Primarul Ioan Moniţa a înmânat primele extrase de Carte Funciară, de după 1856, la Romuli. Preşedintele Moldovan: Se scrie o filă importantă de istorie pentru comunitate
Moment istoric pentru comunitatea din Romuli, odată cu înmânarea primelor extrase de Carte Funciară către proprietari şi posesori din comună, după finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor terenuri şi construcţii la nivelul unității administrativ – teritoriale. Finanţarea a fost asigurată integral de ANCPI, astfel că pentru cetăţeni totul a fost gratuit.
Primele extrase de Carte Funciară au fost înmânate de către primarul Ioan Moniţa unor oameni gospodari din comunitate, precum Gheorghe Moţ, fost viceprimar al comunei, „cu peste 40 hectare de păşune şi pădure, dar şi cu 12 copii”, lui Gavrilă Ivan, lui Grigore Bob – secretar al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, şi lui Eugen Curtuiuş.
La acest eveniment festiv au participat Emil - Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Emil - Iliaș Mănășturean, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bistrița – Năsăud, consilieri locali, reprezentanţi ai firmei care şi-a adjudecat contractul.
„Este un moment istoric pentru comuna Romuli. Mulţumim bunului Dumnezeu că am ajuns ziua de astăzi, când am dus la bun sfârşit această foarte importantă lucrare, şi anume, cadastrarea generală a comunei Romuli. Avem toate extrasele de Carte Funciară din comuna Romuli. Suntem una din puţinele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud unde s-a realizat această lucrare, după Lechinţa suntem a doua comună care avem realizat cadastrul general pe tot UAT-ul. De la bun început trebuie să mulţumesc domnului preşedinte Emil Radu Moldovan pentru că fără domnia sa nu era posibilă o asemenea lucrare. Să-i dea Dumnezeu sănătate pentru că este un om al faptelor. A promis de mult această lucrare şi, iată, am dus-o la bun sfârşit. Toată comuna Romuli vă mulţumeşte. Îi mulţumesc şi domnului director Emil Mănăşturean pentru că s-a implicat activ, este un profesionist desăvârşit. Îi mulţumesc pentru că ne-a dat sfaturi foarte bune, pentru că, atunci când e vorba de proprietăţi, când e vorba de terenuri, când e vorba de construcţii, de clădiri, de păduri, lucrurile sunt extrem de delicate. Vă mulţumesc atât dumneavoastră, cât şi echipei minunate pe care o aveţi de tineri profesionişti. Nu în ultimul rând, trebuie să mulţumesc firmei Ramboll SEE care a avut o muncă asiduă pentru că nu e uşor să cadastrezi o comună de munte care nu a fost colectivizată, o comună de munte în care - vă spuneam e un moment istoric – nu s-a mai făcut aşa ceva, nu a avut cadastru general care să aibă transpunere în Cartea Funciară. În 1912-1913, austro-ungarii au făcut un cadastru, dar nu a fost dus la bun sfârşit, nu a avut transpunere în Cartea Funciară. Astăzi avem plăcerea extraordinară să finalizăm aceste lucrări. Mulţumesc, de asemenea, domnului secretar Viorel Ivan că s-a implicat activ în această lucrare”, a declarat primarul Ioan Moniţa.
Edilul comuiie a menţionat că eventualele erori care au apărut - scrierea greşită a unor nume sau date – vor putea fi remediate. „Ca un om care a participat activ, pot să vă spun că, în general, 90-95% sunt lucrări bune şi foarte bune, eventualele mici neplăceri, greşeli – pentru că numai cine nu munceşte nu greşeşte – vor fi corectate pe parcurs. Toată comuna Romuli este cadastrată şi nu există palmă de teren din comuna Romuli care să nu aibă extras de Carte Funciară – proprietari şi posesori. De asemenea, mulţumesc celor care au creat cadrul legislativ ca să se poată face o asemenea lucrare, pentru că este un lucru foarte important, mai ales că tot ceea ce înseamnă proiecte europene de acum înainte, cred că inclusiv subvenţiile pe suprafaţă vor fi legate de natura proprietăţii terenului”, a adăugat edilul comunei Romuli.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a evidenţiat importanţa unui astfel de proiect de cadastrare generală.
