Liberalii bistriţeni sar în apărarea fermierilor care trebuie să returneze către APIA banii primiţi din subvenţiile pe suprafaţă
-
View the full image
Stelian Dolha şi Diana Morar
Aproape niciun fermier nu a scăpat de vigilenţa APIA după ce a primit subvenţii. În urma controalelor din teren şi a supravegherii prin satelit, sute de agricultori s-au trezit în situaţia de a înapoia banii primiţi, în unele cazuri fiind vorba despre sume de ordinul milioanelor de lei vechi. Principalele cauze ale acestor debite sunt neconformităţile dintre declaraţiile fermierilor şi constatările din teren, în urma controalelor. În apărarea acestora vin liberalii bistriţeni care au declarat, că se gândesc la o iniţiativă legislativă care să evite pe viitor asemenea situaţii.
Stelian Dolha: Când va răspunde şi APIA?
,,Sute, chiar mii de agricultori din judeţul Bistriţa-Năsăud şi din România trebuie să returneze subvenţiile pe suprafaţă şi plăţile pe agromediu. Sumele nu sunt deloc neglijabile, sunt sume importante. E vorba de sute de milioane de lei vechi, sume mari pe care ei trebuie să le dea înapoi. De ce? Pentru că în momentul în care trebuiau să îşi identifice proprietatea, puşi în faţa unui ortofotoplan, imaginaţi-vă o hartă cu nişte puncte, trebuiau să pune degetul să arate: asta este suprafaţa mea, poate au greşit. Un om de bună credinţă, care în rest a respectat tot ce i s-a cerut, poate a greşit, dar agentul de la APIA era lângă el şi a aprobat: s-ar putea ca asta să fie suprafaţa ta. Nu ştim încă numărul lor pentru că teledetecţia cu care se face acest control continuă, încă nu s-a finalizat. Partea tristă a acestei poveşti, drame , cum vreţi să îi spuneţi este că lucrurile puteau fi stopate în momentul în care noi am început aceste controale, şi la un an de zile le spuneam: aţi greşit oameni buni, aţi greşit! Şi atunci, plăteau doar pentru un an, nu pentru 5 ani. Conducerea APIA de atunci sub guvernare PDL, o spun direct, clar, a băgat gunoiul sub preş. Asta cred că au făcut, l-au ascuns acolo, să nu îl mai găsească nimeni. Şi a mai avut încă un motiv, urmau alegeri, cred că aşa au gândit şi de ce să ni-i ridicăm în cap noi pe oamenii aceştia, las să rezolve cei care vin după, pentru că dacă se luau aceste măsuri, atunci, lucrurile puteau fi stopate”, a declarat preşedintele PNL BN, deputatul Stelian Dolha.
,,Întreb când va răspunde şi APIA. Ignoranţa, indiferenţa, uite unde duce. Iniţiativa legislativă nu poate avea efecte retroactive, dar nici nu putem sta cu mâinile în sân. Nu s-a întâmplat nimic. Haideţi să vedem ce putem face”, a subliniat liberalul Stelian Dolha, membru în Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor.
Diana Morar: Fermierul nu poate să-şi asume întreaga culpă
Preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL BN, avocata Diana Morar, a afirmat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că fermierul nu poate să-şi asume întreaga culpă pentru această situaţie, că este o disfuncţionalitate a modului în care a fost organizată APIA.
,,În aceste condiţii, noi o să propunem o iniţiativă legislativă prin care, cel puţin până la data înfiinţării sistemului electronic de teledetecţie, apreciez ca între anii 2008-2010, aceşti fermieri să fie exoneraţi de la plata acestor subvenţii, întrucât culpa nu le aparţine”, a subliniat Diana Morar.
,,Noi apreciem că nu ar fi vina fermierului în mod exclusiv atâta timp cât APIA nu a avut la dispoziţie un sistem electronic care să verifice identificarea făcută de un fermier care nu e de specialitate, nu are nici mijloacele tehnice, electronice care să îi permită să identifice în mod corect. Acum APIA ce face? APIA vine la nivelul anului 2010 la care are sistemul respectiv în funcţiune şi controlează în urmă cu doi ani de zile, dar controlează perioada în care nici ea nu era pregătită ca instituţie să verifice realitatea pe care o susţinea fermierul. În condiţiile, în care din punctul nostru de vedere, fermierul nu poate să-şi asume întreaga culpă pentru această situaţie, apreciem că este o disfuncţionalitate a modului în care a fost organizată APIA. Fosta conducere APIA sub guvernare PDL a stat în pasivitate, nu a întreprins controalele în teren, pentru că a stat sub umbrela celor 5 ani de prescripţie. APIA, la nivelul anului 2013, a fost nevoită să facă aceste controale şi să meargă anterior anului 2013 până în 2008, motivat de faptul că ar fi putut să-şi piardă acreditarea de la UE ca instituţie. Sunt fermieri care s-au adresat instanţelor de judecată şi au contestat procesele verbale de control prin care li se impută sume. Nu comentez deciziile instanţelor, pentru că sunt încă procese pe rol, dar am observat că trendul general la nivel de ţară este de a le respinge, pentru că nu e foarte clarificat cadrul legislativ în acest sens. Instituţia poate răspunde în momentul în care i se creează un cadru legislativ, care nu există”, a concluzionat avocata Diana Morar, preşedinta femeilor liberale din judeţ.
Subvenţiile pe suprafaţa cultivată acordate de APIA sunt finanţate atât din fonduri europene cât şi din bugetul de stat.
...................
Citiţi ediţia print
Citiţi şi:
- Administraţia judeţeană, în dialog cu locuitorii Văii Someşului
- Liberalii Stelian Dolha, Diana Morar și Viorel Peica de la AgroArdeal, business comun pe brichete de rumeguș
- Caravana Agroinfo la Şieu-Odorhei
- Poiana Ilvei –destinația cu numărul 6 pentru Caravana Agroinfo
- Fermierii bistriţeni, instruiţi de APIA
Adaugă comentariu nou