”Mica Unire” la școala din Mureșenii Bârgăului

profesor Călin Musteață

Într-o lume care, parcă, e tot mai interesată de grijile cotidiene și de rezolvarea problemelor personale, simţim cum ideea de cultură și comemorare a unor evenimente din istoria poporului român dispare pe zi ce trece. Din acest motiv consider că profesorii și învățătorii au ”obligația” de a aduce aminte lumii că ceea ce s-a întâmplat trebuie să rămână în amintirea noastră ca popor.

Evenimentele importante ale istoriei au rolul de a ne adânci sentimentul de mândrie că suntem români, urmașii celor care au realizat aceste mărețe fapte. De ce această introducere? Pentru simplu fapt ca Mica Unire pare să fie tot mai puțin amintită în media, în conștiința poporului român. Atunci când sunt întrebați copiii ”Ce se sărbătorește în data de 24 Ianuarie?” majoritatea răspund că e vorba de unire fără a fi foarte siguri despre care unire. Deși în cadrul școlii sunt studiate aceste momente istorice, poate ar fi binevenită și o mediatizare mai profundă prin presă și televiziune.

La Școala Gimnazială de la Mureșenii Bârgăului, sub îndrumarea profesoarei de istorie Gabriela Drăguș și a învățătoarei Daniela Bruj, elevi din clasele V – VIII au găsit de cuviință să îmbrace haine de sărbătoare și să prezinte colegilor Hora Unirii, câteva versuri și cântece care au adus aminte celor prezenți ce a însemnat pentru români ”Mica Unire”. Astfel, ziua de joi a fost pentru școala noastra o zi de sărbătoare, zi în care atât elevii mici cât și cei mai mari au putut să audă încă odată din gura colegilor despre momentul în care poporul român din cele două Principate, Moldova și Țara Românească, a decis unirea acestora alegandu-și un singur domnitor.

Hora Unirii nu mai este un simplu cântec, iar figura Domnitorului Alexandru Ioan Cuza a devenit familiară copiilor. Imaginea acestuia nu va mai reprezenta un simplu tablou de pe coridorul școlii. Copiii au aflat, de asemenea, fapte petrecute atât cu ocazia unirii cât și alte întâmplări petrecute în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Texte literare precum ”Moș Ion Roata și Unirea” sau
”Ocaua lui Cuza” au primit un alt sens în mintea copiilor, iar acest moment istoric a devenit important pentru ei. Totul s-a încheiat cu o hora în care s-au cuprins cu toții, profesori şi elevi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5