LUMINĂ din LUMINĂ – un spectacol pascal eveniment
Asociația Tinerilor Ortodocși Bistrița salută și felicită pe inimosul preot Lucian Mileșan, coordonatorul spectacolului pascal LUMINĂ din LUMINĂ care a avut loc la Palatul Culturii din Bistrița, 23 aprilie, ora 18, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Gazda evenimentului a fost corul AXIOS format din 90 de copii și tineri cuprinși între vârsta de 6 și 19 ani, îndrumați de părintele Lucian Mileșan în cadrul Parohiei Ortodoxe „Sf. Ilie Tesviteanul” din Bistrița. La aceștia s-au adăugat oaspeți de seamă pe care îi vom descoperi în cele ce urmează. „Corul de copii AXIOS a fost înființat în anul 2023, cu scopul de a îndrepta atenția copiilor spre valorile muzicale autentice, de a exprima prin cântec recunoștința față de Dumnezeu precum și bucuria de a fi împreună în comuniune prin rugăciune și cânt.” (Pr. Lucian Mileșan)
Din cuvântul de binecuvântare de la începutul manifestării, Preot Dr. Ioan Marius Pintican, Președinte Asociației Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud, redau câteva învățături : „Bucurați-vă și iarăși zic bucurați-vă! Ne aflăm în lumina însoritului Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos! El a venit în lume să ne aducă o putere: credința de a ieși din moartea veșnică. În Hristos, moartea îți găsește sfârșitul, este o anulare, o abolire a morții. O dată cu Hristos Cel Înviat, noi știm că s-a făcut începătură pentru noi. Și noi vom învia! Hristos, prin Înviere, nu revine la viața aceasta, ci el face trecerea de la moarte la viața veșnică, la eternitate. Moartea a fost învinsă prin lipsa păcatului, prin ascultarea și asumarea voii lui Dumnezeu. Învierea lui Hristos aduce în lume speranță, nădejde, lumină! Suntem copiii lui Dumnezeu, să trăim intre noi ca frații, încă de aici de pe pământ! Așa să trecem și în veșnicie, bucurându-ne de demnitatea la care ne-a ridicat Hristos prin Jertfa Sa! Cheia înțelegerii marii sărbători a Paștelui: să-L lași pe Hristos să strălucească prin tine, să lucreze prin tine, prin mâinile tale, prin vocea ta, prin acțiunile tale. Vocea copiilor este vocea lui Hristos care vine spre noi toți! Îl felicit pe părintele Mileșan pentru frumoasa inițiativă și îl încurajez la cât mai multe ediții!
Corul de copii al parohiei Feldru, dirijat de preotul Ioan Clapa, au impresionat audiența prin interpretarea Troparului Învierii, prin mesajul pieselor „Hristos a înviat din morți”, „Împreună să fim una, doar așa vom putea izbândi, Căci cu noi totdeauna, Hristos este și va fi” „Ceea ce cauți e in inima ta... În inima, în sufletul meu,/ În gândurile mele trăiește Dumnezeu, /În poezia mea și în cântecul meu,/ În toată a mea suflare respiră Dumnezeu,/ Trăiește-și viața bine, astfel când te vei stinge,/ vei părăsi râzând pe cei ce te vor plânge”. Felicitări tineri frumoși! Felicitări părinte Ioan Clapa! Prin ceea ce faceți, așterneți în inimile tinerilor, cu precizie și cu delicatețe, valori care formează caractere, întărindu-le credința și învățând că trăirea exuberanței tinereții se poate împlini printr-o stare de bucurie curată, dezvoltând firesc, continuu, cu mulțumire și cu recunoștință darurile primite.
