MEMORIAL RAMONA FABIAN -Festival concurs interjudețean de muzică populară

inscrierile in concurs pana la data de 26 mai.

În concurs sunt invitaţi să participe adolescenţi si tineri, interpreţi de muzică populară, cu vârsta între 16 şi 25 ani.

Repertoriul
Piesele interpretate în concurs vor fi alese din zona folclorică pe care o reprezintă fiecare concurent.
Repertoriul va cuprinde obligatoriu două cântece.:
- O strofa doină sau o strofă baladă sau un cântec doinit – max 3 min
- un cântec de joc (cu acompaniament) – la alegere se poate eventual interpreta un cântec din repertoriul solistei Ramona Fabian – max 4 min
- prezentarea costumului popular pe care îl poartă- max 3 min.;

Înscrierile la concurs se fac la adresa de mail [email protected] pana cel tarziu in data de 26 Mai 2014

Taxa de înscriere de 50 Ron va fi achitată în contul Asociației Culturale „ Floare Rară” RO90 BTRL 0270 1205 J096 35XX deschis la Banca BTRL Tg Mureş. Taxa de înscriere este nerambursabilă.

Concurenții vor trimite, până la data de 9 Iunie 2014. prin posta la adresa Asociatia Culturala „Floare Rară„ Tg Mures, str Szechenyi Istvan nr.6 sau prin e-mail la adresa [email protected] urmatoarele documente :
- fişa de înscriere, completată conform modelului anexat,
- o copie după actul de naştere și adeverința de elev / student unde este cazul,
- partitura muzicală pentru cântecul de joc,
- înregistrarea audio (CD) cu balada, doina sau cântecul doinit propus pentru concurs,
- o fotografie (10/15) în costum popular
- dovada achitării taxei de înscriere

Preselecția:
Preselecţia se va face pe audierea materialelor înregistrate pe CD-ul trimis odata cu fisa de inscriere

Juriul concursului constituit din personalităţi din domeniul folclorului şi etnografiei, muzicieni, artişti de prestigiu, va aprecia valoarea pieselor muzicale prezentate şi calitatea interpretării lor.

Preselectia asigurata de membrii ce vor face parte din juriu, se va desfășura la sediul Palatului Copiilor din Tg Mures în data 12 Iunie 2014 începand cu ora 10.00

În urma preselecției vor fi acceptati în concurs un număr de maxim 12 concurenți.
Rezultatul preselecției va fi afișat pe pagina de facebook: Memorial Ramona Fabian și la avizierul sediului Palatului copiilor din Tg Mureș, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 93, unde are loc preselecția.

Observatii
Cheltuielile de deplasare vor fi suportate de concurenţi, sau de către instituţia pe care o reprezintă.
Cheltuielile privind cazarea si masa participanții admiși în concurs vor fi suportate de către instituția organizatoare.
Institutia organizatoare le asigură concurenților admiși din alte județe :
- in data de 23 Iunie pranz + cina ;
- in data de 24 Iunie mic dejun + pranz + cina ;
- în data de 25 iunie mic dejun+ prânz
- cazarea pentru intervalul 23 Iunie și 25 iunie 2014 ( două nopți).
Câştigătorul Trofeului festivalului nu va mai putea concura la ediţiile următoare, dar va putea participa ca invitat la spectacolul de gală al ediţiei din anul următor.
Participanţii la festival vor respecta întocmai precizările regulamentului şi ale organizatorilor privind programul de repetiţii, orele şi condiţiile de deplasare, ordinea intrării în scenă şi programul în afara evoluţiei artistice de pe scena festivalului.
Concurenţii minori au dreptul la un singur însoţitor pentru care organizatorii plătesc cazarea şi masa.
Ordinea intrării în concurs va fi stabilită de către organizatori, ţinându-se cont de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.
Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, prezenţa la repetiţiile preliminare fiind obligatorie. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea automată a concurentului.
Vă rugăm să specificați în Fișa de înscriere numele insoțitorului, data și ora sosirii.
Relaţii suplimentare se pot obţine pe mail la adresa [email protected]
............................
Îndrăgita interpretă de muzică pupulară, Ramona Fabian s-a stins din viaţă, în urma unui teribil accident rutier, în zona Rupea, la limita judeţului Braşov cu Mureş.
Artista era apropiată a judeţului nostru, prin colaborarea pe care o avea cu năsăudeanul Marcel Avram, împreună realizând un duet îndrăgit de public. Marele premiu obţinut de Ramona la ediţia jubiliară a Festivalului ,,De Ispas la Năsăud, în anul 2009, a adus-o şi mai aproape de noi. Mai mult, Ramona a fost prezentă la multe nunţi la Bistriţa, dar şi în caravanele din campania electorală prin satele judeţului.
Dumnezeu să-i aşeze sufletul în rândul celor ale artiştilor care ne-au înfrumuseţat viaţa !

...............................................

S-a născut într-o dimineaţa de vara, în urmă cu 34 de ani, în Oraşul Trandafirilor, Targu Mures, oraş străbătut şi udat de apele liniştite ale Mureşului, copilărind pe Valea lui, ca târgumureşeancă.
Îşi stabileşte prima legătura cu scena în clasa a VI-a, în şcoala generală, când, în cadrul unei serbări de Crăciun, cânta o colinda. Atunci a fost remarcată de persoane din lumea muzicii populare şi după acest moment ascensiunea în domeniu a fost asemenea unui lanţ:
În anul 1994 intra în ansamblul artistic “Fântâniţa”, din Sântana de Mureş, cu care, are o serie de spectacole şi participă la festivaluri, în întreg judeţul.
Tot atunci începe colaborarea cu ansamblul “Minişireagul”, din Târgu Mureş, un ansamblu de copii de la Clubul Copiilor şi Elevilor, din oraş, unde activitatea creste în volum iar legătura cu muzica se consolidează.
În 1995 devine solistă a ansamblului “Şireagul” din Tg-Mureş , cu care colaborează timp de aproape 10 ani şi alături de care participă la o adevărată activitate artistică: înregistrări, filmări, turnee, spectacole de amploare, având protagonişti pe aşii cântecului popular românesc, lucru care o ajută să dobândească multe cunoştinţe despre portul popular, despre culegerea şi păstrarea folclorului şi despre interpretare, şi să realizeze că, a fi solist nu mai este o joacă de copii de acum.
În acelaşi an, participa cu ansamblul, la Festivalul de muzică populară de la Chişinău, Republica Moldova.

