O treime din populaţia judeţului umblă prin tribunale...

Medierea, principalul mijloc de soluţionare a conflictelor din societate

Numărul proceselor aflate pe rolul instanţelor de judecată din judeţul nostru este tot mai mare, aproximativ 30% din populaţia judeţului fiind “în stare conflcictuală, într-un proces, exceptând procesele penale, ci doar cele de natură civilă şi comercială”, a anunţat Emilian Ivanov, preşedintele fillialei judeţene a Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, în cadrul Colegiului Prefectural. Potrivit acestuia, medierea este soluţia cea mai bună pentru soluţionarea conflictelor din societate.

          “Medierea este o instituţie nouă introdusă în dreptul românesc, iar scopul  acestei medieri este de a reduce numărul proceselşor aflate pe rolul instanţelor de jucată. O societate zguduită de convulsii conflictuale, de orice tip – familial, de serviciu, cu character comercial, civil etc. – aduce perturbări bunei desfăşurări a activităţii. (…) Medierea este soluţionarea pe cale amiabilă a uni conflict în prezenţa celei de a treia persoane,  care este neutră, imparţială şi care poate ajuta la soluţionarea conflictului existent. Natura conflictului nu este limitată de lege, de la un conflict de natură profesională, la un litigiu de muncă, la un conflict de natură civilă, de natură comercială.

          Dorinţa mea ca mediator care reprezint Uniunea Naţională a Mediatorilor din România este ca medierea să fie principalul mijloc de soluţionare a conflictelor care există în societate, în măsura în care ele pot fi soluţionate pe  calea medierii. Eu sunt convins de faptul că în proporţie de 90% aceste conflicte pot fi soluţionate pe calea medierii”, a explicat Emilian Ivanov.

          Potrivit acestuia, la nivelul judeţului nostru sunt peste 40 de mediatori autorizaţi, ”tabloul” acestora fiind publicat pe site-ul Consiliului Naţional de Mediere, dar şi la fiecare instanţă de judecată.

                    *** 

          De altfel, prefectul Ioan Ţintean a precizat că a ajuns la mediator în “conflictul” avut cu primarul comunei Şanţ. “Şi eu am fost mediat în conflictul dintre INstituţia Prefectului şi comuna Şanţ. M-aţi chemat pe mine şi pe primar şi ne-aţi rugat să găsim soluţii. Am făcut paşi, am continuat discuţiile cu domnul primar, pentru a găsi soluţii de mijloc”, a exemplificat prefectul Ţintean.

          Acesta a menţionat că şi în atribuţiile sale intră capitolul “mediere”, atunci când apar litigii între unităţi administrativ-teritoriale, în sensul că “nu îşi recunosc graniţele”, cum este de exemplu Telciu/Romuli, Bistriţa/Şieu-Măgheruş, Tiha Bârgăului/Bistriţa Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5