MONUMENTE ŞI LOCURI CU VALOARE ISTORICĂ DIN PRUNDU BÂRGĂULUI
-
View the full image
foto
Bârgaiele au intrat, odată cu România, în Uniunea Europeană, împreună cu oamenii, locurile şi valorile lor,
Locurile noastre, sunt printre cele mai frumoase din lume şi mustesc de istorie prin toponimia şi vestigiile lor, iar bârgăuanii au fost, din cele mai vechi timpuri, străjerii care au avut grijă de bogăţiile lor. Intrăm acum într-o nouă etapă, superioară de civilizaţie, în care va trebui să evoluăm cunoscând şi păstrând, în primul rând, valorile pe care le mai avem şi care nu trebuie niciodată să dispară. Între acestea mai există foarte puţine clădiri de importanţă istorică, dar şi arhitectonică, situate la Prundu Bârgăului şi pândite de mari pericole : degradarea până la distrugere şi mutilarea sau demolarea lor.
În această situaţie mai sunt, din păcate, atât construcţiile medievale din Cetatea Bistriţei, cât şi vechile clădiri aflate în localităţi de pe Valea Someşului, Câmpia Bistriţeană, Valea Şieului sau din arealul comunelor bârgăuane.
Fac un apel către autorităţile locale şi ale judeţului, considerând necasar a fi inventariate clădirile vechi, din toate aceste localităţi, care deşi nu sunt înregistrate ca monumente istorice, să fie protejate şi introduse în proiecte de consolidare şi restaurare, având şi ele importanţa lor, în plan local, dar şi regional.
La Prundu Bârgăului s-au demolat, modificat şi degradat multe din clădirile vechi, din centrul localităţii, dar consider că nu este încă târziu ca să salvăm, cel puţin două dintre cele mai importante clădiri grănicereşti, aflate în pericol, deşi se află în proprietatea comunităţii locale. Este vorba de localul actualei primării, fostă « Casa Maiorului », în care era sediul regimentului grăniceresc din Valea Bârgăului şi clădirea şcolii generale, fostă « Hotel şi restaurant grăniceresc », ambele construcţii realizate înainte de 1800, având o arhitectură şi o importanţă istorică deosebite, nu doar pentru centrul capitalei bârgăuane, cât şi pentru întregul ţinut nord-est transilvan.
Fostul Hotel-restaurant grăniceresc, actuala şcoală generală se află situat în Piaţa Capitală (actualul Parc cu castani), unde a fost înfiinţat primul Târg săptămânal al Văii Bârgăului, între biserică şi vechiul hotel, prin Diploma Împăratului Iosif al II-lea, dată în anul 1785, al cărei original se află la Arhivele Naţionale Bisdtriţa – Năsăud.
Considerăm că nu î-şi mai au locul, în această piaţă istorică, construcţii autorizate provizoriu, în curs de extindere. Rugăm autorităţile să constate şi să ia măsurile necesare. ]
Niculae Vrăsmaş
Adaugă comentariu nou