Microcredite pentru sprijinirea fermelor de familie
Persoanele care depun proiecte de investiţii pentru înfiinţarea fermelor de familie, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), vor putea asigura cofinanţarea investiţiei prin accesarea microcreditelor reglementate, în limita sumei de 75.000 de euro, potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
"Cei care depun proiecte de investiţii pentru înfiinţarea fermelor de familie în cadrul sesiunii aferente Măsurii 121, deschise în perioada 25 iunie - 14 august 2013, vor putea asigura cofinanţarea investiţiei prin accesarea microcreditelor reglementate prin OUG 43/ 2013. Astfel, în momentul depunerii proiectului, solicitanţii de fonduri europene vor semna o declaraţie pe propria răspundere privind asigurarea cofinanţării private a acestuia, conform prevederilor menţionate în Ghidul Solicitantului. Ulterior, până la semnarea Contractului de Finanţare, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile vor trebui să facă dovada existenţei cofinanţării, acest lucru putând fi realizat prin accesarea microcreditelor reglementate de OUG 43/ 2013", precizează agenţia de plăţi.
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 43 din 15 mai 2013, Ministerul Agriculturii a venit în sprijinul celor care vor să înfiinţeze ferme de familie prin Măsura 121 - ,,Modernizarea exploataţiilor agricole” prin reglementarea instrumentelor financiare şi de creditare a sectorului agricol.
Astfel, prin OUG 43/ 2013 a fost instituit un fond care va fi utilizat pentru acordarea de microcredite în scopul asigurării contribuţiei proprii a beneficiarilor la finanţarea proiectelor de investiţii, finanţare prin PNDR, care pot avea o valoare eligibilă de cel mult 125.000 de euro. Suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar PNDR poate ajunge la 75.000 de euro.
Totodată, beneficiarii PNDR pot accesa microcreditele puse la dispoziţie de OUG 43/ 2013 şi pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării producţiei agricole, fiecare beneficiar putând primi până la maximum 25.000 euro.
Potrivit APDRP, printre condiţiile generale de acordare a creditului se numără termenul maxim de restituire de până la 10 ani precum şi perioada de graţie între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.
În acest moment normele metodologice de aplicare ale prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013 sunt în fază de avizare interministerială. MADR are fixat un calendar privind etapele următoare, respectiv selecţia instituţiilor financiare partenere prin care se va derula microcreditarea şi încheierea convenţiilor de lucru cu aceste
Citiţi şi:
- În Bistriţa-Năsăud, doar şase proiecte depuse pe Măsura 121
- 230 de milioane euro disponibili pentru investiţii în mediul rural
- Bistriţenii cer fonduri europene pentru plantaţii pomicole şi fabrici de procesare a cătinii
- În luna iunie, pot fi solicitate fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri
- A fost deschisă prima sesiune din 2016 pentru proiectele prin PNDR
Adaugă comentariu nou