Localitatea Luşca, pe drumul modernizării

Din drumul DN 17 ce vine dinspre Beclean, străbate oraşul Năsăud, trece Someşul Mare peste un pod modern, „spintecă” Jidoviţa, se desprinde, la dreapta un drum îngust, recent asfaltat, şi o tăbliţă indicatoare: localitatea Luşca.
Panglica de asfalt urcă şerpuind spre aşezarea anunţată la intrare, aproximativ 100 de metri. În faţă se deschide priveliştea din partea de est a satului, cu case bine întreţinute, aşezate de o parte şi de alta a drumului. Urmează alte câteva coborâşuri şi urcuşuri până ajungem în centrul aşezării, unde întâlnim clădirea şcolii, a căminului cultural şi a Bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”.
Aşezată pe malul stâng al Someşului Mare, înconjurată de dealuri împădurite de la vest la est, situată la altitudinea de 280-290 m, localitatea Luşca reproduce, la o scară mult micşorată, imaginea Ardealului văzut de Nicolae Bălcescu în „Românii sunt Mihai Voievod Viteazul”. Un brâu de dealuri împădurite protejează un măreţ amfiteatru natural, brăzdat de două văi, una fără nume căreia sătenii îi zic „Pe Vale” şi alta numită „Valea Străjenoasei”.
Puţini gospodari reuşesc să-şi lucreze pământul aflat în proprietate, din lipsa mijloacelor şi a braţelor de muncă. Din această cauză mari suprafeţe de terenuri agricole rămân necultivate şi, deci, neproductive. Vacile cu lapte, altădată nelipsite din fiecare gospodărie, azi sunt mai puţine decât numărul autoturismelor. Numai familia Burdeţ şi-a propus şi a reuşit să dovedească că numai cultivarea pământului şi creşterea animalelor pot aduce bunăstare şi prosperitate în familie. A reuşit să ne convingă, prin fapte şi rezultate, că e mai bine pentru tine şi pentru ţară să-ţi lucrezi pământul tău, decât să fii slugă la străini.
În mica fermă a familiei Burdeţ sunt crescute peste 20 de vaci şi viţei; mai multe decât în restul satului. Ce bine ar fi dacă măcar o parte din tinerii plecaţi în căutarea fericirii pe alte meridiane ale lumii, s-ar întoarce acasă, la părinţi, să-şi lucreze pământul rămas pustiu şi să-şi caute aici bunăstarea şi fericirea.
Numărul locuinţelor la această dată este de peste 200, aproape toate construite din cărămidă, pe fundaţii de piatră sau beton şi acoperite cu ţiglă, eternit sau tablă. Case spaţioase şi luminoase, cu 3-4 camere şi dependinţe, unele cu etaj.
De când localitatea aparţine administrativ de oraşul Năsăud, a cunoscut un proces continuu de modernizare. În timpul când Octavian Căileanu era vicepreşedintele Sfatului Popular al oraşului Năsăud, străzile au fost pavate cu bolovani de râu, s-au construit trotuare pe toate uliţele satului şi s-a introdus apa potabilă în 80 de gospodării, în cea mai mare parte prin contribuţia cetăţenilor. Televiziunea şi radioul, maşina de spălat, maşina de gătit şi frigiderul au pătruns aproape în fiecare casă, asigurând un plus de confort şi de civilizaţie oamenilor.
În timpul celor trei mandate de primar al oraşului Năsăud, domnul inginer Dumitru Mureşan şi consilierii locali au acordat un sprijin substanţial localităţii Luşca, prin finanţarea unor lucrări de mare interes pentru cetăţeni, din care amintim: introducerea apei potabile de la oraş în locuinţele de pe Pod, introducerea gazului metan pe toate străzile şi locuinţele, amenajarea unui parc pentru copii, dotat cu băncuţe, leagăne, balansoare, tobogane, asfaltarea străzilor şi recondiţionarea trotuarelor. S-au făcut poduri şi podeţe, şanţuri de scurgere, ziduri de sprijin, amenajări de spaţii verzi etc. Doar canalizarea mai lipseşte acestei localităţi, pentru a avea aceleaşi condiţii de viaţă ca orăşenii.
E o mare plăcere să vezi seara copiii inundând străzile asfaltate cu rolele sau bicicletele, iar părinţii, jucându-se cu cei mici în parcul din curtea şcolii.
Pentru inginerul Dumitru Mureşan, candidat în alegerile din 10 mai 2012, pentru un nou mandat de primar al oraşului Năsăud, vor vorbi convingător faptele şi realizările şi mai puţin banerele şi lozincile. Iar luşcanii, credem că-i vor acorda votul pentru un nou mandat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5