Desene animate la un spectacol? Doar că eroii acestora nu sunt niscaiva personaje imaginare, ci chiar Domnitorii Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș. Această realizare se datorează următorului invitat: istoricul și profesorul Vasile Lupaşc, unul dintre cei mai citiți autori de romane istorice. Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul editorial, radio, teatru, film, fondator și director al Editurii Reea, este autor și co-autor a numeroase cărți și articole, majoritatea cu profil istoric. Am avut ocazia să ne bucurăm de cărțile domniei sale, am primit sugestia de a asculta cărțile „Răstignit între cruci”, audio-book în interpretarea actorului Marcel Iureș și „Arhanghel”, audio-book în interpretarea actorilor Tudor Gheorghe și Maria Ploaie. Am fost invitați să citim, ca o lectură de seară, copiilor, despre faptele istorice de seamă ale eroilor și înaintașilor poporului român. Redau câteva din gândurile exprimate de istoricul și profesorul Vasile Lupaşc: Mă simt ca acasă. Părintele Lucian a construit o parte importantă din Târgoviștea de astăzi. Nouă ne pare rău că a plecat. Despre cărți... De ce să mai studiem istoria? Istoria ne folosește în fiecare clipă a vieții! Nu poți să ai încredere în tine dacă îți este rușine de poporul tău! În istoria noastră am descoperit un instinct al libertății pe care ar fi bine să ni-l însușim prin eroii noștri. Fără acest instinct nu putem funcționa: nici în familie, nici în țară, nici în afara țării. Din fericire pentru noi, istoria noastră ne arată că instinctul libertății nu se poate desfășura decât în Dumnezeu, pe calea lui Iisus. Nu poți fi un om liber dacă ești plin de vicii, dacă rătăcești. Ce i-a unit pe toți acești domnitori despre care am încercat să scriu? O cale dreaptă pe care au ținut-o și care le-a dat o forță extraordinară.
În prezentarea momentului apariției corului AXIOS, preotul coordonator Lucian Constantin Mileşan precizează: Corul AXIOS vine în fața dumneavoastră cu multă bucurie, pentru a vă dărui dragostea lor. Piesele alese și interpretate de acești minunați copii și tineri în această seară, exprimă magistral bucuria și spiritul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ele ne vor aminti să păstrăm în suflete pe tot parcursul anului, acea stare de înaltă bucurie duhovnicească pe care am trăit-o în noaptea de Înviere. Ne vom strădui să ne îngrijim de curățirea sufletului și să păstrăm nealterată în cugete și în inimi, lumina bucuriei duhovnicești.
Copiii au interpretat piesele: „Hristos a înviat”, „Doamne Iisuse Hristoase”, „Imnul Iubirii”, „Lumină din lumină”. Tineri soliști ai serii au fost: Traian Marian – Corepetitor Pian, Diana Molnar, Mara Macarie, Daiana Creți, Georgiana Szekely, liceanul Patrick Cristian Sâmbouan, bas, deținător de premii importante la festivaluri de muzică clasică. Au recitat poezii: Ștefana Corovca, Elisa Creți, Ilinca Maria Corovca, Dragoș Mărincean, Adrian Văsîieș Lucia Baxios, Maria Petrican și tânăra invitată din Târgoviște, Miruna Niță care a oferit publicului o interpretare de excepție, recitând poezia Țara mea cu răni și sânge, autor Eliana Popa.
Spre surpriza și încântarea publicului, bistrițenii s-au putut bucura de prezența tenorului Vlad Miriță, solist al primei scene lirice a țării până în anul 2014. A evoluat în diverse roluri, în opere precum Lucia di Lammermoor, Nabucco, La Traviata, a reprezentat România în anul 2008 la Concursul Internațional EUROVISION, a performat pe scene din Europa și din Asia, a cântat în recitaluri împreună cu Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Irina Baianţ, Paula Seling, Marcel Pavel, Iordache Basalic și mulți alții. Spectatorii s-au putut bucura de o interpretare caldă, duioasă, ale imnelor religioase „Iubite-voi Doamne”, „Ridica-voi ochii mei la ceruri” și, alături de corul AXIOS, a pieselor din repertoriul internațional What a wonderful world și Heal the world. Dincolo de personalitatea artistică a domniei sale, am aflat că, între el și părintele Lucian este o prietenie de aproape 25 de ani. S-au depănat amintiri frumoase despre regretatul Maestru Corneliu Fânăţeanu (fost solist și Director al Operei Naționale București), despre activitatea lor în corul Excelsior al Arhiepiscopiei Târgoviștei, despre perioada studenției, despre frumoasa relație duhovnicească dintre duhovnic și ucenic: Părintele Lucian este un om minunat, un părinte al copiilor și al adolescenților, are un har de se apropia de ei. Este foarte necesar să se întâmple aceasta pentru că adolescenții au foarte multe variante și le este foarte greu să aleagă varianta bună. ... Bucuria este foarte mare pentru mine! Eu debutez astăzi la Bistrița. Nu am mai cântat la Bistrița de când s-a căsătorit părintele Lucian, dar atunci a fost într-un spațiu privat, nu public.!
