Mitropolitul Andrei al Clujului, alături de episcopii Ignatie al Huşilor şi Visarion al Tulcei au resfinţit Biserica „Coroana” din Bistriţa
Joi, 11/21/2019 - 19:25
Zi de mare sărbătoare, joi, 21 noiembrie 2019, de praznicul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, când Catedrala Ortodoxă „Coroana”, cum este ea cunoscută, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi veniţi să participe la un eveniment cu totul deosebit, şi anume, resfinţirea Sfântului lăcaş de rugăciune. Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată de către Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Andrei, împreună cu Episcopul Ignatie al Huşilor şi Episcopul Visarion al Tulcei.
În faţa Sfântului lăcaş, înalţii ierarhi au fost întâmpinaţi de protopopii Alexandru Vidican al Bistriţei, Ioan Dâmbu – Năsăud, şi Doru Zinveliu – Beclean, de preoţii parohi Nicolae Feier, Vasile Beni şi Emanuel Vidican, de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi de o mare mulţime de credincioşi, de tineri îmbrăcaţi în frumoase costume populare.
Biserica a fost resfinţită în exterior şi interior prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. În Masa Sfântului Altar au fost depuse moaşte de sfinţi şi un Hrisov semnat de cei trei ierarhi, de preoţii prezenţi.
Biserica de la Coroana se numără printre cele mai vechi monumente şi lăcaşuri de cult din Transilvania, fiind construită între anii 1270-1280. De-a lungul anilor, mai precis din anul 1780, aşa cum reiese din documentele parohiei, aici au slujit peste 30 de preoţi. Aici există, în momentul de faţă, trei parohii: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – preot paroh protopop Alexandru Vidican, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil – preot paroh prof. Nicolae Feier, şi Pogorârea Duhului Sfânt – preot paroh Vasile Beni.
În anul 1980, Biserica Coroana a fost resfinţită de către vrednicul de pomenire arhiepiscopul Teofil al Clujului.
În curtea bisericii a fost ridicat un impunător monument intitulat „Panteonul Bistriţei”, monument închinat sfinţilor, eroilor şi oamenilor de seamă din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Începând cu anul 2017, Biserica a fost supusă unor ample lucrări de renovare şi conservare având drept scop punerea în valoare a faţadei impunătorului lăcaş de rugăciune, lucrări care au fost binecuvântate în această măreaţă zi de sărbătoare.
Începând cu ora 10, s-a desfăşurat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la care a rostit un înălţător şi pilduitor Cuvânt de învăţătură Mitropolitul Andrei, cuvânt intitulat „Pregătirea pentru primirea lui Hristos în inimile şi sufletele noastre”. Părintele Mitropolit s-a referit la pregătirea pe care trebuie s-o facem fiecare dintre noi acum, în Postul Crăciunului, pentru primirea lui Hristos. „Maica Domnului a intrat în templu să se pregătească ca să-l nască pe Hristos atunci când va veni vremea. A fost cea mai sfântă dintre făpturile de pe pământ, cea care l-a născut pe Mântuitorul lumii. Şi noi am intrat în Postul Crăciunului, să ne pregătim pentru a-l primi pe Hristos, care vine să se nască, să crească şi să ne mântuiască”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Psalmodya Transilvanica din Cluj-Napoca, condus de preot prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
În curtea bisericii a fost montat un uriaş ecran de unde credincioşii prezenţi afară au putut urmări Sfânta Liturghie.
La sărbătoarea bistriţenilor au fost prezenţi şi oficialităţi judeţene şi municipale: parlamentari, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Creţu. De asemenea, au fost de faţă preoţi ai altor culte religioase din Bistriţa.
În semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat înfrumuseţării şi renovării lăcaşului de rugăciune „Coroana”, Mitropolitul Clujului Andrei a conferit numeroase distincţii şi diplome de aleasă cinstire.
Primarul Ovidiu Teodor Creţu a primit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei acordată pentru mireni – „Crucea Transilvană”, preoţii parohi Alexandru Vidican, Nicolae Feier şi Vasile Beni au primit, la rândul lor, „Crucea Transilvană” pentru preoţi, iar părintele Emanuel Vidican a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor cu dreptul de a purta cruce.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi prof. dr. Mircea Gelu Buta au primit cea mai nouă distincţie a Mitropoliei Clujului – Gramata Mitropolitană, însoţită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creştinilor-, cei doi deţinând toate celelalte titluri ale Mitropoliei. De asemenea, omul de afaceri Gavril Ursa, care a fost alături de biserică în toată această perioadă, a fost distins cu „Crucea Transilvană”.
Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost acordat pentru scriitorul Menuţ Maximinian (redactor Radio Renaşterea, colaborator al revistelor Tabor şi Renaşterea) , Teofil Cioarbă – director economic Consiliul Judeţean, Maria Moldovan, dr. Elena Butiulcă, director Traian Paşca.
Ordinul Sfinţilor Martiri Năsăudeni a fost acordat pentru Ioan Farcaş – constructor, de la Mis Grup, Petru Miron – constructor, ing. Ioan Blaga, ing. Ioan Runcan prim-epitrop al Consiliului Parohial.
Citiţi şi:
- Trei arhierei vor oficia slujba de resfinţire a Catedralei Coroana
- Biserica din Suplai, resfinţită de doi ierarhi. Parohul Darius Gavriloaie, hirotesit iconom. Primarul Dumitru Buşcoiu, distins cu Ordinul Mihai Vodă
- Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe bistrițeni, a doua zi de Paști. Primarul Ioan Turc a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului
- Binecuvântare arhierească de Crăciun, la Biserica de la Coroana. Alexandru Florin Ureche, din Anieş, hirotonit întru diacon. Crucea Transilvană pentru deputatul Bogdan Ivan
- Mitropolitul Andrei, la Biserica de la Coroana, a doua zi de Crăciun! Prim-epitropul Ioan Runcan a primit "Crucea Transilvană", managerul Alexandru Pugna- Ordinul "Mihai Vodă"!
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Pe când am auzit eu prima dată despre Nobel, ca premiu suprem în literatură, și prin valoarea lui...
Comentarii
George Carp -
Lun, 13:22
Sănătate, bucurii, iubire! Mari și Dan Popescu
George Carp -
Lun, 13:19
La multi și frumoși ani alături de familie! Mari și Dan
Geokka -
Dum, 12:30
Modernizați centru!
Mai scoate-ti capul și prin alte zări,daca nu real, macar virtual.
Orașul...
GIURGIU GHEORGHE -
Dum, 11:54
GIURGIU GHEORGHE
La mulți și binecuvântați ani domnului profesor IOAN MITITEAN din Năsăud,...
Până de Păun 🇷🇴🌷 -
Dum, 01:30
HAI,HAI,
Bravoooo!
că ne-o scos ficiorul asta bistrițean din Anonimat!!!
Marius,din Nimigea de...
Aniversări
În zi de naştere, urăm viceprimarului comunei Nimigea, ALEXANDRU BLAGA, multă sănătate, împliniri şi bucurii alături de cei dragi!
La mulţi și...
Este o zi deosebită în calendarul doamnei prof. FLOAREA ILIEŞIU, director al Şcolii Gimnaziale „A. P. Alexi” Sângeorz-Băi, care își aniversează ziua...
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii și împliniri adresăm, în ceas aniversar, doamnei DANIELA FLORINA BUGNAR, şef serviciu în cadrul...
Comentarii
Motto:
„Nimic nu e asa de tare ca trecutul. Pe acela nimeni si nimic nu-l poate schimba.”
(Lucian Blaga- Din duhul eresului)
In Piata Unirii din Bistrita totul a fost falsificat, pentru ca nimic să nu mai amintească de adevarul istoric al locului. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, este scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. In numele adevărului, reamintim că in 1893 biserica respectivă (fostă a minoritilor) impreuna cu ansamblul mănăstiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini având in vedere că la acea vreme românii nu aveau voie să isi construiască biserică in interiorul orasului. Prin urmare, Biserica Greco-Catolică a avut un rol esential in devenirea romanească a Bistritei. Este binecunoscută contributia Bisericii Greco-Catolice la emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor din Transilvania. Corifeii „Scolii Ardelene” au fost greco-catolici, desi nimeni nu mai pomeneste astăzi acest lucru. Insusi marele istoric Nicolae Iorga spuea că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Revenind la Biserica de la Coroana, aceasta este de fapt biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, ea fiind martoră activă la evenimente importante de trăire si simtire ramanească, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentionalele” fusesera sfintite in Biserica Romană Unită din Bistrita. De la Marea Unire se trage numele de Piata Unirii si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar dacă un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publică legată de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din clădirile ansamblului mănăstiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. După revolutia din 1989, nu doar că nici măcar biserica nu a fost retrocedată adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile mănăstiresti instalandu-si aici protopopiatul. De altfel, inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” acesta fiind primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Nu intamplator acolo se afla si mormantul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei. Ierarhii ortodoxiei bistritene sunt in stare sa-si nege propria lor istorie pe aceste meleaguri numai pentru a se face stăpani pe ceea ce nu le apartine.
Adaugă comentariu nou