Viața și activitatea literară a marelui Eminescu, prezentate de elevii clasei a VI-a de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița
La 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, a vorbi despre creația marelui poet național este un act de solemnitate. Mihai Eminescu se identifică îndeaproape cu geneza limbii române și cu evoluția ei și cuprinse tematici variate și complexe, care îl poziționează în rândul geniilor universale. În poeziile sale, este surprinsă mitologia, cosmogonia și escatologia, sunt tratate marile frământări ale lumii, este cântată natura în toată splendoarea ei, este revelată iubirea, sunt cuprinse toate etapele vieții: copilăria, adolescența, senectutea. Într-un cuvânt, poetica lui Eminescu traversează viața. Privită diacronic și sincronic, întreaga problematică abordată în creația artistică eminesciană se circumscrie temei destinului și se contopește cu întregul nostru crez artistic, constituindu-se într-un „pattern cultural”, care îmbină valorile națiunii române.
Identitatea lui Eminescu se manifestă poliedric pe traiectoria propriei existențe. Putem recunoaște un copil preocupat de teluric, de asemenea, un cercetător „cufundat în stele și în nori și-n ceruri nalte”, având predispoziție spre visare, dar și spre atingerea tainelor universului, în același timp. Aceste trăsături îl proiectează în posteritate și îl poziționează în rândul marilor clasici naționali, dar și în categoria geniilor internaționale.
În contextul comemorării personalității „poetului nepereche”, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, la clasa a VI-a C, a avut loc o activitate interactivă, susținută de diriginta Angela Colțea, profesoară de limba franceză și de profesoara de limba și literatura română Doina Macarie, în cadrul orei de dirigenție. Viața și activitatea literară a lui Mihai Eminescu a fost prezentată prin proiecte prezentate de către elevi, recitări de poezie, jocuri interactive. Unii dintre elevi au realizat coduri QR, prin accesarea lor putându-se descoperi poezii ale marelui poet în limbile franceză și română. De asemenea, au fost recitate poezii eminesciene în limba franceză.
Concluzia zilei a fost că Eminescu este un simbol al culturii noastre, prin personalitatea sa complexă. Lectura operelor sale îndeamnă meditație și la reflecție, la o atitudine pioasă și plină de recunoștință. Grație lui, literatura română este mai bogată; se poate exprima pe sine, comparativ și analitic.
Să-i cinstim memoria și să ne înclinăm în fața geniului său!
Adaugă comentariu nou