Mii de credincioşi au primit binecuvântarea P.S. Vasile Someşanul, de Sfânta Marie Mare, la “Nicula Ţibleşului”. Alexandru Pugna a lansat albumul „Icoana de la Dobric”
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Obştea Mânăstirii Dobric a aşteptat mii de credincioşi la marea sărbătoare dedicată Feceioarei din Nazaret. Încă din ajun, în prezenţa P.S. episcop Vasile Someşanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a fost Vecernie şi Litie, Paraclisul şi Părintele Liviu Vidican, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a vorbit, în cuvântul de învăţătură, despre împlinirea în mod armonios a tuturor darurilor Duhului Sfânt, punând accent pe darul ajutorării din partea Fecioarei Maria, pornind de la sintagma Maica Domnului grabnic ajutătoare.
În acest cadru a fost lansat albumul „Icoana de la Dobric”, semnat de îndrăgitul artist Alexandru Pugna. Având incluse 12 pricesne, materialul, apărut la Casa de Producţie Euro Music, este dedicat Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la mănăstirea Dobric. “Puţini dintre noi ştiu că rugăciunea în faţa acestei icoane a dat roade de-a lungul timpului aliniind suferinţele credincioşilor, inclusiv vindecarea de cancer. Toate pricesnele de pe CD sunt imnuri dedicate Maicii Domnului, mijlocitoarea noastră, cea care şi-a ales, la Dobric, în loc de şes, loc curat de mănăstire, în fiecare an de Adormirea Maicii Domnului aici venind mii de credincioşi. Nu întâmplător, mănăstirea a fost numită de credincioşi Nicula Ţibleşului. Alexandru Pugna nu este la primul album de pricesne dedicat Mănăstirii Dobric, în urmă cu patru ani fiind lansat albumul „La Dobric, la Mănăstire”, fondurile obţinute din vânzarea acestuia fiind donate Mănăstirii Dobric.Iată că, deşi se află într-o funcţie administrativă care îi ocupă mai tot timpul, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, nu uită de rugăciune, aducând adevărate pagini de evanghelie în faţa credincioşilor prin glasul său” ne-a declarat etnologul Menuţ Maximinian, cel care a prezentat albumul joi seara în faţa miilor de credincioşi. La miez de noapte a urmat Prohodul Maicii Domnului, Înconjurarea Mânăstirii, Molitvele Sfântului Vasile cel Mare, Utrenia şi Sfânta Liturghie, până în zori, la ora 7,00, când a urmat Sfântul Maslu şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Apoi P.S. Vasile Someşanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de 20 de preoți și diaconi.
În cadrul cuvântului de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre importanța sărbătorii Adormirea Maica Domnului. Au fost prezenți la hramul Mănăstirii Dobric și oficialități județene și locale, precum și grupul „Axios”, format din tineri absolvenți ai Seminarul Teologic Ortodox de la Cluj, care au dat răspunsurile atât la slujbele de seară, cât și la Sfânta Liturghie, dar şi corul îmbrăcat în straie populare, din Căianu Mic.
Puţinele cuvinte ale celor patru Evanghelii care ne vorbesc de Prea Sfânta Fecioară Maria, de la Buna Vestire şi până la Cincizecime, arată că voinţa ei prea sfântă a fost ca ea să trăiască-în viaţă şi după trecerea hotarului acestei lumi-în umbra Fiului ei iubit, ca într-o cămară de taină de lângă tronul Celui Prea Înalt. Pururea rugătoare pentru noi la picioarele lui Iisus, aşa cum o vedem deasupra iconostasului din bisericile noastre, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica luminii celei în neapuse, luminează cu iubirea-I nesfârşită întunericul vieţii noastre pe cărările atât de schimbătoare ale lumii. Ea ne vine în ajutor în necazuri şi nevoi şi atunci când deznădejdea ne cuprinde şi stavile fără trecere ne stau în faţă, ne plecăm genunchii în rugă în faţa icoanei sale, ca în faţa limanului neînviforat al mântuirii noastre.
La Dobric este mănăstirea cu trei hramuri, “Sf. Evanghelist Luca”, “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi “Adormirea Maicii Domnului”, hram căpătat în urma începerii construcţiei bisericii din parcul central al mănăstirii de piatră, ridicată până la acoperiș. În cadrul mănăstirii funcționează de câțiva ani căminul de bătrâni „Aurel și Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea pe cheltuiala ei le poartă de grijă. Anul trecut în cadrul mănăstirii s-a demarat construcția unui nou centru social ce va purta hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și care va oferi sprijin tot persoanelor vârstnice.
Alături de preotul duhovnic Siluan Farcaş şi Maica stareţă Veronica au fost şi vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, administratorul judeţului Florin Moldovan, parlamentarii Daniel Suciu, Stelian Dolha, Cristian Florean şi Ioan Oltean, primarii Paul Ştir, Niculae Anghel şi Sorin Hognogi. Supranumită Nicula Ţibleşului, Mănăstirea Dobric s-a bucurat şi anul acesta ca unul dintre cei 2 ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului să fie aici, semn de preţuire şi de recunoaştere a amplelor evenimente ce au loc aici de Sfânta Marie Mare.
Citiţi şi:
- Alexandru Pugna lansează un album cu pricesne dedicat Icoanei de la Dobric
- Sfânta Fecioară se va înalţa la ceruri
- (Video) Cea mai mare mulţime de credincioşi din istoria Mănăstirii Dobric. Mii de oameni s-au rugat, alături de episcopul Siluan, Maicii Domnului
- SĂRBĂTORIREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI LA MĂNĂSTIREA CU TREI HRAMURI
- De Sfânta Maria, mii de credincioşi s-au rugat la Mănăstirea Dobric
Adaugă comentariu nou