Lesenii si cartea
Sambata 5septembrie 2009, am participat la LESU la o actiune de fermitate si credinta profunda, dovada ca traditia culturala leseana ramane vie.
Lesu e un sat plin de povesti, un sat cu o continua forfota, plin de evenimente, intamplari povestite la crucile drumului sau in prag de poarta sau tinda, iar iarna la gura sobei.Aici, isi dau intalnire in fiecare an triscasii locali cu triscasii din Zagra si din alte zone ale judetului si tarii. Intalnirea lor a ajuns la numarul 40, perioada in care s-au nascut oameni cu nume de rezonanta istorica. In cultura romaneasca lesenii alcatuiesc o dinastie ca si Cantemirestii, Golestii sau Vacarestii, o dinastie culturala de la poalele Heniului care prin pastrarea traditiilor locale iau contact cu alte asezari ce le deschid calea larga spre farmecul imens al tarii constituind totodata un mijloc de intarire a prieteniei intre oamenii deschisi spre zarile culturii.
Pe Valea Lesului pe o scena triumfala se perinda personaje de marca a literaturii si artei, ce dau zilnic parti din ceea ce fac, dovada ca aici istoria exista si poate fi palpata.
Lesenii si-au prezentat in fata satenilor cartile lor scrise prin ei si pentru ei ce pot fi oricand convertite intr-un registru educativ.
Autorii: Veronica Osorheian, Ioana Precup, Elisabeta Luscan, Mariana Bosbici si Valer Petrehus, au plecat de la izvoarele literare si artistice spre a sta marturie radacinilor adanci infipte in solul fertile al Lesului, ce releva existenta unei sustinute activitati culturale, aici, la Poalele Heniului, unde se simte o noua renastere a satului prin cultura, prin pagini de zamislire a unui universe incarcat de destin cu cugetari asupra istoriei locale. Deci Lesu este un strat de cultura pe un afluent al Somesului, unde nu se calca in picioare roadele muncii strabunilor nostri
Cunoscuta artista Maria Precup, a fost prezentata de sora ei Ioana in cartea COMOARA PRIVIGHETORII, dedicata artistei la 50 de ani de cantec romanesc, de larga reputatie nationala, care ascunde in adancul sufletului revarsari de energii provenite din contactul neantrerupt cu cultura. In casa Precup exista o impletire a filozofiei, poeziei, muzicii si picturii intr-un cuvant cu toate teritoriile culturii. Maria, privighetoarea Lesului si Tarii Nasaudului este neschimbata tocmai datorita faptului ca a facut intotdeauna ce i s-a cerut incercand sa-si faca cu dragoste si in mod onorabil datoria.
Ioana, autoarea cartii calatoreste mereu, iubeste miscarea, deplasarea. Uraste statul pe loc, poate si fiind ca este nascuta intr-o zodie a aerului si aerul inseamna miscare. Unica mea placere spune scriitoarea este zborul-la propriu.
Imi place sa poposesc intr-o poiana de munte la Lesu, dar nu neaparat salbatica, dar singuratica, sau in casuta parinteasca ce se mai pastreaza si unde imi rencarc acumulatorul.
Scriitoarea Veronica Osorheian, prin scrierile sale slaveste satul si satenii batand intr-una la amintirea sa pentru ca:
“Oriunde-as merge-n lume,
Sfant va ramane locul
Unde cuvantul mama, intai l-am invatat
Si-am sa le spun la toti ca mare e norocul
Sa ai o radacina in lumea de la sat”
Elisabeta Luscan o priceputa povestitoare, se afla permanent in tovarasia cartilor cu proza scurta extinzandu-se asupra a tot ceea ce cunoasterea umana a putut stapani in timp – evenimente, fapte, din Lesu si satul ei natal Chiuza.cu elemente comune si elemente specifice fiecarui sat reunite prin legaturi trainice ce se pastreaza in povestirile frumos oranduite.
Dascalita Mariana Bosbici a adunat intr-un volum toate creatiile copiilor punandu-i in contact direct cu disciplinele culturii.
Cartea lui Valer Petrehus si a colaboratorilor sai pune in scena istoria unui centru cultural nasaudean convins ca pentru viata primita in dar de la Bunul Dumnezeu si pentru norocul de a dobandi suntem datori societatii ce ne adaposteste.
La Lesu, in compania cartilor ne-am aflat intr-un climat sincer, cald si calm, cu oameni ce au o infatisare modesta si cu un echilibru al gandului si sentimentului, actiune la care si de data aceasta primarul Nicolae Lupsan si-a confirmat calitatile sale culturale si administrativ gospodaresti.
Doi tineri studenti din S U A si Cluj-Napoca Calin si Andrei Daian s-au simtit vrajiti de aceste locuri pline de marturii si de conjunctii spirituale .
Citiţi şi:
- Cartea „Valori de altădată – În vârful peniţei, vol. VII” întâmpină FESTIVALUL „Rapsodia trişcaşilor” – ediţia din anul 2011
- Trişca răsună la Leşu
- Printr-un bust de o monumentalitate aparte, cetăţeanul de onoare Tudor Jarda, s-a reîntors la Leşu
- De 40 de ani trişca răsună în festival
- Fiul maestrului Tudor Jarda, Pavel, a îmbrăcat straie populare la întâlnirea cu leşenii
Adaugă comentariu nou