Lucrările de apă şi canalizare de la Parva, spre final! Ioan Strugari: E un indicator al gradului de civilizaţie!
Primarul Ioan Strugari consideră că alimentarea cu apă potabilă este un indicator al gradului de civilizaţie şi calitate a vieţii. Comuna Parva beneficiază de racordare la reţeaua de alimentare cu apă potabilă care deserveşte aproximativ 70% din populaţie. Comuna Parva beneficiază în prezent de un sistem centralizat de canalizare, de aproximativ 13 km. Epurarea apelor uzate se realizează prin sistem de epurare funcţional din 2012.
Până la sfârşitul anului 2020, infrastructură de apă şi canal va include 2 staţii de captare, 2 staţii de tratare, o Staţie de epurare, 13 km reţea de canalizare,18 km reţea distribuţie apă. Valoarea totală a investiţiilor realizate după aderarea României la UE au fost de 17.282.566,69 lei, din care: buget local 216.904,69 lei, fonduri europene 14.880.359 lei şi fonduri guvernamentale 2.185.303 lei.
Este aproape de finalizare un proiect cu finanţare din fonduri europene, cu o valoarea totală a proiectului de 8.182.808,00 lei. Practic, lucrările rămase vizează doar staţia de tratare.
Prin acest proiect se modernizează şi extinde reţeaua de alimentaere cu apă, prin amenajarea unei captări de apă (pe pârâul Izvorul Ursului), staţie de tratare a apei captate şi rezervor de stocare (metalic, amplasat subteran cu volumul util de 500 mc), realizarea unei conducte de aducţiune de la captare la staţia de tratare + rezervor şi de la acestea la reţeaua de distribuţie apă existentă în localitate (L=1.864 m) şi realizarea unei reţele de distribuţie apă în unele zone ale localităţii. Pe străzile unde s-a făcut extinderea reţelei de apă s-au prevăzut 30 de branşamente de apă pentru locuinţele aferente acestora.
Lungimea totală a extinderii reţelei de apă potabilă este de 6.805 m. Mai mult, va fi realizată şi alimentarea cu energie electrică a staţiei de tratare prin o linie electrică aeriană de 20 kV în lungime de 3815 m cu stâlpi de beton.
Pentru reţeaua de canalizare, pe lângă extinderi, sunt prevăzute staţii de pompare în zonele unde nu este posibilă deversarea gravitaţională. În lungul reţelei publice de canalizare sunt prevăzute 70 de racorduri de canalizare. Lungimea totală a reţelei de canalizare este de 4.456 m.
În ultimii 5 ani, la Parva au fost şi alte investiţii, precum reechiparea tehnologică a staţia de tratare a apei (70.256,91 lei, finalizată în anul 2015), lucrări de remediere - circuite filtre - staţie de tratare apă (8.522,780 lei, finalizată în anul 2017), extindere reţea de canalizare în zona Lunci (138.125 lei, finalizată în anul 2017).
Potrivit primarului Ioan Strugari, pentru a se acoperi în proporţie de aproximativ 95% alimentarea cu apă a localităţii mai este nevoie de finalizarea şi finanţarea proiectului de aducţiune de apă în Izvor şi Preluca Butoaiei, singura zonă descoperită în momentul de faţă.
Citiţi şi:
- Apă limpede precum cristalul curge la robinetele părvenilor, în urma unui proiect cu finanţare europeană! Primarul Ioan Strugari: Alte șapte proiecte majore sunt în lucru!
- Ion Şandru, director general al Aquabis: La Colibiţa se va finaliza reţeaua de distribuţie a apei, până la finele anului. De ce rămân proprietarii de pe malul stâng fără apă şi canalizare
- A fost semnat contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în Sângeorz-Băi și alte șapte comune
- Preşedintele Radu Moldovan: Se extinde alimentarea cu apă în comunele Braniștea, Ciceu Mihăiești și Petru Rareș, iar în Uriu și Petru Rareș, canalizarea!
- Reţele de apă şi canalizare, grădiniţă, parc de aventură şi drumuri forestiere, modernizate la Parva, cu fonduri europene
Adaugă comentariu nou