NOTA BN

În via lui Harșian, admirând o fotografie veche înrămată

 Am în față o fotografie veche înrămată, dintr-o podgorie de viță nobilă, amirosind a toamnă bogată. Rândurile de vie, frumos aliniate ca un pluton de infanterie, gem sub greutatea ciorchinilor de struguri. De toate culorile și nuanțele, ce degajă sub razele soarelui tomnatic o imagine impresionantă, demnă de penelul unui pictor renascentist.

În poza veche sunt imortalizate 13 femei cu fețele imbujorate de frumusetea peisajului, gingase și suave, apărate și supravegheate din priviri, cu blandețe de un bărbat ajuns la deplina maturitate, ce vegheaza cu înțelepciunea vârstei peste un univers uman mioritic.

Cine sunt doamnele din fotografie? Dar omul ce privește senin în departare? Răspund la numele: Luminița, Viorica, Martița, Savetuca Timiș, Lucia Cârcu, Elisabeta Toderaș, Camelia Mihalca, Raveca Andreica, Maria Ani, Anuca Budelecan, Ana Candale, Alexandru Saveta, Savetuca Flore, Claudia Jarda, Paraschiva Alexandru și inginerul-director Octavian Harșian. Este echipa care  ne îndulcește viața și care ne face să ne împrietenim cu vița-de- vie și cu vinul dătător de bună dispoziție.

Femeile din fotografie, adevărate specialiste, prin ceea ce fac, ne înnobilează traiul de zi cu zi. Sunt exemple de urmat și de povestit. Fac ca via să dea strălucire vieții noastre. Ele știu aproape totul, stăpânesc tehnologia lucratului în vie. Au învățat să lucreze inginerește. Stăpanesc noutășile din domeniu. Știu, spre exemplu,  determinarea și viabilitatea mugurilor de rod, îți spun care va fi încărcătura de struguri asa cum și-o dorește viticultorul. Dispun de două piese: caterul și lama, pe care știu cum să le mânuiască. Explică celor interesați câți muguri de rod vor ajunge la maturitate. Toate acestea le-au învățat, teoretic și mai ales practice, de la maestrul lor, inginerul și directorul Octavian Harșian, care, cu un tact pedagogic deosebit, le-a condus pe drumul descoperirii secretelor  lucratului in vie, și al vinului ce izvorăște din pasiune, muncă și multă pricepere din Dealul Dumitrei.

Și am mai descoperit ceva interesant. Studenți de la facultatea de profil au venit în practica la Dumitra la inginerul Harșian. Aici au învățat practic cum se lucrează cu via de la echipa speciala a viticultoarelor, în frunte cu Luminița, “decanul”, datorită priceperii și specializarii de care dă dovada. Sigur ca oaspeții, studenții clujeni, l-au numit pe inginerul Harșian “rectorul” lor, cel care, dacă-l provoci,  îți vorbețte ore întregi despre vie și vin. Îți vorbește documentat fiindca are ce spune.

    T.Sasarman

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5