Ministrul Borbely, mediator în „managementul” deşeurilor din Bistriţa-Năsăud
Nimeni nu a spus oficial care a fost scopul vizitei ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la Bistriţa. Dar declaraţiile sale „de pace” şi solidaritate între bistriţeni, cu accent pe proiectul de deşeuri, au relevat faptul că un proiect de mediu major şi „pionier” este în impas.
„Evident, încep cu o laudă, pentru că şi la deşeuri şi la apă aţi încheiat destul de repede aceste contracte. Urmează să vedem ce se întâmplă cu implementarea acestor proiecte. Un lucru trebuie să înţeleagă toţi beneficiarii. Credeţi-mă, când este vorba despre un proiect de deşeuri, nu este un proiect al vreunui primar, nu este proiectul Consiliului Judeţean sau al ministerului, cu este proiectul cetăţenilor. Să nu se joace nimeni cu voturi în consilii când este vorba despre un proiect aşa de important, iar când este vorba despre unele soluţii care trebuie agreate, luaţi decizii ca să nu împiedicăm derularea proiectului”, a spus, din capul locului, ministrul Borbely.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a recunoscut că sunt probleme şi „certuri” între autorităţile locale şi în alte judeţe, motiv pentru care patru-cinci judeţe vor pierde astfel de proiecte privind sistemul de management integrat al deşeurilor.
„România nu îşi va îndeplini angajamentele faţă de Uniunea Europeană, nici pe apă, nici pe deşeuri. Deci aici nu mai este vorba despre care este mai tare din parcare, aici este un Master Plan, o soluţie tehnică care se poate discuta în ADI, pui umărul ca să faci proiectul cât mai repede. Asta este solicitarea mea colegială şi de parteneriat, pentru că am putea să stăm foarte liniştiţi de la minister şi să spun: suntem primii din UE la contractare. (…). Să nu ne înecăm la mal, cum se spune”, le-a transmis oficialul guvernamental primarilor prezenţi la întâlnire.
Ministrul Laszlo Borbey a adăugat că a avut discuţii şi cu Unitatea de Implementare a Proiectului, consultanţi şi ceilalţi factori implicaţi, şi că speră ca acest proiect să fie finalizat la finele anului 2012, termenul din august fiind aşadar amânat. „Este o mândrie pentru toţi, să aibă orice culoare politică, uite, domnule, noi bistriţenii am făcut-o. (…) Vă rog, puneţi umărul, bistriţeni! Ştiu că e o perioadă dificilă, este un an electoral, dar aceste lucruri trebuie să meargă mai departe”, a făcut apel ministrul Mediului către toţi primarii, indiferent de scena politică pe care joacă pentru locale.
De cealaltă parte, a primarilor, cel care şi-a spus punctul de vedere a fost Ştefan Sângeorzan, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bistriţa-Năsăud. El a cerut ca toţi membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară să se aşeze la masa discuţiilor, „fără patimă” pentru a găsi soluţii, dar a ţinut să reliefeze şi modul oarecum arbitrar în acre au fost luate deciziile până acum.
„Absolut toţi colegii primari şi locuitorii din Bistriţa-Năsăud suntem bucuroşi că se reuşeşte implementarea acestui proiect, de înfiinţarea acelui depozit şi dorim şi funcţionarea lui, dar nu dorim în orice condiţii. Iiţial ni s-a propus un vot de principiu, parte dintre colegi au refuzat pentru interesul cetăţenilor.
Am considerat că un contract semnat pe 8-12 ani cu un operator unic este prea mare. Ni se propune un operator unic care să fi făcut servicii de salubrizare, în ultimii trei ani, pentru o populaţie de 310.000 locuitori, excluzând astfel toţi operatorii din Bistriţa-Năsăud, care au făcut, bine-rău, salubrizare. Ni se propunea ca deşeurile să fie adunate din puncte de colectare, am cerut din poartă în poartă. Preţul se propunea foarte mare, 65/lei/an de persoană, acum s-a reuşit înjumătăţirea lui, dar tot mare este. Se propunea ca deşeurile să fie adunate o dată la două săptămâni din comune, şi nu săptămânal ca în prezent, iar plata celor care nu au contract pentru salubritate cu operatorul să se facă prin taxe speciale instituite de consiliile locale. Să fim casierul operatorului privat. Să ne întâlnim, fără patimă, să discutăm concret, cu un reprezentant de la minister, să ni se spună ce se poate îmbunătăţi, ce nu se poate. Dorim implementarea proiectului, dar nu împovărându-i pe cetăţenii judeţului”, a explicat Sângeorzan.
Finalmente, ministrul Borbely a spus răspicat că dacă un ministru trebuie să rezolve problemele de la Bistriţa „e vai de noi”. „Noi ne luptăm pentru autonomie locală (n.n. - primarii, nu UDMR), primarii tot spun că suntem tari, puternici, şi Consiliul Judeţean. (…) În Master Plan se spune exact ce obligaţii are fiecare primărie şi ce contract trebuie să încheie. Nu vine tovarăşul de la Bucureşti să vă dea dispoziţii. Staţi de vorbă în ADI. Nu cumva să cadă proiectul din unele cauze. Să mai lase şi unul, să mai lase şi altul”, a concluzionat Borbely.
Adică, pacea în războiul deşeurilor să se facă la Bistriţa, nu cu mediatori centrali!
Citiţi şi:
- Primăriile Lechinţa şi Nuşeni au semnat contractele de finanţare pentru proiecte de alimentări cu apă şi canalizare
- Laszlo Borbely a demisionat din postul de ministru al Mediului
- Laszlo Borbely despre Roşia Montană: Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu
- Depozitul ecologic din judeţul nostru, primul proiect de management al deşeurilor aprobat de Comisia Europeană
- ,,Depozitul de deşeuri Bistriţa are capacitatea de a stoca deşeurile provenite şi de la depozitul din Beclean”
Adaugă comentariu nou