,,Depozitul de deşeuri Bistriţa are capacitatea de a stoca deşeurile provenite şi de la depozitul din Beclean”
-
View the full image
Laszlo Borbely
-
View the full image
Ioan Ţintean
Stimate domnule deputat,
Referitor la întrebarea înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. 4829A/2010 privind închiderea depozitului de deşeuri din Bistriţa, vă comunicăm următoarele:
Transportul de deşeuri de la rampa de deşeuri a oraşului Beclean, în municipiul Bistriţa, face parte dintr-o serie de lucrări cuprinse în proiectele de ecologizare a depozitelor neconforme de deşeuri municipale (Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Bistriţa)- parte componenta a proiectului Sistem integrat de gestiune a deşeurilor municipale din judeţul Bistriţa-Năsăud, titular fiind Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. care a făcut obiectul Acordului de mediu nr.4 - NV/02.02.2008, revizuit la 12.11.2008, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca, în acesta s-a specificat că aceste lucrări vor face obiectul solicitării şi obţinerii unor alte acte de reglementare ce vor fi emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
Solicitarea de obţinere a actului de reglementare a fost depusă cu nr. 9:074/24.09.2010, fiind respectate toate etapele de procedură.
Informarea publicului asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Ecologizarea depozitului neconform de deşeuri municipale din localitatea Beclean, titular fiind Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a realizat prin:
- publicare în cotidianul Răsunetul din data de 01.10.2010 şi din/data de 28.10.2010;
- afişare pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în data de 29,09.2010 şi în data de 28.10.2010;
- afişare pe pagina de internet a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud In data de 29,09.2010 şi în data de 03.11.2010;
- afişare la sediile autorităţilor publice locale pe raza cărora se va efectua transportul deşeurilor. Pentru traseul propus au fost obţinute avizul Inspectoratului judeţean, de Poliţie Bistriţa-Năsăud - Serviciul Rutier şi acordul Primăriei municipiului Bistriţa.
A fost solicitată şi obţinută de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, notificarea nr. 508/29.09.2010, care atestă conformitatea proiectului cu legislaţia privind sănătatea populaţiei.
Ca urmare a sesizărilor primite din partea unor grupuri de cetăţeni, documentaţia a fost analizata în cadrul a trei şedinţe ale Comisiei de analiză tehnică, din datele de 03.11.2010, 10.11.2010 şi 17.11.2010, de fiecare dată decizia fiind unanimă pentru încadrarea fără evaluarea impactului asupra mediului. Ulterior a fost eliberată decizia asupra etapei de încadrare nr. 605/18.11.2010.
În vederea luării deciziei pentru etapa de încadrare au fost luate în considerare următoarele aspecte:
- s-au efectuat măsurători topografice şi calcule privind cantitatea de deşeuri existente în depozitul Bistriţa. Conform acestora, depozitul de deşeuri Bistriţa are capacitatea de a stoca deşeurile provenite şi de la depozitul din Beclean;
- impactul potenţial generat de transportul deşeurilor (zgomot, vibraţii, miros, emisii de noxe) este temporar şi intermitent şi va fi redus prin aplicarea măsurilor de atenuare impuse prin legislaţia în vigoare.
În cadrul activităţilor la rampa de deşeuri din municipiul Bistriţa s-au creat probleme cetăţenilor municipiului, în special celor din vecinătate, mai ales în perioadele caniculare ca urmare a autoaprinderii acestora, a degajărilor puternice de fum şi a mirosului neplăcut.
Prin proiectul închiderea depozitului neconform de deşeuri municipale Bistriţa, depus de către Consiliul Judeţean la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, care este parte componentă a proiectului Sistem integrat de gestiune a de gestiune a deşeurilor municipale din judeţul Bistriţa – Năsăud, se vor efectua lucrările corespunzătoare de ecologizare a amplasamentului în scopul îmbunătăţirii infrastructurii de mediu, în conformitate cu standardele europene în domeniul gestionării deşeurilor şi protecţiei naturii, pentru a spori semnificativ calitatea mediului şi a condiţiilor de viaţă.
În speranţa că informaţiile furnizate vă sunt utile, vă asigurăm domnule deputat de sprijinul nostru şi totodată vă stăm la dispoziţie pentru eventuale informaţii suplimentare.
Cu stimă,
Ministrul Laszlo Borbely
Citiţi şi:
- Cel puţin 15% din deşeurile colectate să fie încredinţate spre reciclare
- Primele maşini cu deşeuri au fost descărcate în depozitul ecologic
- Încep lucrările la depozitul ecologic
- Depozitul ecologic de la Tărpiu, gestionat de o firmă din Prahova
- Depozitul ecologic din judeţul nostru, primul proiect de management al deşeurilor aprobat de Comisia Europeană
Adaugă comentariu nou