezii.
În partea de final, directorul Radu Barna și Ionel Lupu au vorbit despre colaborarea la realizarea cărților, apoi s-a continuat cu sesiunea de autografe.

Comentarii

25/08/21 17:21
Ionel Lupu

Mulțumind pentru articolul care redă fidel desfășurarea acțiunii culturale prilejuită de lansarea cărților mele, se cuvin doar două precizări legate de data nașterii care este 17 decembrie, si data evenimentului care a fost 19 august. In rest, toate cele bune!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5