Astãzi, la Coroana de Aur, “Topul Firmelor” 2009

“Ne vom intensifica eforturile pentru promovarea opurtunitãţilor de afaceri”

* Interviu cu dl. VASILE BAR, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Nãsãud

1. D-le Preşedinte, ce ne spun rezultatele obţinute în economia judeţului în acest moment de bilanţ, prilejuit de „TopulFfirmelor”?

Acest moment de bilanţ, prilejuit de „Topul Firmelor” se desfăşoară în plină perioadă de criză economică, ca dealtfel, economia României şi economia mondială. Este dificil de făcut o apreciere în acest moment cu privire la economia judeţului nostru. Dacă apreciem evoluţia pe o perioadă de 10 ani a economiei judeţului nostru, putem spune că aceasta a cunoscut an de an creşteri de cca 10-20%, până în anul 2008 inclusiv, situând judeţul nostru între primele din ţară ; un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă realizarea în anul 2008 a unei producţii pentru export de aproximativ 500 milioane de euro, rata şomajului fiind sub 2%.

Cele mai afectate firme în această perioadă de criză economică au fost cele care au lucrat pentru investiţii şi cele care au avut ca piaţă de desfacere piaţa externă. Sistarea sau anularea unor contracte economice au avut ca o primă consecinţă disponibilizarea personalului. Deşi nu sunt date statistice oficiale, putem estima o scădere a producţiei industriale a judeţului cu cca 20% şi o creştere a ratei şomajului la aproximativ 6%.

2. Ce aşteptări pot avea, după părerea dvs., intreprinzătorii din Bistriţa-Năsăud pe „termen scurt”, pentru că pe „termen lung” chiar e riscant de avansat o evoluţie?

Pe "termen scurt", aşteptările intreprinzătorilor bistriţeni sunt cele legate de promisiunile d-lui Prim Ministru Emil Boc, privind punerea la punct a infrastructurii judeţului (principalul motiv pentru stagnarea investiţiilor în zonă), precum şi cele legate de promisiunile de modificare a legislaţiei şi de acordare de facilităţi pentru investitori (neimpozitarea profitului reinvestit, scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri).

3. Prin ce acţiuni specifice sau cum se va implica instituţia Camerei de Comerţ şi Industrie în definirea unor căi de urmat cât mai profitabile pentru evoluţia firmelor din judeţ în perioada următoare? Spunând „din judeţ”, nu pierdem din vedere contextul general-global, caracterizat de criză şi recesiune....

Instituţia Camerei de Comerţ şi Industrie s-a implicat şi se va implica în continuare în promovarea pe toate căile a intereselor oamenilor de afaceri din judeţ, atât în ţară, cât şi în străinătate. Vom promova ofertele de produse şi servicii, propunerile de colaborare formulate de societăţile comerciale din judeţ cu sprijinul reprezentanţelor economice ale României în străinătate, vom sprijini firmele interesate în participarea la acţiuni promoţionale (târguri, expoziţii, saloane specializate) pentru identificarea de noi pieţe de desfacere. Vom sprijini, de asemenea, intreprinzătorii din judeţ în accesarea fondurilor europene.

În această perioadă dificilă pentru societăţile comerciale ne vom intensifica eforturile pentru promovarea internă şi externă a oportunităţilor de afaceri.

4. Împărtăşiţi, ca să spun aşa, părerea avansată de oficialii guvernamentali, cum că din trimestrul al II lea 2010 şi în România se va trece pe „creştere pozitivă”?

Momentul începerii creşterii economice nu poate fi ştiut de nimeni, ne ferim să facem declaraţii politice; noi suntem pragmatici şi sperăm într-un termen cât mai apropiat de revenire a economiei mondiale şi implicit a celei româneşti.

5. Care este mesajul pe care îl adresaţi, în acest context sărbătoresc prilejuit de „Topul Fimelor”?

În acest context sărbătoresc adresăm un mesaj de felicitare firmelor din top pentru rezultatele economice obţinute şi pentru că au reuşit să supravieţuiască în ciuda situaţiei vitrege, datorată crizei economice. Noi sperăm şi dorim ca momentul revenirii economiei româneşti să fie cât mai apropiat, dorim stabilitate politică, mediu de afaceri concurenţial şi stabil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5