MARIN PREDA – 95
Se împlinesc 95 de ani de la naşterea talentatului romancier, Marin Preda, care a văzut lumina zilei în localitatea Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, în familia lui Tudor Călăraşu.
Termină în sat primele 7 clase, după care urmează cursurile Şcolii Normale din Abrud, continuată la Cristu – Odorhei şi, după aceea, la Bucureşti, unde îşi ia examenul de capacitate, însă renunţă la cariera didactică şi se încadrează ca funcţionar la Institutul de Statistică.
Face corectură la “Timpul”, unde de fapt debutează în anul 1942 cu schiţa “Pârlitu“. Încurajat de prieteni se apucă serios de lucru publicând proză, fiind remarcat de Eugen Lovinescu la cenaclul “Sburătorul“. Debutează editorial în anul 1948 cu nuvela “Întâlnirea din pământuri”.
Tânărul nuvelist plăteşte, şi el, tribut realismului socialist, ca majoritatea scriitorilor din perioada “dictaturii proletariatului”, la el fiind vorba de “Desfăşurarea”.
Prima sa capodoperă este romanul “Moromeţii”. Volumul I a apărut în anul 1955, iar volumul al II-lea, în anul 1967, cartea fiind ecranizată.
A fost apreciat pentru romanele: “Risipitorii, ”Intrusul”, ”Marele singuratic”, ”Delirul”, precum şi a doua capodoperă ”Cel mai iubit dintre pământeni”, ce a apărut în anul 1980, după care a fost găsit mort, în camera sa de creaţie de la Palatul Mogoşoaia. S-a stins în mod suspect, la 16 mai 1980, lăsând o dâră de legende asupra dispariţiei sale pământeşti, ţinând cont că romancierul era cunoscut pentru atitudinea sa rece faţă de autorităţile timpului.
Citiţi şi:
- Marin Preda, o sută de ani de la naștere
- Nicolae Steinhardt – 20
- Îți amintești de jucătorii Gloriei din 1970? Dar de cei din 1980, 2000 sau 2010? Vino să îi revezi!
- Felicitări! Un profesor din Rodna, pe podium la unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură
- NICOLAE STEINHARDT IN JURNALUL FERICIRII
Adaugă comentariu nou