Modificări legislative pentru cumpărarea în rate lunare a locuinţelor ANL

Guvernul a creat recent cadrul legal pentru vânzarea în rate lunare a locuinţelor ANL, odată cu aprobarea în şedinţa de miercuri a Ordonanţei pentru modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Actul normativ iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) ţinteşte accelerarea procesului de vânzarea a locuinţelor închiriate de tineri şi acumularea de fonduri pentru construirea altora, în condiţiile solicitărilor tot mai mari de pe piaţă.
Noile prevederi spun că, pentru plata în rate, avansul să fie cel puţin 15% din valoarea de vânzare, iar dobânda să fie constituită din cea de referinţă a BNR la care se adaugă două puncte procentuale; ratele vor fi achitate către deţinătorii unităţii locative respective, iar dobânda va fi aplicată la valoarea rămasă de achitat a locuinţei - se arată într-un comunicat al MDRAP. Transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare, până atunci locuinţa rămânând în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale. Concomitent vin drepturile de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, asupra dotărilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun şi cel de folosinţă a cotei-părţi de teren aferentă locuinţei, pe durata existenţei clădirii, mai spune ministerul de resort.
Modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, a ratei dobânzii şi a majorărilor de întârziere vor fi stabilite în Normele metodologice pentru punerea în aplicare a noilor prevederi.

Becleanul, în topurile ANL
Consiliul Local al oraşului Beclean a luat în calcul, încă de luna trecută derularea unor proceduri prealabile vânzării acestor imobile, prin avansarea unui acordu de principiu contractării a unui expert CF care să se ocupe de documentaţia necesară ideii de întabulare. Aici funcționează 105 de apartamente ANL pe strada Petru Maior, 19 unități locative pe strada Șieului și 60 pe Aleea Ghiocelului, printre cele mai multe din țară raportat la numărul de locuitori, conform aprecierilor oficiale făcute în repetate rânduri de autoritățile locale; alte 64 se află în lucru în spatele primăriei. Din chiriile plătite de locatari, acestea aduc anual aproape 400.000 de lei la bugetul local, conform statisticilor. Vânzările n-au fost luate până acum în discuție, în contextul prevederilor legale aflate în continuă reglementare, dar și din cauza prețurilor destul de piperate şi a condiţiilor referitoare la plata integrală, cu banii jos, a apartamentelor, ceea ce a eliminat cererea de pe piaţa imobiliarelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5