Ministerul Sănătăţii „donează” Consiliului Judeţean documentaţia pentru un virtual spital de urgenţă

Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor locale documentaţie în valoare de 40.000.000 de lei necesare pentru demararea construcţiei spitalelor judeţene de urgenţă. Documentaţia, realizată inclusiv pentru Bistriţa-Năsăud, cuprinde studii de prefezabilitate ale spitalelor judeţene de urgenţă, studii de fezabilitate, ghiduri cu directive arhitecturale şi inginereşti,

proiecte tehnice, avize de la Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice şi Locuinţe şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

“Vrem să spijinim autorităţile locale care doresc să se implice în sistemul sanitar. Este păcat să pierdem materialele pe care le-am realizat în perioada în care ministerul avea ca obiectiv construirea de spitale judeţene de urgenţă. Autorităţile locale pot valorifica documentele dacă doresc să construiască unităţi sanitare prin parteneriat public-privat sau din fonduri proprii. Vom pune la dispoziţie gratuit documentele de care au nevoie”, precizat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cele 19 judeţe beneficiare sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila, Caraş-Serverin, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Neamţ, Sibiu, Suceava şi Constanţa.

În fapt, vorbim despre neputinţa Guvernului de a derula un program amplu pentru sistemul sanitar românesc. Încă din anul 2006, în baza unor cerinţe ale admiterii României în NATO, dar şi din necesitatea de a avea asistenţe medicale de calitate, au fost iniţiate studii şi proiecte pentru 28 de spitale de urgenţă (opt regionale şi 20 judeţene). Construcţia noilor spitale făcea parte din programul strategic al Ministerului Sănătăţii pentru perioada 2008-2010: „Construirea a 28 de spitale noi (opt spitale regionale de urgenţă şi 20 de spitale judeţene de urgenţă) şi reabilitarea a 15 spitale judeţene de urgenţă”. Ei bine, a venit criza şi totul a fost lăsat baltă. Acum Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţie documentele, cu titlu gratuit, de parcă nu ar fi vorba tot de bani publici.

Despre construcţia unui nou spital la Bistriţa nu cred că se poate vorbi într-un viitor apropiat. Oricum, după cum susţinea managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, pentru actualul imobil se are în vedere supraetajarea, în vederea comasării secţiilor de pe B-dul Independenţei. Adică, o investiţie de 9 milioane lei, susţinută de Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi “surse externe”. Bani vor veni şi pentru secţiile de oncologie şi terapie intensivă. Nu este rău…Mai bine era însă un nou spital, care presupunea inclusive costuri mai mici cu 40%, după cum spun specilaişitii, şi care nu ar mai fi însemnat purtarea pacientului prin “n” locaţii pentru diverse analize şi investigaţii medicale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5