Lechinţa este prima comună cadastrată integral! Romeo Florian: E o lucrare pentru sute de ani! Rămâne in istoria comunei!

Lechinţa este prima comună din Bistriţa-Năsăud care este cadastrată integral, după ce lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor s-au încheiat. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud a predat Opis-urile şi extrasele de carte funciară.

         Proiectul a fost cuprins în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, lucrările fiind contractate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate. Proiectul cu o valoare totală de 2,1 milioane lei a fost finanţat prin Lucrarea a fost finanţată prin AXA 11 din Programul Operaţional Regional - “Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”. 

„Nu a fost un proiect simplu, a fost o lucrare destul de complexă. Împreună cu OCPI Bistriţa-Năsăud am făcut eforturi considerabile, mai ales pe perioada de contestaţii, de 60 de zile.  Vreau să îi mulţumesc directorului Emil Mănăşturean şi întregii echipe de la OCPI BN care au fost alături de noi, 60 de zile, de dimineaţa până târziu. Eu personal am stat 54 de zile. Am reuşit să finalizăm cu succes această lucrare, care nu este 100% perfectă, dar e undeva la 90%. A fost un proiect pilot de cadastru general, cu o comună complicată, mare, aproape 13.500 de hectare. S-au intabulat de la drumuri, cale ferată, ape, poduri, tot ce ţine administrativ de teritoriul comunei Lechinţa. Am intabulat averea tuturor instituţiilor statului”, a declarat primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian.

Potrivit primarului comunei, măsurătorile au arătat, de exemplu, suprafeţe mai mari de pădure atât la ICAS, cât şi cele în proprietatea comunei, administrate de OS Valea Şieului. „Suntem mai bogaţi după această lucrare de cadastru, sunt mult mai bogaţi oamenii, este o lucrare foarte importantă, pentru sute de ani de aici înainte. E o lucrare la care am ţinut foarte mult. Am făcut foarte multe de când sunt primar, şi şcoli, şi grădiniţe, şi canalizări, dar cea mai importantă lucrare, care rămâne în istoria comunei Lechinţa este această lucrare de cadastru general. (…) S-au identificat toate clădirile şi anexele construite de-a lungul timpului. Acum sunt evidenţiate şi din ianuarie 2022 vor intra la impozitare”, a menţionat primarul Florian.

Emil Mănășturean, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bistrița-Năsăud, a menţionat că sunt 15,329 de cărţi funciare.   „Dacă acea colaborare dintre Primărie şi executant este bună spre foarte bună, lucrurile au finalitate. Am adus pentru a fi înmânate cetăţenilor toate extrasele de carte funciară. Fără cei din Primărie, lucrarea avea altă conotaţie. Am avut fermieri mari – domnii Paşca, Harşianu, Ciuruş – care lucrează sute de hectare. Scopul acestei lucrări este să ajute cetăţenii să-şi valorifice proprietatea pe care au dobândit-o”, a menţionat directorul executiv al OCPI BN.

Tot din fonduri europene, au mai fost semnate 10 contracte de execuţie a cadastrului general, care vor începe în luna august. Este vorba despre Bistriţa Bârgăului, Dumitriţa, Feldru, Petru Rareş, Rebrişoara, Salva, Târlişua, Teaca, Tiha Bârgăului şi Zagra.

Potrivit lui Emil Mănăştuream, sunt localităţi unde lucrările de cadastru se apropie de final. „La Lunca Ilvei, mai este sectorul 0 – drumuri, cale ferată, pâraie, plus un sector la limită cu comuna Cârlibaba, o muncă de 2 luni de zile. La Măgura Ilvei, mai sunt 5 sectoare, la Ilva Mare, suntem trecuţi de jumătate din suprafaţă. Poiana Ilvei este afişată în integralitate. Ilva Mică este la aproape 40% din suprafaţă. De la Telciu au fost transmise ultimele sectoare. Mai avem Romuli, care e în perioada de afişare, cele 60 de zile”, a adăugat directorul OCPI BN.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5