NĂSĂUDENI, LA TÂRGUL DE CARTE "ALBA TRANSILVANA"
Vorbind despre cărți, Charles Elliot spunea: „Cărțile sunt cei mai tăcuți și mai credincioși prieteni, ele sunt cei mai înțelepți sfătuitori și cei mai răbdători profesori”. Pe seama lor, oamenii de cultură din Alba Iulia au organizat în zilele de 6-8 iunie 2019, un periplu prin lumea cărților, prilejuit de Târgul de Carte „Alba Transilvana”, ajuns la ediția a XII-a, fiind găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor.
Au participat peste 50 de edituri, care au reușit să ne captiveze, să ne amuze și să ne surprindă. Târgul de Carte de la Alba Iulia a fost cel mai important eveniment cultural-educativ dedicat cărții, din acest județ, la care au participat personalități marcante: scriitori, artiști, autori, editori, traducători, critici și animatori. Au avut loc activități variate: lansări și prezentări de cărți, conferințe, concerte, expoziții de artă, lecturi interactive, recitaluri de muzică și poezie, evenimente multi-art.
Organizatorii au dat dovadă de pricepere și multă experiență, pregătind peste 40 de evenimente pentru adulți și peste 20 de evenimente pentru copii.
La standuri s-au găsit toate noutățile editoriale din acest an, din România, cărți de specialitate, dicționare, literatură, cărți cu caracter memorialistic și jurnalistic, cărți cu caracter pedagogic, cărți pentru copii etc. Printre standuri și în sala de conferințe, am văzut pe ANDREI MARGA, ANA BLANDIANA, NICOLAE MANOLESCU, NICOLAE BREBAN și mult aplaudatul NICU ALIFANTIS, surpriza târgului.
De la Năsăud au venit „Cu cartea pe roți”, invitați de Editura Ecou Transilvan, cunoscuții scriitori IOAN și LUCREȚIA MITITEAN, membri ai Ligii Scriitorilor Români - Filiala Năsăud, care și-au prezentat cărțile „Lumea românească” și „Atelierul fanteziei”, cărți apreciate de cei prezenți, pentru faptul că aderă la un set de valori culturale, etice, estetice și pedagogice, punând în prim-plan rolul activităților practice cu elevii, cărți validate în societatea contemporană cu un potențial de reușită, de responsabilitate și rigoare. Autorii au primit invitația de lansare a acestor cărţi şi în mediul didactic, la începutul noului an școlar, în Alba Iulia.
Din Țara Năsăudului au mai fost invitaţi și alți scriitori stabiliți pe alte meleaguri: VERONICA OȘORHEIAN cu „Anotimpul macilor” și VASILE TUTULA cu antologia „Moții și Marea Unire”.
O surpriză plăcută a fost lansarea primei cărți a binecunoscutei creatoarea de costume populare din Salva, VIRGINIA LINUL, carte cu un plus de valoare, intitulată „Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții. Din istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului. Secol X.”
Iată oameni care dau cărților suflet, iar sufletul lor e o carte!
Gabriela Nedelcu Teodorescu, Iaşi
Citiţi şi:
- Punţi culturale, într-un frumos rotund de Ţară
- Lada de zestre năsăudeană, purtată cu cinste la Alba
- Veronica Oşorheian, COLOCVIAL – Fațete ale binomului autor – impact relațional, vol. 2, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019
- Scriitorii Mircea Măluț şi Traian Parva Săsărman, la Târgul de Carte Gaudeamus
- Copila de Sub Vii, la GAUDEAMUS
Adaugă comentariu nou