Morții poruncesc celor vii
În satul Budești s-a format un obicei încă din vremea de păstorire a vrednicului de pomenire preot Stupar Augustin, acela de a se ține slujba de Luminație atât primăvara cât și toamna. Așa s-a întâmplat și în acest an când în sâmbăta de dinaintea Floriilor s-au adunat în cimitirul satului mulțime de credincioși care au asistat la slujba religioasă, ocazie cu care au fost pomeniți cei care își dorm somnul de veci aici. Preotul a arătat cât de important este să menținem legătura spirituală cu înaintașii, să-i pomenim după numele și faptele lor, să îl rugăm pe bunul Dumnezeu să le ierte păcatele, să facem toate rânduielile cuvenite pentru ca sufletele lor să își găsească liniștea și odihna meritată.
Prin activitatea desfășurată de elevii Școlii Gimnaziale din Budești în colaborare cu Biserica și Consiliul Parohial, în data de 2 aprilie sub genericul „Ziua voluntarilor mici”, cimitirul satului a fost curățat de resturi de lumânări, candele, coronițe,de resturi vegetale astfel încât arăta foarte bine, fapt remarcat de mulți participanți . Un cetățean din Budești, trecut bine de 80 de ani, stătea lângă mormântul familiei lui și spunea că avem datoria ca pe lângă construirea unei case de locuit să ne facem și o casă „veșnică” unde să ne găsim „loc liniștit, loc cu verdeață, fără durere și întristare”, atunci când viața pământească se sfârșește. Văzând mulțimea de mașini care au reușit să urce în cimitir deoarece timpul era favorabil sau care au rămas pe ulițele din apropiere, mi-am dat seama că acest obicei a prins destul de repede, că oamenii doresc să-și amintească de înaintași la mormintele cărora să aprindă o lumânare, să spună o rugăciune, să-și întâlnească rudele, colegii de școală, sătenii care mai sunt încă în viață, dovedind parcă previziunea minților luminate „secolul XXI va fi un secol religios sau nu va fi deloc”.
Împăcați sufletește că și-au făcut o datorie față de cei care au trecut din „lumea cu dor în lumea fără dor”, grupuri de săteni părăseau cimitirul poate unii dintre purtând în minte zicala ”Fraților, și noi am fost ca voi, și voi veți fi ca noi”.
Prof. Rus Augustin, Școala Gimnazială Budești
Adaugă comentariu nou