Lucian Vasiliu: Cu speranțe de mai bine
Joi, 01/05/2023 - 11:17
La 1 august 2022 m-am retras, în sfârșit, la pensie! Nu am mai acceptat prelungire de prelungire de contract managerial. După doi ani de pandemie globală, stresantă, ne-am trezit și cu câmpul minat continuu, din vecinătatea noastră nord-est slavă.
Sper să fiu un pensionar activ. Îmi completez arhiva din podul casei de la țară, unde m-am mutat acum patru ani. M-am născut într-un sat din zona Bârlad-Bacău-Vaslui, voi sfârși, sper, tot într-o vatră rustică, în apropiere de Iașii Junimii.Continuu să coordonez revista Scriptor, pe care am fondat-o, pe care am lansat-o în ziua simbolică 15 ianuarie 2015 la Botoșani, Ipotești, monastirea Vorona. Răspund, selectiv, solicitărilor de colaborare la reviste precum (alfabetic): Apostrof, Bucovina literară, Ex-Ponto, Hyperion, Luceafărul de dimineață, Neuma, România literară, Tomisul cultural. Colaborez cu unele posturi de radio și TV. Acord o atenție specială, subiectivă, regiunilor Bucovina de Nord (Herța, Cernăuți), România de Est (Chișinău, Cernăuți), Dobrogea, Banat. De asemenea, românilor rătăciți prin lumi îndepărtate.
Mă bucur că am participat la a treizecea ediție a Festivalului-concurs de poezie „Conachi”, de la Tecuci! M-am prezentat la Salonul COȘBOOK (Bistrița - Biblioteca Județeană)! Fericit accept să dialoghez cu infatigabilii Robert Șerban (emisiunea TV „Piper pe limbă”) și Ovidiu Pecican (emisiunea TV „Transparențe”)! Duminica, de exemplu, sunt inimă și urechi la emisiunea „Revista Culturală Radio Trinitas”, coordonată de inspirata Teodora Stanciu.
Am refuzat și refuz, pe cât posibil, complicități. Mă străduiesc să fiu exigent cu mine însumi, să cultiv și să apăr (DA!) Limba natală, în orice împrejurare, cu toate riscurile de a deveni și mai antipatic unora. Aș mai menționa doar câteva evenimente, manifestări, programe excepționale la care am participat în 2022: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (Constantin Chiriac); Festivalul Internațional de Poezie de la București (MNLR - Ioan Cristescu); Cluburi de semnale editoriale „Junimea-Scriptor” (le-am predat, în prag de ediție nr. 180, actualei managere a editurii Junimea, doamnei Simona Modreanu); am ajutat, discret, ediția din 1 decembrie a Premiilor Naționale Negruzii 200, manifestare de care m-am ocupat de la fondarea ei până la decesul Doamnei Dana Konia-Petrișor (Paris), ultima descendentă a familiei celebre Negruzzi.
Am continuat să colecționez cărți editate în România sovietizată a anului 1954, să colecționez clopoței și cărți de vizită, mai vechi și mai noi. Să mă bucur de sănătatea și de reușitele celor doi copii și ale nepotului, căruia i-am scris poeme, în pandemie.
Am apărut cu o carte de versuri, tradusă în chineză și engleză, precum și cu poeme în reviste din Grecia și Italia. Cu ce gânduri voi continua în 2023? Gânditor. Cu speranțe de mai bine!
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Comentarii
Mariana Lesanu -
Joi, 23:36
Felicitări pentru această realizare uimitoare! Ti-ai demostrat competența
Esti unul dintre cei...
Sufletul satului -
Joi, 15:00
Pe vremuri, la final, când făceam noi școală, aceste ziceri erau atribuite lui Lucian Blaga. Dar mă...
Leon Pintea -
Mie, 16:28
Si cu increderea oamenilor , cum ramane d-le profesor?
Ion Runcan -
Mie, 11:23
Dezvoltatorul Ion Runcan vinde parcarile aferente blocurilor, dupa ce a vandut apartamentele,...
Moldovan Cristian -
Mar, 18:11
Pt reînnoire permis
Aniversări
În zi de naștere, îi dorim doamnei profesor ANA-MARIA ILIEȘ, director la Creșa Năsăud, multă sănătate, pace în inimă și în casă, bucurii alături de...
Cu prilejul aniversării dumneavoastră, părinte Cristian Teutișan, preot paroh la Uriu, vă adresăm alese urări de sănătate şi fericire, dimpreună cu...
La popas aniversar, adresăm alese urări părintelui Radu Liviu Roșu, preot paroh în Parohia Surduc, județul Cluj, consilier specializat în tratarea...
In Memoriam
Astăzi, 20 mai, comemorăm opt ani de la trecerea la cele veşnice a profesorului Petre Anghel, îndrumător și mentor pentru nenumărați elevi bistrițeni.
Adaugă comentariu nou