Înainte de piesa muzicală finală, părintele Lucian Mileșan a adus mulțumiri tuturor invitaților serii și partenerilor: Asociației Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud, Asociația Tinerilor Ortodocși Bistrița, Preot Cătălin Mileșan, interpret autorizat în limbaj mimico-gestual, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, Radio Renașterea, Bistrița FM, Cotidianul Răsunetul, Asociația „O cană cu apă” de la Feldru, domnul Ovidiu Moldovan de la pupitrul tehnic, părinții copiilor și tinerilor corului de copii AXIOS, minunații prezentatori, tinerii Georgiana Szekely și Andrei Mileșan.
Preotul Lucian Blaga, inspector de tineret a transmis binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei Andreicuț și calde felicitări pentru acest eveniment superb. A mai spus: Noi nu vom muri niciodată, ci vom trăi prin acești copii! Fiți binecuvântați, dragi părinți, să-i îmbrățișați și să-i sărutați ori de câte ori aveți ocazia!
Concertul Pascal s-a încheiat cu piesa „Hristos a înviat!” compusă de compozitorul Andrei Tudor, în interpretarea corului AXIOS, a duetului format din tenorului Vlad Miriță și subsemnata, profesor Vultur Laura-Mariana. Să cânți în duet cu tenorul Vlad Miriță este o mare onoare! Am descoperit în domnia sa o persoană simplă, smerită și caldă, care cântă cu inima. Recunoștință și mulțumire până la cer, părinte Lucian Mileșan, pentru că mi-ați oferit acest prilej unic și m-ați investit cu încredere! Felicitări din toată inima! Un concert pascal minunat care a produs reverberații puternice în inimile celor prezenți!
Felicitări părinților pentru implicare, pentru efort!
Felicitări corului de copii și tineri AXIOS ! Sunteți geniali! Dragilor, ați fost eroi și îngeri luminoși pe scenă! Să participi la o mulțime de repetiții , să înveți atâtea versuri, să ai atâta răbdare, stând drept, în picioare, pe scenă, să îți concentrezi atenția pentru două ore la părintele dirijor, să transmiți emoția cântării, toate acestea reprezintă o mare performanță! Așezați aceste clipe unice, în sufletul vostru, ca pe o comoară de mare preț! Iubiți-l, ascultați-l, urmați-l în continuare, rugați-vă pentru osârduitorul vostru coordonator, fără de care aceste momente înălțătoare nu ar fi avut loc! Ce frumos este când omul care devine lumină o împărtășește aproapelui, spre folos sufletesc și spre slava lui Dumnezeu!
Sufletele celor prezenți s-au umplut de har, de lumină, de pace, de bucurie sfântă. Am urcat cu toții, cu cugetul și cu inima la cer!! Simt profundă recunoștință pentru că am fost implicată în această manifestare! Iubite părinte Lucian Mileșan, Dumnezeu să vă răsplătească toată osteneala depusă în proiectele minunate pe care le derulați de-a lungul a zeci de ore de repetiții!
Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că îmi dăruiește mereu și mereu oameni de o asemenea noblețe sufletească! Hristos, bucuria noastră, a înviat!
Purtând în suflete bucuria Învierii Domnului și așezând în inimi poeziile și piesele muzicale interpretate în această seară, ne vom aduce aminte că suntem un neam creștin ortodox și că trebuie să purtăm în inimă pentru totdeauna credința străbună care este coloană a infinitului pentru ortodoxia noastră, să îndrăgim portul popular, să păstrăm și să dăruim pe mai departe generațiilor ce vor veni după noi, respectul și dragostea pentru tradiția bi-milenară a neamului nostru binecuvântat de Dumnezeu! Mulțumim lui Dumnezeu pentru seara aceasta plină de lumină și de bucurie! (Preot Lucian Mileșan)
Profesor Vultur Laura-Mariana, voluntar ATOB
Citiţi şi:
- Invitaţie! Prezentarea cărţii de predici a unui preot profesor din Barcelona cu desenele elevilor de la Arte din Bistriţa
- Colindul care a cucerit Internetul răsună la Crăciun în Bistrița-Năsăud!
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat sediul Asociației Naționale a Surzilor, Bistrița! Preotul Cătălin Mileșan, hirotesit iconom
- Mitropolitul Andrei şi sute de credincioşi la Procesiunea de Florii de la Bistrița
- Bucurie în familia părintelui Constantin Mileșan. Fiul Cătălin, instalat oficial preot în biserica ” Sf. Ilie”
Adaugă comentariu nou