Reducere drastică a numărului beneficiarilor de ajutoare de încălzire cu lemne!

Maria Oltean: Legea e lege, dar sunt oameni foarte săraci care au nevoie de sprijin

Potrivit datelor furnizate de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, la nivelul judeţului, iarna aceasta sunt circa 14.000 de familii beneficiare ale ajutorului de încălzire a locuinţei cu lemne.

Numărul beneficiarilor acestui tip de ajutor s-a redus considerabil faţă de perioada 2008-2009, când au primit sprijin financiar aproape 48.000 de familii.

,,Dacă înainte 70% din populaţie beneficia de aceste ajutoare, acum doar 14% populaţie beneficiază de aceste ajutoare de încălzire.

Nu consider că s-au făcut abuzuri. A fost ordonanţa 107 potrivit căreia omul putea solicita acest tip de ajutor pe baza unei declaraţii personale.

Începând cu nou prevedere legală, s-a stabilit prin hotărâre de guvern o nouă listă cu bunurile care îi exclud pe beneficiari.

Vă dau un exemplu. La noi în judeţ a scăzut foarte mult numărul beneficiarilor de ajutor pentru încălzirea cu lemne, din cauza prevederii care spunea ca în mediul rural beneficiarul să nu depăşească 20 de ari de teren intravilan, iar în mediul urban 10 ari de teren.

Şi astfel, a scăzut numărul beneficiarilor din zona de câmpie şi zona de munte. Aveam 48.000 de beneficiari, în sezonul 2008-2009, iar acum avem circa 14.000. A scăzut extrem de mult”, a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Maria Oltean, consilier superior AJPIS B-N.

La întrebarea unui jurnalist dacă actuala listă cu numărul de beneficiari e mai realistă, Maria Oltean a răspuns:

,,E realistă, dar mie care am lucrat în sistemul social de peste 20 de ani, mi se pare dură. Vă spun sincer, după suflet.

Sunt de acord că trebuie să gestionăm foarte bine bugetul de stat, dar sunt oameni care sunt foarte săraci şi care au nevoie de sprijin.

Legea e lege, sunt dispusă să o aplic, dar sunt oameni care au nevoie de ajutor social, de ajutor pentru încălzirea cu lemne. Sigur, poate 10% din beneficiari nu aveau nevoie de aceste ajutoare şi ne trăgeau şi în piept, dar sunt oameni săraci”, a precizat Maria Oltean.

Ea a mai spus că cei mai afectaţi au fost beneficiarii din zona de câmpie, din zona de munte, şi din comunităţile cu populaţie preponderent de etnie romă.

Ajutorul de încălzire cu lemne variază între 16 lei, pentru familiile unde venitul pe fiecare membru de familie este cuprins între 550 şi 615 lei, şi 54 de lei, în cazul în care venitul pe membru de familie este sub 155 de lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5