Meditaţie la Duminica a 3-a după Rusalii
După învăţătura Bisericii, Dumnezeu nu este doar Creatorul acestei lumi ci şi purtătorul de grijă. Aşa cum noi purtăm de grijă copiilor noştri sau celor dragi, sau lucrurilor pe care le avem, tot aşa ne poartă de grijă bunul Dumnezeu.
Dumnezeu poartă de grijă şi omului care este păcătos, pe care îl caută, dar şi celui care şi-a pierdut credinţa mergând în întâmpinarea Lui.
Pe drumul Damascului îl caută pe Saul, mai târziu apostolul Pavel, iar la Marea Galileii pe Petru, căruia îi întinde mâna, zicându-i: „Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?” (Mt. 14, 31)
În calitate de creştini călători prin această lume, fiecare visăm să avem parte de sănătate, cinste, respect, bogăţie, de o viaţă pe care să o trăim în fericire.
Dar cu toate acestea, fiecare avem parte de grijile acestei vieţi, fiecare ducem povara grijii şi a zilei de mâine: grija serviciului, a sănătăţii, a creşterii copiilor, a facturilor, a celor trebuincioase unui trai decent.
Fiecare dintre noi ne îngrijorăm, nu putem să stăm indiferenţi. Sf. Scriptură ne îndeamnă să facem o ierarhizare sau o prioritate a acestor valori: să-L căutăm pe Dumnezeu şi dreptatea Lui…
Pentru că:
„De n-ar zidi Domnul casa,
În zadar s-ar osteni cei ce-o zidesc;
De n-ar păzi Domnul cetate,
În zadar ar priveghea ce-i ce o păzesc” (Psalm 126, 1)
Ce înseamnă să cauţi împărăţia lui Dumnezeu?
Dacă suntem atenţi la cursul vieţii noastre, fiecare, de la leagăn până la moarte, suntem nişte căutători: caută pruncul să afle sânul mamei ca să se hrănească; caută copilaşul care merge la şcoală să asimileze învăţătura transmisă de dascăl; caută omul bolnav să respecte sfatul medicului ca să se facă sănătos; caută tânărul să-şi facă un rost în viaţă; caută părinţii să le ofere copiilor cele de trebuinţă; caută oamenii în vârstă să fie înţelepţi, potrivit vârstei lor şi să se întâlnească cu Dumnezeu pentru zilele sau anii pe care-i mai au de trăit.
Să atunci, ce înseamnă să cauţi împărăţia lui Dumnezeu?
Sf. Scriptură ne spune: „Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, cu dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt (Romani 14, 17), „că, iată, împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru” (Luca 17, 20-21).
Cum putem să căutăm împărăţia lui Dumnezeu în fiecare zi, ne spune Sf. Ioan Gură de Aur: „Când ne trezim să ne uităm la cer, acolo unde Dumnezeu îşi are tronul şi ne poartă de grijă, apoi să privim spre pământ, unde vom ajunge când Dumnezeu va vrea, iar apoi să privim împrejurul nostru şi să privim pe cei care sunt bolnavi, în suferinţă, să ne însemnăm cu semnul sf. cruci, să-i mulţumim şi să-i cerem ajutor”.
Când venim la Biserică suntem în împărăţia lui Dumnezeu pentru că la începutul Sf. Liturghii preotul zice: Binecuvântată împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh - care împărăţie? – a Sfintei Liturghii şi a sfintei Treimi pentru că prin fiecare Liturghie vine împărăţia lui Dumnezeu.
Din Evanghelia Duminicii a treia după Rusalii trebuie să învăţăm că prioritar este sufletul şi apoi trupul, aşa cum Mântuitorul, când a intrat în casa Martei şi a Mariei, atunci când Marta se silea să facă ospăţ mare, iar Maria asculta cuvintele Lui, Iisus a zis: „Marta! Marta!, te sileşti spre multe, dar Maria partea cea bună şi-a ales care nu se va lua de la ea”.
În încheiere să zicem, cu înţeleptul Solomon, care ne dă sfatul să avem o viaţă cumpătate şi i se adresează lui Dumnezeu zicând: „sărăcie şi bogăţie nu-mi da, ci dă-mi pâinea care-mi este de trebuinţă ca nu cumva, săturându-mă, să mă leapăd de Tine şi să zic: „Cine este Domnul?” Ca nu cumva, sărăcind să mă apuc de furat şi să defaim numele Dumnezeului meu” (Proverbe 30, 8-9).
Meditaţie: cât de mult, ca şi creştin, cauţi tu împărăţia lui Dumnezeu? Cât de mult?
pr. Vasile Beni,
Biserica Ortodoxă Coroana de Aur,
Parohia Pogorârea Sfântului Duh
Adaugă comentariu nou