Managerul Gabriel Lazany (SJU Bistriţa): Pacientul să nu mai dea niciun ban. Trebuie să schimbăm mentalitatea. Condiţionarea actului medical trebuie sesizată!

         Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în introducerea formularului de informare/conştientizare a pacienţilor a ţinut cont de faptul că atât timp cât bolnavii nu vor mai da bani, personalul medical nu va mai avea ce …să primească. Potrivit acestuia, „cheia” rezolvării problemei mitei în spitalele publice o constituie pacientul şi schimbarea mentalităţii acestuia.  

          „În ultima vreme s-a vorbit foarte mult de mita din domeniul sănătăţii, în special în sistemul public. Toată lumea spune că se dă, medicii, că primesc, dar datele concrete, reale, sunt doar câte un caz la 4-5 ani. Ceea ce se întâmplă la noi în ţară ca măsuri nu este chiar eficient. Am analizat acest fenomen şi am considerat că veriga principală şi cheia acestei probleme este pacientul. Pacientul are banii în mână, el este punctul de plecare. Am creat un document de informare şi conştientizare a pacientului în care, în preambul, am informat pacientul despre obligaţiile lui de plată către Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, şi anume 10 lei coplata pe caz externat, iar pentru internările la cerere a mamelor şi a taţilor copiilor peste 3 ani, un tarif de 20 lei/zi de spitalizare. Acestea sunt singurele obligaţii legale de plată pe care le are pacientul asigurat. Dacă pacientul nu este asigurat, trebuie să-şi plătească prestaţia medicală. În momentul în care el devine informat şi conştient de obligaţiile lui de plată, pacientul nu mai trebuie să dea niciun ban, motiv pentru care am făcut o declaraţie pentru pacient, pe acelaşi document prin care ei declară că au luat cunoştinţă de obligaţiile de plată legale pe care le au către spital şi se obligă să nu ofere alte plăţi suplimentare medicilor sau oricărei alte categorii de personal”, a declarat ec. Lazany.

Managerul SJU Bistriţa a menţionat că în cazurile foarte grave, când este condiţionat actul medical de primirea unor foloase, pacientul trebuie să fie conştient că trebuie să sesizeze acest lucru, nu neapărat la conducerea spitalului, ci la organele abilitate de lege. „Acestea sunt nişte lucruri periculoase, iar dacă există personal medical sau de orice altă natură care pretinde bani pentru a-şi face treaba pentru care este plătit, şi este plătit în ultima vreme chiar foarte bine, considerăm că aceste cazuri trebuie sesizate, nu neapărat la conducerea spitalului, la organele abilitate. Trebuie curăţată pădurea de uscături”, a adăugat Lazany.

          Potrivit acestuia, dacă pacienţii semnează aceste declaraţii şi dau bani, este pe răspunderea lor. „Am aflat că se face supralicitare în salon, că stau pacienţii şi discută între ei: tu cât ai dat? Am dat 100. Eu dau 150. Trebuie să eliminăm acest fenomen şi să fim conştienţi că începutul trebuie să vină prin noi, prin pacienţi, prin marea masă. Pacienţi sunt zeci, sute de mii, personal medical sunt câţiva, 1000. Trebuie să începem să schimbăm mentalitatea în acest sistem public de sănătate, pentru că altfel nu va putea fi vindecat. Eu cred că cei care spun că au dat mită la spital nu se referă la un buchet de flori şi la o cutie de ciocolată, întotdeauna se referă la bani”, a mai pus Gabriel Lazany.

          Managerul SJU Bistriţa a menţionat că cele 32 de cazuri apărute în urma unui sondaj, făcut de Ministerul Sănătăţii, dar anonim, nu pot fi concludente. „În spatele unui chestionar anonim, afirmaţii se pot face multe. Atâta vreme cât aceste afirmaţii nu sunt asumate, pentru mine nu înseamnă nimic, pentru că nu pot face nimic. Sunt legat de mâini, aşa cum este şi Ministerul Sănătăţii. Care este feed-back-ul, în afară de acel chestionar?”, a declarat el.

          Gabriel Lazany a explicat că un astfel de formular nu ar avea sens să fie completat de personalul medical, pentru că nu ar putea fi controlat. „Multă lume s-a întrebat de ce nu dă personalul medical această declaraţie, nu ai absolut niciun control. Dacă personalul medical semnează declaraţia, dar pacientul insistă cu banii, dacă tot ţi se oferă, există tentaţia de a lua.  Ei ştiu că, dacă li se dă primesc, dacă nu li se dă, lucrează. După o vreme se va schimba mentalitatea şi vor fi obişnuiţi că acesta e salariul primit lunar în data 15 şi pe asta lucrăm. Cui nu-i convine salariul nu e obligat să lucreze în sistemul public de sănătate.”, a argumentat managerul spitalului bistriţean.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că nu poate exista un control asupra aparţinătorilor persoanelor internate, pentru că nu sunt în relaţie contractuală cu spitalul, însă aparţinătorii pot face sesizări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5