Mitropolitul Andrei, la Bistriţa: Pentru noi, creştinii, cercetarea bisericii este un lucru esenţial

Catedrala Ortodoxă de pe Odobescu, ce poartă hramul „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur” este în mare sărbătoare. În preajma acestei zile de înălţare duhovnicească, duminică, 28 ianuarie, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei a fost alături de credincioşi şi a oficiat Sfânta şi dumnezeiasca liturghie, împreună cu un sobor de preoţi: protopopul Bistriţei – Alexandru Vidican, pr.Vasile Nemeş – inspector eparhial, preoţii parohi Liviu Şugar, Ioan Pintea şi Ştefan Borodi, foştii preoţi ai bisericii, acum pensionari – Victor Făgăraş şi Ioan Bartoş, preotul Ioan Suciu şi arhidiaconul Claudiu Grama.

          În cadrul Sfintei Liturghii, părintele mitropolit a rostit un înălţător Cuvânt de învăţătură. „Astăzi, la începutul perioadei Triodului, subiectul predicii mele va fi: Cercetarea bisericii, pentru că mi se pare acest subiect foarte actual. Din statistici reiese că doar 10% dintre creştinii declaraţi participă la slujbe în duminicile obişnuite. Şi în Evanghelia de astăzi îi vedem pe doi oameni care au venit la Templu să se roage. Este esenţial pentru omul credincios ca duminica să meargă la biserică, să se roage lui Dumnezeu. Să mergem la biserică. Sfântul Apostol Pavel spunea: Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii” (Efeseni 6-18).

          Este o poruncă a lui Dumnezeu să participăm duminica şi în sărbători la Sfânta Liturghie, să cercetăm biserica, să participăm săptămânal la Sfânta Liturghie. Începe perioada Triodului, perioadă de pocăinţă, de îndreptare şi în fiecare dintre duminicile care urmează până la Sfintele Paşti să participăm la minunatele slujbe care se fac în bisericile noastre. Fiecare dintre duminicile următoare îşi au specificul şi importanţa lor, fiecare cu statutul lor, cu eficienţa lor spirituală. Pentru noi, creştinii, cercetarea bisericii este un lucru esenţial”, a spus Mitropolitul Andrei.

          La sfârşitul Sfintei Liturghii, în numele credincioşilor şi a preoţilor, părintele Pintea a mulţumit înaltului ierarh pentru cinstea de a se afla acum, în preajma sărbătorii hramului, în mijlocul lor: „Pentru biserica noastră, pentru comunitatea noastră creştină, este o mare bucurie că astăzi părintele Mitropolit Andrei este aici, în Bistriţa, în această biserică în care de-a lungul anilor au slujit un şir de bărbaţi, de preoţi vrednici. Şi poate este bine să ne aducem aminte de preotul Grigore Pletosu, cel care a pus temelia acestei biserici, de părintele prof. Liviu Galaction Munteanu, martir al Bisericii Ortodoxe, mort în temniţă la Aiud, de părintele Gheorghe Boteanu. Astăzi ne-aţi fost pedagog, învăţător şi mai presus de toate ne-aţi fost părinte. Şi prin mesajul pe care ni l-aţi adus nouă, preoţilor ne-aţi îmbărbătat şi ne-aţi entuziasmat duhovniceşte, pentru că, iată, urmează o perioadă în care se cere multă pregătire duhovnicească. Vă mulţumim şi vă oferim un dar pe care-l considerăm noi foarte drag, o carte despre Ţara Sfântă.

          Soborul de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Andrei, a oficiat un parastas întru pomenirea ierarhilor Eparhiei Clujului şi a preoţilor care au slujit la această catedrală bistriţeană. Părintele mitropolit a mulţumit Coralei „Andrei Mureşanu”, dirijată de arhidiaconul Cornel Pop pentru răspunsurile date la Sfânta Liturghie.

          Au fost prezente oficialităţi judeţene: subprefectul judeţului – Ciprian Ceclan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta şi un foarte mare număr de credincioşi din Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5