„Subliniez, şi cred că nu sunt cuvinte mari absolut deloc, astăzi se scrie o filă importantă din istoria comunităţii din Romuli şi a comunei Romuli. Ştim că toţii că e destul de complicat de lucrat cu oamenii şi aproape imposibil când vorbim de proprietate. (,,,) Colegii primari care şi-au asumat momentele neplăcute care apar în derularea unei astfel de lucrări merită felicitaţi pentru că e cu mult mai greu să faci cadastru general decât să dezvolţi toată comuna Romuli. Primarul Moniţa a reuşit, cu o comunitatea de la marginea judeţului Bistriţa-Năsăud, să facă din comună un bibelou, o bijuterie, nu a ratat niciun fel de finanţare, nici europeană, nici guvernamentală. Îmi aduc aminte că eram la începuturile politicii când veneam în Romuli şi ştiu cum arăta Primăria atunci, cum arătau străzile, şcoala, Căminul Cultural, Biserica”, a spus preşedintele Radu Moldovan.
Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a evidenţiat şi munca echipei de la OCPI Bistriţa-Năsăud, coordonată de directorul Emil Mănăşturean. „Toată echipa merită toate aplauzele, pentru că toate aceste lucruri se pot face doar în echipă. Oricâte eforturi ar face primarii, oricâte diligenţe sau rugăminţi aş adresa eu, dacă nu ar fi o echipă de profesionişti cum este cea de la OCPI, nu ar exista nicio şansă, pentru că lucrurile sunt extrem de complicate, documentaţiile sunt extrem de complexe şi de greu de făcut şi eu cred că şi judeţul Bistriţa-Năsăud poate fi luat ca model. L-am întrebat pe domnul Mănăşturean şi a confirmat că primul UAT din judeţul Bistriţa-Năsăud cu cadastrul finalizat integral este comuna Lechinţa, a doua este comuna Romuli, este gata documentaţia pentru Poiana Ilvei, imediat va fi Prundu Bârgăului care are depusă documentaţia completă, urmează colegii noştri să lucreze la validare, şi sunt convins că vor urma şi altele”, a subliniat preşedintele Radu Moldovan.
În mesajul său, preşedintele Moldovan a punctat faptul că îşi doreşte ca toate comunităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud să ajungă în situaţia în care este Romuli pentru că, în etapa următoare, Comisia Europeană va finanţa doar proiecte pentru care există un regim clar al proprietăţii. „Aş vrea să-l felicit din tot sufletul pe Ioan Moniţa – pentru eforturile şi pentru stăruinţa lui. Iată că, într-un târziu, dacă perseverezi, până la la urmă tot se rezolvă lucrurile şi eu mă bucur foarte mult că oamenii din Romuli, care sunt oameni minunaţi şi îşi aleg conducători ca şi ei, din momentul de faţă au lucrurile foarte clare, de unde până unde, cât, documente pentru a-şi putea valorifica, aşa cum consideră ei, proprietăţile. Felicitări, Ioane, şi, chiar dacă se spune că e păcat să fii mândru – este păcat să te comporţi incorect cu această atitudine –, chiar sunt mândru de ceea ce ai făcut împreună cu colegii tăi, îi mulţumesc din suflet domnului Mănăşturean că zi şi noapte este alături de primari. Subscriu şi eu, de regulă, primarii sunt destul de pretenţioşi şi se plâng, în general, de cele mai multe ori pe bună dreptate, de modul cum relaţionează cu instituţiile deconcentrate ale Guvernului în teritoriu, dar domnul Mănăşturean a fost vizionar, are o superechipă de tineri în OCPI care sunt conectaţi la viitor, iar această echipă de tineri are un rol important în tot ceea ce s-a întâmplat. Mulţumim frumos pentru sprijin, felicitări şi bunul Dumnezeu să ne dea sănătate tuturor, pentru că dacă suntem sănătoşi întotdeauna e cumva”, a concluzionat preşedintele Moldovan.
