Mircea Daroşi – „Coloana de lumină”
-
View the full image
foto
La Editura „Karuna” Bistriţa a apărut zilele acestea, cartea profesorului Mircea Daroşi „Coloana de lumină”, tehnoredactarea şi corectura aparţinând autorului, în timp ce lector de carte este prof. Rodica Daroşi, iar referent de specialitate educ. Ana Maria Daroşi. Autorul este la a şasea carte după „Nepos – vatră de legendă”, „Monografia Bisericii Ortodoxe Buna Vestire din Nepos” (co-autor Vasile Rus), „Parva – un nume de legendă”, „Pe urmele lui Vasile Scurtu” şi „Icoane de suflet”, ceea ce dovedeşte o hărnicie, o insistenţă şi o dăruire faţă de fenomenele culturale, istorice sau de actualitate din arealul său.
Prezentarea volumului „Coloana de lumină” a avut loc la Şcoala Generală „Gavril Istrate” din Nepos, unde autorul îşi desfăşoară activitatea ca profesor, îndeplinind şi funcţia de director, avându-i alături pe colegii de breaslă (actuali sau ieşiţi la pensie), elevi, săteni şi invitaţi, care au umplut la refuz sala. Drept preţuire şi apreciere a muncii pe altarul cunoaşterii, pictorul neposan Nechita Bumbu (ajutat de soţie), a organizat o expoziţie cu lucrări personale – „Neposul – ieri şi astăzi”, dedicată autorului „Coloanei de lumină”.
Autorul, prof. Mircea Daroşi, a precizat că dedică această carte elevilor şi colegilor de la Şcoala Generală „Gavril Istrate” din Nepos, Coloana de lumină prezintă toate aspectele istorice ale şcolii, evoluţia unităţii de învăţământ pe o perioadă de cincizeci de ani de existenţă, cu portretele a 127 de cadre didactice care s-au petrecut prin şcoală, actualul colectiv, performanţe şi realizări.
Profesorul Daroşi recunoscând manifestarea ca fiind organizată sub auspiciile Astrei năsăudene, îl invită la „cuvânt” pe preşedintele Despărţământului Năsăud al Astrei, prof. Ioan Seni, un împătimit şi neobosit cercetător şi izvoditor pe altarul cunoaşterii, autor al „Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud, vol. I – Ţara Năsăudului”, care l-a felicitat pe colegul de breaslă pentru realizarea „Coroanei de lumină”, care ce reprezintă o amplă deschidere asupra calităţii datelor, informaţiilor, a resurselor în elaborarea unui punct de vedere, oferind un produs de o mare valoare pentru comunitatea din Nepos, pentru Ţara Năsăudului şi nu numai.
„Neposul a fost şi este o vatră de cultură, istorie, etnografie, cu oameni pe măsură, care, iată, îl înscriu în cartea nemuririi, a veşniciei. Şi, deoarece „veşnicia s-a născut la sat”, prin exponenţii săi, tot mai des întâlnim asemenea lansări de carte în aceste medii. Îl felicit şi-i doresc tot mai multe realizări colegului şi prietenului Mircea Daroşi”, a încheiat profesorul Ioan Seni.
Cuvinte de apreciere la adresa autorului au avut şi profesorul Alexandru Marc, fost director al şcolii neposene, acum pensionar, dar şi primarul comunei Feldru, de care aparţine Neposul, Ştefan Sângeorzan, care a mulţumit în nume propriu dar în al legislativului local pentru invitaţie, felicitându-l pe autor pentru tot ceea ce scrie, fiind sigur că vor urma şi alte cărţi. Preotul Vasile Rus, care păstoreşte enoriaşii Neposului de cinci ani, a mărturisit că are o legătură specială de prietenie cu profesorul Mircea Daroşi, acesta fiind primul care l-a întâmpinat la sosirea în sat, oferindu-i nemijlocit tot sprijinul şi ajutorul, fiind mândru de realizările dumnealui, apreciind că preotul şi dascălul au misiunea de a sădi lumină în sufletele credincioşilor şi, respectiv, a elevilor. Drept preţuire i-a dăruit autorului volumului „Coloana de lumină”, o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, care să-i vegheze zbaterile, paşii, familia.
Apoi, autorul şi-a prezentat cartea, după mulţumirile adresate tuturor celor prezenţi şi acelora care au vorbit despre realizările sale pe altarul culturii. Cele peste 260 de pagini cuprind capitolele „Repere istorice”, „Coloana de lumină”, apoi „Începutul învăţământului în Nepos” cu subtitluri, fiind prezentată şcoala de la începuturi şi până în prezent. Se continuă cu evaluarea şcolii, şcoala şi familia, arhiva, biblioteca, colţul muzeistic, parteneriate şcolare, diriginţi, profesorii dintre anii 1958-2010, colective de catedră, activităţi cultural-artistice, portrete de dascăli (36), aşadar, evoluţia şcolii sub toate aspectele.
Autorul a inclus şi publicistica sa în media (Răsunetul) referitoare la omul de la catedră în „Opinii despre viaţa şcolii” a unor foşti elevi, astăzi cadre didactice la Şcoala Generală „Gavril Istrate” Nepos, volumul încheindu-se cu „Cugetări şi maxime despre şcoală” a unor personalităţi care le-a dat ţara noastră şi cu portretele colectivului didactic actual (2009-2010) cu activităţi didactice.
„Coloana de lumină” este o carte de referinţă pentru etnografi, etnologi şi cercetători din alte ramuri.
De remarcat prezenţa elevilor în număr mare, care au ţinut să participe la lansarea cărţii profesorului şi directorului lor, şi care i-au umplut braţele cu buchete de flori drept preţuire, stimă şi respect.
Citiţi şi:
- Mircea Daroşi a lansat cartea „Gavril Istrate – Decanul filologilor români”
- Prof. Mircea Daroşi: Gavril Istrate – decanul filologilor români
- Monografia Nepos, vatră de legendă, a lui Mircea Daroşi, lansată în cadru festiv
- Mircea Daroși,,,Cetățean de Onoare” în trei localități din Ținutul năsăudean
- Lumina din sufletul dascălului
Adaugă comentariu nou