Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Layany: Îi puneţi în nişte situaţii jenante pe medici, să tot fugiţi cu plicul după ei. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant!

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany,  consideră că pacienţii nu ar mai trebui să alerge cu plicurile după medici, pe coridoarele spitalului, mai ales că generaţia nouă nu ştie şi nici nu trebuie să ia „atenţii” de la bolnavi sau aparţinători. Potrivit acestuia, dacă actul medical este condiţionat, atunci trebuie sesizate instituţiile abilitate.

„Medicii cer şpagă sau pacienţii o oferă? Condiţionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă la cineva îi este condiţionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorităţi ale statului care cu asta se ocupă şi vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. Nu este normal ca un medic să condiţioneze actul medical de pretinderea anumitor foloase, mai ales că acum salariile sunt destul de interesante. Haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi. Un pacient îmi propunea să caut în buzunare medicii când vin la lucru şi când pleacă acasă. Haideţi să nu-i mai dăm ca să hu mai am eu de căutat. Nu ar fi mai bnormal aşa? Dacă un paznic vă cere bani, spuneţi-i că veniţi la mine şi a doua oară nu o să mai aibă ocazia să vă ceară”, a declarat Gabriel Lazany, la bilanţul activităţii SJU Bistriţa.  

Acesta a precizat că nu se impune cerificarea unui sistem de managemet antucorupţie la Bistriţa, după modelul spitalului de la Suceava, ci trebuie schimbate mentalităţile.

„Dacă pacientul nu înţelege că nu trebuie să dea... Dar atât este de îndoctrinată şpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că, dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare şi că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun. Este generaţia asta de medici tineri, care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante, să tot fugiţi cu plicul după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant. Tot vine ală, te scoate...", a adăugat  Gabriel Lazany.

În context, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a punctat faptul că dacă se întâmplă astfel de lucruri, nu doar în sistemul medical, ci în sistemul bugetar, acestea sunr de domeniul penalului.

„Ştiţi vreun caz concret în care vreun angajat din vreo instituţie publică a cerut cuiva ceva? Vă rog frumos, nu faceţi dumneavoastră public, daţi-mi mie lucrurile acestea şi vă spun că eu că personal o să îi fac plângere acelui om. Domnule, absolut oricine încalcă legea trebuie să plătească. Oricine face un astfel de lucru intră sub sfera penalului. Nu sunt de acord să facem circ. Dar nu vreţi să punem nişte bannere în tot oraşul, să vopsim toţi pomii anticorupţie? Păi corupţia are două părţi: unul care dă şi unul care ia. Hai să îl ascultăm cu atenţie pe Lazany: ia, nu mai oferiţi la nimeni nimic, că nu aveţi nicio obligaţie”, a menţionat preşedintele Moldovan.

Acesta a adăugat că e aproape imposibil să interzică unui pacient, care este mulţumit de modul cum l-a tratat medicul, „să-i dea un buchet de flori la doamna doctor sau la asistentă”, dar „în condiţiile în care, orice angajat, fie de la spital, fie de la Consiliul Judeţean pretinde ceva pentru serviciul acela, trebuie imediat   - nu să plece – să intre sub incidenţa penalului”. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5