Cu ocazia unui spectacol, îl cunoaşte pe regretatul profesor Vasile Conţiu, etnomuzicolog, un împătimit al folclorului, căruia îi datorează recunoştinţă toţi soliştii zonei. Ramona Fabian li se alătura în gânduri, deoarece nu puţine au fost învăţăturile şi îndrumările pe care le-a primit.
În 1996 este prezentă a doua oară, în Republica Moldova, alături de ansamblu, la Festivalul din Rezina.

Ambiţionată şi sfătuită de diverse persoane calificate şi specializate în acest domeniu, porneşte (cu bunica prin Mărăşeşti), în căutarea unor cântece uitate de lume, în casele unor bătrâni. Şi a găsit.
Un pas important a fost (în anul 1996), înregistrarea câtorva cântece la Radio Tg-Mureş, cu doamna Maria Costea Lirca, redactor muzical de mare profesionalism, o bună cunoscătoare a folclorului romanesc în general şi a celui mureşean în special. Atunci a fost şi momentul când i-a dat să asculte cântecele culese şi înregistrate cu un reportofon pe o caseta. Doamna Lirca a notat fiecare melodie şi în dreptul fiecăreia, ceea ce trebuie lucrat la ea până la interpretarea ei în faţa publicului.
Anul 1997, aduce prima mare realizare: debutul în Televiziunea Română, prima filmare, prima apariţie pe micul ecran. Emisiunea era realizata de Niculina Merceanu, şi intitulată pe atunci ,,De la lume adunate,,. Era încă o perioada în care nu existau televiziunile comerciale şi în care emisiunile de muzica populară erau numai cele transmise de Televiziunea Română.
Tot în 1997 face alte înregistrări radio, la Tg-Mureş.
Pe parcursul anilor de liceu, este an de an înscrisă de direcţiunea liceului la Concursul Judeţean de Cântece si Dansuri Populare, de unde s-a întors numai cu locul întâi.
În 1999 intra la Facultatea de Drept din Tg Mureş, care o solicită mult, astfel că, legătura cu muzica se reduce la spectacole şi festivaluri.
În anul 2001, îşi începe colaborarea cu ansamblul studenţesc “Cununiţa” de la Casa de Cultură a Studenţilor din Tg-Mureş.
Un an mai târziu, în 2002, merge în turneu în Italia, cu ansamblul “Şireagul” la Festivalul de Folclor din Messina, Sicilia, având spectacole în fiecare seară timp de trei săptămâni, perioada în care învaţă să îmbrace costumul popular, impecabil, în mai puţin de 3 minute.

În 2004 înregistrează câteva melodii populare noi, pe care le promovează şi cu care are priză la public, ambiţionând-o să se identifice tot mai mult cu muzica populară mureşeana. Încep invitaţiile la emisiuni de televiziune şi la filmări, la spectacole şi la manifestări populare, iar numele ei începe să fie cunoscut. În anul 2010 a scos albumul de folclor „Din Țara Ardealului”, foarte bine primit de public şi critica de speciaitate, produs la „Libris” Brașov şi albumul de colinde tradiționale românești „La tăt omu’ de Crăciun” care conține 13 colinde tradiționale din Transilvania și un moment special Florin Piersic.
Alte colaborări au fost cu ansamblul ,,Cununa Mureşeana,, din Târgu Mures, un ansamblu tânăr cu rădăcini vechi, o grupare mânata de dragostea pentru dans şi cântec românesc.
Ca fiecare tânăr interpret, Ramona Fabian a trecut prin mai multe festivaluri-concurs, unde a întâlnit atât concurenţi talentaţi cât şi etnomuzicologi consacraţi, profesori şi folclorişti : Festivalul de muzică populară ,,Românii de pretutindeni,, -Turnu Severin, Festivalul de folclor ,,Flori de pe Mureş,, , « Floarea din grădină », Festivalul ,,Strugurele de aur,, de la Jidvei. Marele premiu obţinut de Ramona la ediţia jubiliară a Festivalului bistriţean ,,De Ispas la Năsăud,, în anul 2009, precum şi Diploma de Excelenţă primită cu aceeaşi ocazie, încununează încheierea unei etape din viaţa artistică, aceea de participare la concursuri.
Colaborările de până acum cu Televiziunea Româna, prin realizatori ca Marioara Murărescu, Niculina Merceanu, Elize Stan, Maria Tănase Marin, reprezintă încă o apreciere a talentului Ramonei Fabian.
…Şi nu se poate cuprinde o activitate derulată în atâţia ani, în doar câteva rânduri...

O flimare deosebita la Muzeul Bistrita

Comentarii

22/06/14 12:20
Monica Rotar

Ma bucur pentru acest festival concurs...sper sa-l pot urmari la o televiziune..Mi se pare o discriminare faptul se pot inscrie tineri pana la 25 de ani ...mai ales ca Ramona avea 34...Dumnezeu s-o odihneasca in pace

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5