Mai multe persoane trimise în judecată pentru evaziune fiscală, fals, spălare de bani. Prejudiciul creat statului este de peste 500.000 lei

Nu mai puţin de cinci persoane, patru femei  şi un bărbat, au fost trimise în judecată de procurori luna trecută. M.A.S, V.O., C.V.G., C.I.C.L (arestată la domiciliu) şi B.C. (arestată la domiciliu), vor fi judecate pentru comiterea unor infracţiuni de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnatura privată, uz de fals, spălare de bani şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii.

În fapt, acestea “au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în perioada 2009-2010, în dublul scop, de sustragere a unei societăţi comerciale, de la plata de obligaţii fiscale către bugetul de stat, şi respectiv a însuşirii în interes personal de sume de bani, inclusiv obţinute din deducerea nelegală de TVA. De asemenea,  au întocmit acte false ori s-au folosit de astfel de acte, în scopurile menţionate, fiind cauzate prejudicii de 346.899,40 lei (inclusiv acesorii) – în dauna bugetului de stat şi de 580.800 lei – în dauna societăţii comerciale pe care o administrau”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

            Într-un alt dosar, alţi doi bărbaţi – C.P.C. şi M.V.A. – au fost trimişi în judecată în luna decembrie pentru comiterea unor infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnatură privată, evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii. Potrivit sursei citate, în perioada mai-septembrie 2008, „folosindu-se în cadrul unei societăţi comerciale, la care îşi desfăşurau activitatea, de acte necorespunzătoare adevărului, au înregistrat cheltuieli fictive, cauzând prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi deducerea nelegală de TVA, un prejudiciu de 143.255 lei, în dauna ANAF-DGRFP Cluj -Napoca, Agenţia Judeţeana de Administrare Fiscală Bistriţa-Năsăud”. Totodată, în aceeaşi perioadă, primul inculpat a folosit în interes personal, fondurile societăţii pe care o administra, cauzînd o pagubă în sumă de 362.492 lei, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

***

             În unităţile de parchet de pe lângă instanţele judecătoreşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost soluţionate în luna decembrie 2014, 288 cauze, în 46 dintre acestea fiind dispusă trimiterea în judecată prin rechizitorii a 75 inculpaţi.

            „Cei mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra patrimoniului, infracţiuni silvice şi de evaziune fiscală, precum şi infracţiuni prin care se încalcă normele legale vizând circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice”, menţionează prim-procurorul adjunct Angela Sîngeorzan, purtăror de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul BN.

            Procurorii au dispus soluţii de netrimitere in judecată, respectiv de clasare sau renunâare la urmarire penală, în 242 cauze, faţa de 250 făptuitori/suspecţi/inculpaţi.

        Altfel, luna trecută, în două cauze, procurorii au luat măsura preventivă a controlului judiciar faţă de 11 inculpaţi. În plus, s-a solicitat instanţelor de judecată luarea măsurii arestării preventive în 5 cauze/5 inculpaţi, toate fiind admise; autorizarea efectuării unor percheziţii domiciliare – 52 cereri, care au fost admise şi autorizarea unor interceptări ori înregistrări a unor convorbiri telefonice sau comunicări – 7 cereri, care au fost admise.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5