Legendele populare românești se răspândesc în Europa prin proiectele Erasmus
Proiectele Erasmus valorică patrimoniul cultural al țărilor din Europa. Proiectul We Are Better Friends with Our Stories promovează literatura populară a cinci țări. România, reprezentată de Școala Gimnazială Nr.1, Slovacia, Portugalia, Turcia sunt țările partenere în proiectul finanțat de Uniunea Europeană. În perioada 11 mai-17 mai 2019, șase elevi și trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița au participat la o întâlnire transnațională, la Școala Nr. 65 din Varșovia, Polonia.
Proiectul a reunit legende populare reprezentative celor cinci țări. Acestea au fost alese de elevi pentru a fi prezentate colegilor din celelalte țări într-o manieră inedită. Elevii de la școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița au prezentat referitoare la livezile de la Cireșoaia. Elevii din școală au desfășurat mai multe activități de proiect după programul școlar. Astfel ei s-au pregătit sub atenta coordonare a profesorilor din proiect. Au fost citite legende, au fost interpretate și traduse în limba engleză. Elevii au selectat melodii din repertoriul românesc pe care le-au folosit pentru prezentarea legendei. De asemenea, au realizat ilustrații sugestive pentru culegerea de legende europene. Activitățile au avut ca scop și încurajarea lecturii.Celelalte țări au prezentat legende specifice istoriei, credințelor din țările respective. Fiecaare partener a pregătit momente inedite: muzică, dans, dramatizare. Elevii s-au transpus apoi în personajele din legendele altor popoare și au interpretat în mod sugestiv legendele populare turcești, poloneze, slovace, portugheze și românești .
Partenerii din Polonia au asigurat un program divers elevilor din mobilitate. Astfel, s-a realizat o cunoaștere a școlii, a sistemului de învățământ polonez. Fiind o școală cu profil sportiv, elevii se pregătesc la o piscină adaptată tuturor categoriilor de vârstă, au o sală de sport, pistă pentru alergare, terenuri sintetice, sală pentru tir cu arcul. În cadrul manifestărilor din proiect, elevii au participat la ateliere internaționale și au interpretat semnificația legendelor, au rescris finalul acestora și au pus în scenă creațiile literare. Activitățile din proiect au încurajat gândirea critică, abilitățile de comunicare în limba engleză, au promovat toleranța și respectul pentru valorile europene, pentru diversitate și pentru multiculturalitate. Acțiunile culturale au continuat cu vizitarea Varșoviei, un oraș greu încercat de al doilea Război Mondial. Acesta a fost distrus în proporție de 85% în bombardamente și a fost reconstruit, cu măiestrie, la forma actuală. S-au vizitat muzee, biserici, instituții pentru ca elevii să își facă o părere cât mai complexă. Produsul final al acestei mobilități a fost o hartă a legendelor europene care se vor regăsi într-un e-book. De asemenea, toate produsele vor fi diseminate pe platforma proiectului, pe pagina de e-Twinning a proiectului. Acest proiect dă șansa legendelor populare să prindă viață prin folosorea noilor tehnologii, a noilor demersuri didactice, ceea ce demonstrează necesitatea de a prezenta literatura într-o manieră adecvată, atractivă pentru generațiile actuale.
Prof. Cristina Hădărău, responsabil proiect
Citiţi şi:
- Școala Gimnazială Nr.1 în Italia, proiect Erasmus+ pentru viitorul verde al planetei
- Reuniune de proiect în Polonia
- Atelier de Mărțișoare la Școala Gimnazială Nimigea de Jos
- Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița a promovat cultura națională în Turcia
- Oaspeți din patru țări la Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița
Adaugă comentariu nou