Cele mai multe ajutoare au fost acordate pentru încălzirea cu gaze naturale
Concepută ca un amplu program de protecţie socială a categoriilor defavorizate, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece au fost gândite pentru a face faţă nevoilor persoanelor singure şi familiilor cu venituri reduse. După cum se ştie, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei, pe cele trie sisteme de încălzire (energie termică în sistem centralizat, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri), constau în nouă cuantumuri băneşti care se acordă în funcţie de venit net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură. Potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud, în judeţul nostru s-a renunţat cu desăvârşire la încălzirea locuinţelor cu energie termică furnizată în sistem centralizat. În ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor cu gaze naturale, 16 centre administrative, cu localităţile aparţinătoare, beneficiază de acest sistem de încălzire şi sunt aproape 15.000 de beneficiari ai acestor ajutoare. „Suntem în plin proces de centralizare a sumelor necesare pentru acest tip de încălzire, neputând preciza încă suma exactă, dar oricum, ea va întrece suma de 45 miliarde lei vechi pentru luna noiembrie. Pentru ajutorul de încălzire suplimentar cu gaze naturale a fost solicitată din fondul social special constituit suma de aproape 7 miliarde lei vechi”, ne-a precizat Maria Oltean, director executiv adjunct Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud.
Aproape 50.000 persoane au solicitat ajutoare pentru încălzirea cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Dintre acestea, peste 3000 beneficiari sunt din categoria celor care primesc un cuantum sporit, fiind şi beneficiari de ajutor social. Primăriile cu cei mai mulţi solicitanţi ai acestui tip de ajutor pentru încălzirea locuinţei sunt: Sângeorz-Băi (2011 beneficiari), Tiha Bârgăului (1814 beneficiari), Maieru (1714 beneficiari) etc.
„În general, toate primăriile s-au străduit să prelucreze la timp dosarele de solicitare a acestor ajutoare de încălzire şi să procure banii necesari plăţii acestora. Mai sunt şi excepţii, dar să nu ne grăbim şi să aşteptăm până la încheierea sezonului rece”, a concluzionat Maria Oltean, director executiv adjunct AJPS Bistriţa-Năsăud.
Adaugă comentariu nou