Medierea, profesia care a dat speranțe pentru miile de dosare civile şi penale existente pe rolul instanțelor românești
,, Am încredere în oamenii politici care vor acționa cu interes pentru dezvoltarea națională a unei profesii , precum mediatorii, care sa duca la o societate performantă bazată pe comunicare prin dialog( Bianca Pintea , Președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Bistrița-Năsăud)
Societatea noastră, odată cu schimbarea codurilor civile si penale, a trecut la tipul de justiție restaurativă, ceea ce inseamnă că acest tip de justiție pune bazele pe repararea răului in materie penală, iar in materie civilă pe dezvoltarea unei culturi pentru dialog, astfel încât in cazurile pentru rezolvarea cărora părtile pot dispune, judecătorul să trimită părtile la mediere pentru a incerca să-și rezolve amiabil conflictul..
,,Noile modificari legislative cu privire la mediere aflate in Camera Deputaților prevăd cu acuratețe prevederile directivelor si regulamentelor europene cu privire la mediere, coroborate cu o mare experiență practica a celor care au facut propunerile de modificare, astfel incât, dacă legea va fi adoptată cât mai urgent, in circa zece ani Romania se va număra printre țările cu cele mai putine dosare pe rolul instanțelor judecătorești din Uniunea Europeană. Romanii vor intelege că dezvoltarea lor spirituala va crește, că ințelepciunea va incepe sa fie multiplicată, iar rezolvarea conflictelor prin mediere, comunicare, negociere va deveni un mod de viata, se va implementa o noua cultura in Romania, O CULTURA PENTRU DIALOG, PENTRU COMUNICARE .,, ( Ion Dedu- memcru al Consilului de mediere Bucuresți)
Medierea este un proces bazat pe reguli si tehnici de comunicare, negociere, managementul conflictelor. Medierea este un câstig pentru toți cei implicați, atât pentru cetățean, cât și pentru avocat și pentru judecător
PENTRU CETÂȚEAN , medierea este o modalitate modernă de rezolvare amiabilă a conflictelor interpersonale, cu ajutorul unui specialist mediator, in condiții de confidențialitate, neutralitate si imparțialitate.
PENTRU AVOCAT , medierea este o procedură care face din avocat un adevarat profesionist al dreptului, prin aceea că va rezolva mai repede si fără căi de atac cauza pentru care indrumă parțile spre mediere. Onorariul avocatului este același sau mai mare dacă raportam la timpul in care rezolva cazul printr-un proces de mediere. Cele mai reușite medieri sunt acelea la care participa avocații care cunosc bine rolul avocatului in mediere.
PENTRU JUDECĂTOR , medierea este un instrument modern de lucru cu ajutorul căruia rezolva fără cai de atac un proces intr-o peroada scurtă si cu satisfacții pentru toate părtile din proces.
Citiţi şi:
- La razboi inapoi, la mediere inainte!
- Un pas important pentru mediatori. Bianca Pintea, președintele C.P.M.J. B.N., la întâlnirea cu reprezentanţii Curţii de Apel Cluj
- O treime din populaţia judeţului umblă prin tribunale...
- Medierea, principalul mijloc de soluţionare a conflictelor din societate
- După alegeri, Bianca Pintea, împreună cu colegii mediatori, acasă la Virginia Linul
Adaugă comentariu nou