Menuţ Maximinian aduce „Poveşti româneşti din New York” la Bistriţa: Momente trăite în lumea de vis
Într-o atmosferă familială, pe de o parte a scriitorilor de la „Conexiuni”, de cealaltă parte a colegilor de la „Răsunetul”, dar şi a unor profesori de limba şi literatura română sau a unor demnitari, Menuţ Maximinian şi-a lansat un nou volum, „Poveşti româneşti din New York”.
Cartea se constituie într-un adevărat exerciţiu de comuniune între românii din ţară şi cei plecaţi în căutarea visului american. În acest volum se contopesc experienţele scriitorului, etnologului şi jurnalistului Menuţ Maximinian, puse în poveştile româneşti din metropola americană.
Volumul este constituit din trei părţi, una a poveştii românilor din New York, pornind de la o fotografie a străbunicului, iar mai apoi ajungându-se la întâlnirile cu comunitatea de peste Ocean, ce putea constitui singură subiectul unui roman; partea a doua o radiografie a personalităţilor româneşti din New York împletită cu un jurnal al zilelor trăite de autor aici, iar partea a treia interviuri cu oameni de diferite profesii, un mozaic ce oglindeşte foarte bine comunitatea noastră de peste Ocean.
Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” a precizat că Menuţ Maximinian aduce în faţa cititorilor „momente trăite, momente văzute în lumea de vis, visul american”. Dorel Cosma s-a axat, în prezentarea sa, asupra părţii care cuprinde interviurile realizate de autor cu cei mai importanţi reprezentaţi ai comunităţii româneşti din New York. „De o savoare deosebită sunt interviurile pe care Menuţ Maximinian le aduce în faţa cititorului, nu interviuri simple, realizate prin întrebări şi răspunsuri scurte. Se vede aici experienţa jurnalistului, a celui care stăpâneşte tehnica interviului şi o adaptează pentru fiecare intervievat în parte. Poate că pare simplu pentru cineva când spui” am făcut un interviu”, însă este o mare diferenţă pe care orice specialist o sesizează parcurgând cartea, atunci când vorbim despre interviul în sine sau vorbim despre un simplu dialog. Aici se simte mâna omului de litere, a ziaristului care se adaptează la fiecare intervievat în parte”, a spus Dorel Cosma. Acesta a subliniat, rând pe rând, pornind de la interviurile autorului, personalităţile prof. univ. dr. pr. Theodor Damian, a Doinei Uricariu, Vasile Bădăluţă, Lia Lungu, Elena Mitru, Mariana Terra, Grigore Culian şi prof. Mircea Ghiţă. „Vă invit cu mare drag să citiţi cartea, este extrem de interesantă, adăugând şi albumul foto care însoţeşte volumul şi care reprezintă aspecte şi locuri prin care s-a trecut”, a punctat Dorel Cosma.
Preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, prof. Elena M. Cîmpan, a menţionat că volumul „a aşteptat un timp al facerii, aşa cum îi stă bine unei literaturi aşezate, care nu se grăbeşte a fi scoasă la lumină”. „Deschidem o carte ca să călătorim şi apoi închidem cartea să ne regăsim sau călătorim ca să ne căutăm şi în cele din urmă ajungem la o cunoaştere de sine? Călătoriile reprezintă pentru fiecare o cunoaştere de sine. (...) Menuţ Maximinian a reuşit să scrie această carte încercând să acopere trei aspecte care fac în mod fericit o casă frumoasă, o casă a cărţii, nelăsând deoparte nici povestea ca atare, nici documentarea pe care a considerat-o absolut necesară şi apoi dialogul pe care l-a stabilit cu fiecare dintre subiecţii intervievaţi. Orice interviu reprezintă două părţi care trebuie să găsească puncte comune, de legătură. Faptul că Menuţ Maximinian şi-a ales aceşti subiecţi, şi s-au potrivit foarte bine în a contura o realitate românească, indiferent că se desfăşoară pe un pământ românesc sau american, înseamnă că există această comunicare desăvârşită, practic necăutată, dar bucuria de a fi găsită este cu atât mai răsplătită”, a evidenţiat Elena M. Cîmpan. Preşedinta „Conexiuni” a catalogat cartea lui Menuţ Maximinian drept una „unitară”, care se evidenţiază prin prospeţime, noutate, drumul fiind deschis spre alte călătorii.
Scriitorul Zorin Diaconescu, de altfel cel care şi-a aşezat gândurile şi pe coperta cărţii, a precizat că nu a trăit călătoria în America decât prin prisma cărţii lui Menuţ Maximinian, însă pentru el „a fost o aventură”. „Viaţa mea ar fi fost mult mai uşoară fără această carte, pentru că confruntându-mă strict la text am fost confruntat cu o serie de dileme a unui cititor care vrea să-şi facă neapărat datoria până la capăt”, a dezvăluit Zorin Diaconescu, subliniind ironia autorului care prezintă poveşti, iar nu povestiri şi care-i lasă pe protagoniştii interviurilor să se contrazică, lăsându-le cititorilor posibilitatea de a discerne. „Mulţumesc pentru această trudă şi pentru cele care vor mai urma, pentru că ştiu că vor urma şi apoi vreau să-l felicit pe Menuţ, nu doar pentru cartea în sine, în primul rând pentru că a reuşit să scrie o carte altfel decât a scris până acum şi un om care reuşeşte să facă acest lucru este un om care mai are un viitor. Din păcate, asta e o poveste veche de vreo jumătate de secol în literatura română, suntem literatura autorilor „de un singur volum”, care scoate un volum, are succes, toată lumea-l laudă, după care începe să se auto paştişeze, adică copy-paste după el, şi al doilea, şi al treilea, şi al patrulea şi al 20-lea volum sunt identice cu primul. Am zis să vedem, va cădea şi Menuţ în această capcană? A scăpat, deci, Menuţ are un viitor şi eu îi doresc să fie cu succes”, a concluzionat Zorin Diaconescu.
Nu în ultimul rând, autorul a mărturisit că sunt poveştile sale, plecând de la cele de acasă, de la Dumbrăviţa, unde avea o fotografie cu străbunicul plecat în America, până la cele trăite în experienţa sa de la New York. „Despre poveştile acestea ale românilor plecaţi din satele noastre am încercat la început să vorbesc. Cartea este dedicată străbunicului Ştefan şi bunicii Ana şi mai apoi tuturor celor care au pornit pe acest drum al Americii, unii au ajuns, alţii nu, dar dincolo de aceste poveşti mă resetez, mă încarc energetic şi încep să vorbesc despre poveştile frumoase ale românilor”, a spus Menuţ Maximinian. Acesta a adăugat că speră că măcar o parte din bucuria trăită de scriitorii bistriţeni în America se va regăsi şi în sufletul fiecărui cititor. „Am mai spus că sunt un om norocos. Norocul meu este că dincolo de viaţa mea rămân aceste cărţi, aceste poveşti adunate în cărţi. Este un lucru important pentru mine, că viaţa mea este prin cărţi şi cărţile sunt viaţa mea”, a completat Menuţ Maximinian.
La eveniment a participat şi senatorul Ioan Simionca. În acelaşi cadru, a fost lansat şi primul număr al revistei „Conexiuni literare” editată de Palatul Culturii şi care se va afla sub egida Uniunii Scriitorilor din România.
În final, Menuţ Maximinian a acordat autografe, invitându-i pe cititori să călătorească împreună cu el peste Ocean, la New York.
Adaugă comentariu nou