Directorul OCPI BN, Emil Mănăşturean, i-a felicitat în primul rând pe locuitorii comunei Romuli. „ Această lucrare este a lor. Cred că sunt cu toţii conştienţi că până acum au avut o evidenţă făcută de Imperiul Austro-Ungar în 1856, a mai fost o încercare în 1911 care nu s-a finalizat. În sfârşit, datorită unor oameni vizionari, hotărâţi, ambiţioşi şi cu multă voinţă, care au reuşit să modifice şi să aducă legislaţia să putem aplica şi în zona Ardealului, să avem finanţări pentru acest gen de lucrări, avem această lucrare de cadastru, pentru 9843 hectare, o suprafaţă foarte mare, cu intravilan desfăşurat pe raza comunei, suprafeţe de păduri. Executantul, pe care trebuie să-l felicit, are în componenţă oameni de la noi din judeţ, un lucru foarte important”, a declarat şeful OCPI BN.
Directorul Mănăşturean a reiterat faptul că Bistriţa-Năsăud este singurul judeţ din România în care opt unităţi administrativ-teritoriale şi-au cofinanţat din bugetul propriu cadastrarea. „Prundu Bârgăului şi-a depus documentaţia pentru întreg UAT-ul; în Poiana Ilvei, am reuşit să finalizăm lucrările. Restul comunelor de pe Ilve mai au încă două-trei sectoare şi mici detalii pe care executantul şi Primăria sunt în faza de a le finaliza. Se lucrează în tot judeţul. Am avut 21 de UAT-uri pe Programul Operaţional Regional, finanţat din fonduri europene. Lechinţa e terminată şi plătită din fonduri europene, mai avem încă 20, din care sunt în lucru 17, Salva e afişată şi mai avem Petru Rareş, care cel mai probabil o să fie afişat joia viitoare. Se lucrează pe toate fronturile, pe bugetul local al primăriilor, pe fonduri europene, pe finanţarea Agenţiei, acea finanţare de 160.000 lei pentru fiecare UAT în mod egal”, a detaliat Emil Mănăştrurean.
În context, acesta s-a referit şi la ataşamentul omului din Ardeal faţă de pământ, faţă de proprietate. „Când am citit romanului marelui scriitor Liviu Rebreanu – Ion – n-am înţeles toate detaliile, acum 50 de ani, dar, după ce am avut de la Romuli - 876 de cereri de rectificare şi la Telciu un pic mai puţine, adică tot câteva sute, la Lunca Ilvei câteva sute, mi-am dat seama de dragostea faţă de pământ a ţăranului şi a omului din Ardeal şi de la noi din judeţ. Am făcut o analogie perfectă cu sentimentele ţăranului Ion cu ce s-a întâmplat în aceşti zece ani – şi vă spun că am avut ajutor, am fost înţeleşi, un lucru foarte important”, a adăugat acesta.
Nu în ultimul rând, directorul de la Cadastru a subliniat necesitatea unui cadru legislativ coerent, dar şi ca licitaţiile pentru astfel de lucrări de cadastru să se facă pe plan local. „În Primăria Romuli am avut oameni care au pus suflet, şi anume domnul secretar. Numai într-o echipă se poate face o asemenea lucrare. Unii au fost circumspecţi la început, dar acum avem toată lucrarea bloc. Abia aştept să văd APIA la un click distanţă, taxe şi impozite pentru cei din comuna Romuli tot la un click distanţă. Este o comună care poate avea un început de digitalizare pe care noi îl clamăm de atâta vreme. De aici pleacă totul. Recensământul agricol e ca şi rezolvat, recensământul locuinţelor şi populaţiei, din nou, e rezolvat”, a concluzionat Emil Mănăşturean.
Citiţi şi:
- Romuli, a doua comună din Bistriţa-Năsăud cadastrată integral! Miercuri, vor fi înmânate primele extrase de Carte Funciară!
- Primarul Ioan Moniţa: Sper ca în ianuarie 2022 să putem înmâna extrasele de Carte Funciară! Fonduri pentru drumuri şi poduri, solicitate prin Programul Naţional de Investiţii
- Lechinţa este prima comună cadastrată integral! Romeo Florian: E o lucrare pentru sute de ani! Rămâne in istoria comunei!
- Ing. Emil Mănăşturean: Extrase CF pentru locuitorii din Romuli şi Poiana Ilvei, la mijlocul lunii iunie! Prundu Bârgăului şi Lunca Ilvei, aproape de final cu cadastrarea!
- Primarul Ioan Moniţa: Sper ca în mai-iunie, să putem înmâna primele extrase de Carte Funciară
Adaugă comentariu nou