Menuţ Maximinian: Mărţişoare pentru cititori
Iarna ne bate încă la geam, dar în suflet îşi face loc primăvara. Nu-i aşa, este mărţişorul ! Bucurie în inima celor care iubesc viaţa, natura pregătindu-se să renască.
Pe uliţa tradiţiilor Baba Dochia îşi va lepăda cojoacele, ca mai apoi zâna cea bună a primăverii să îi ia locul. Şnurul împletit dintr-un fir alb şi unul roşu va fi purtat din nou în dreptul inimii, ca semn al sosirii primăverii, alături de cele mai neobişnuite mărţişoare - potcoavă, hornar, inimi, pluşuri, ce sunt prezente pe tarabele bistriţene. Mărţişoarele au preţuri pentru toate buzunarele, de la 1 leu la mii de lei, în funcţie de pretenţii şi de statut. În mod normal contează gestul de a oferi un simbol celor dragi, însă unii sunt atât de „făloşi”, încât oferă cheia unei maşini. Prea deplasate gesturi. E drept că trebuie să ai şi bani pentru aşa ceva.
Mărţişoarele sunt simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii, împletind lupta dintre bine şi rău. Un ghiocelul al deveniri noastre. Să ne închipuim că roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea. Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, este atribuită vieţii, deci femeii. În schimb, culoarea albă, conferită de albul norilor este specifică înţelepciunii bărbatului.
Primii ghiocei din grădina de acasă şi-au scos timizi capetele gingaşe de sub stratul de zăpadă, vestind reînvierea naturii. Au început să răsară, pe ici, pe colo, făcându-ne parcă să uităm de zilele geroase care de abia trec. Păsările vin din nou în cuibul dragostei. Copiii zâmbesc la soare. Întregul pământ este luminat. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia.
Potrivit tradiţiei, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă, atât de către bărbaţi cât şi de către femei, de la 1 martie până când se arată semnele de biruinţă ale primăverii, până se aude cucul cântând, până ce înfloresc cireşii, până ce vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un pom înflorit, că să aducă noroc. În localităţile bistriţene mărţişoarele sunt atârnate de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se poate de speriat duhurile rele. Oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoşi şi mai sănătoşi.
Să aveţi parte de zile frumoase, încărcate de mireasma florilor.
La mulţi ani, dragi cititori şi primiţi, din suflet, un mărţişor de la redacţia ziarului nostru.
Comentarii
Multumesc, cu bucurii!
Adaugă comentariu nou