Monica Săsărman, secretar de stat MDLPA: România, locul 5 la nivel european în accesarea finanțărilor prin Programul Interreg Europe
Secretarul de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a anunțat că s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor în cadrul Apelului 3 al Programul Interreg Europe, numărul beneficiarilor români crescând substanțial, în urma promovării acestei oportunități de finanțare.
“Apelul 3 s-a derulat corespunzător. Avem un număr de beneficiari români mult mai mare decât cel pentru apelurile 1 și 2, și anume sunt 86 de beneficiari români ai proiectelor finanțate din acest program european. Programul Interreg Europe este un program european de cooperare cu o valoare care gestiona 370 de milioane de euro pe componente care vizează „O Europă mai verde”, „ O Europă mai smart”, un program care vizează tot ceea ce înseamnă incluziune a persoanelor aflate în situații vulnerabile. (...)Este programul care susține foarte mult formarea și ulterior implementarea ca politici publice, a tuturor aspectelor care vizează dezvoltarea unei comunități începând de la documentele strategice, continuând cu strategiile de dezvoltate, și, nu în ultimul rând, chiar anumite programe pilot”, a declarat Monica Săsărman, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit oficialului guvernamental, după primele două apeluri de proiecte din cadrul că Programul Interreg Europe, “România este că pe locul 5 la nivel european după Italia, după Spania, Portugalia și Polonia”.
„Creșterea numărului de beneficiari români este un plus pentru pentru actuala guvernare, un plus pentru Ministerul Dezvoltării și vreau să mulțumesc public tuturor specialiștilor care alături de mine au făcut parte din echipa de promovare a acestui proiect. Am realizat și o situație pe regiuni cu privire la numărul de proiecte depuse pe acest Apel 3: pe primul loc cu 19 proiecte este Regiunea București-Ilfov, urmată de Regiunea Centru și Nord-Vest - cu câte 12 proiecte, Regiunea Sud-Vest - cu 10 proiecte, Regiunea Vest – 7, Regiunea Nord-Est - 5 , Regiunea Sud-Est - 3 și Regiunea Sud Muntenia - 2. Dorim tuturor beneficiarilor români succes în implementarea proiectelor respective, implementare care va începe undeva în luna decembrie 2024”, a menționat Monoca Săsărman.
***
Un proiect de cooperare interregională Interreg Europe este un proiect în care organizații din diferite țări lucrează împreună pe o problemă comună de politică regională (de exemplu, grupuri dezavantajate slab integrate pe piaţa muncii, dificultatea de prevenire a dezastrelor provocate de inundații în zonele rurale, adoptarea lentă a tehnologiilor digitale de către IMM-uri dintr-un anumit sector, dezvoltarea insuficientă a energiei regenerabile, strategii teritoriale integrate neperformante). Un proiect de cooperare valorifică experiența dobândită în regiunile participante. Prin schimbul de experiență, bune practici și, atunci când este relevant, testând abordări inovatoare, regiunile participante lucrează împreună pentru a identifica noi soluții la provocările lor teritoriale și pentru a integra aceste soluții în politicile lor de dezvoltare regională.
Tematicile proiectelor acoperă orice domeniu strategic, relevant european (Europa mai inteligentă, Europa mai verde, Europa mai socială, Europa mai conectată, Europa mai aproape de cetățeni).
Pe lângă sprijnul tehnic, MLDPA acordă partenerilor români și o cofinanțare de 18% din cheltuielile eligibile, astfel instituțiile de la nivel local vor avea în final o contribuție proprie de 2% din bugetul de partener din proiect.
Citiţi şi:
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Grup de lucru la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud pentru accesarea finanţărilor prin Programul Interreg Europe!
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Bugetul Programului Intereg Europe, majorat cu încă 15 milioane euro
- Autoritățile locale din Bistrița-Năsăud pot depune proiecte pentru finanțări prin Programul pentru Regiunea Dunării 2021-2027! Eveniment de instruire pentru scrierea proiectelor al Ministerului Dezvoltării!
- Municipiul Bistrița este partener în cadrul proiectului FEEL ”Orașe frugale prin eficiență energetică și comunități low-tech”, finanţat prin Programul Interreg Europe
- CCI BN implementează, ca partener, proiectul MOVECO, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea
Adaugă comentariu nou