Preşedintele Radu Moldovan: Valea Șieului este o zonă de românism şi oameni gospodari cum rar poți găsi în altă parte! Ansambluri, artişti şi sute de oameni şi-au dat întâlnire la Posmuş
Valea Şieului a vibrat duminică, în Pădurea din Posmuş, la Festivalul Județean al Cântecului, Jocului și Portului de pe Valea Șieului, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Șieu în colaborare cu
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Multimedia.
După slujbă, căci orice lucru bun începe cu Dumnezeu, oamenii locului au asistat la parada tradițională a portului popular, în centrul comunei Șieu.
Pe scena amenajată în Pădurea Posmuș, la deschiderea festivă, alături de primarul Ionuţ Cifor au fost preşedintele Consiliului Judeţean-Emil Radu Moldova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean- Ioan Ţintean, viceprimarul municipiului Bistriţa- Gelu Muthi,primatulcomunei Dumitra – Gheorghe Bălăjan, liderul TSD BN – Bogdan Gruia Ivan.
„Valea Șieului este o zonă de românism, tradiții, obiceiuri și oameni gospodari cum rar poți găsi în altă parte! Astăzi, “la stejari” în Șieu, cu mic cu mare, oamenii de aici și-au dat întâlnire la Festivalul Județean a Cântecului și Jocului de pe Valea Șieului.
M-am bucurat să fiu alături de oamenii de aici, pe care îi respect foarte mult și de colegii mei Ionuț Cifor și Mihai Pavel Ivan, cei care conduc administrativ această frumoasă comunitate! Am adus cel puțin două vești foarte bune oamenilor de aici. Avem finanțarea asigurată și deja în procedură de achiziție publică proiectele de modernizare a două tronsoane din DJ 173
- Budacu de Sus - Șoimuș;
- Șieu - Posmuș - Pintic – Teaca”, a transmis preşedintele Radu Moldovan.
Invitaţi ai organizatorilor, alături de artiştii gazdă de la Ansamblul folcloric „Măgura Șieului” din Șieu, au fost Ansamblul folcloric „Ciobănașul” din Șieuț, Ansamblul folcloric „Miorița” din Mărișelu, Ansamblul folcloric „Cununa Grâului” din Ocnița, Formația de dansuri bărbătești din Budacu de Sus, Ansamblul folcloric „Flori Dumitrene” din Dumitra, Ansamblul folcloric „Nunta Zamfirei T&M” junior din Livezile şi soliștii Maria Blaga, Adi Bumb și Dănuț Costinea.
Citiţi şi:
- Cântec, joc și voie bună la Șieu
- De Sfânta Maria, comuna Șieu a îmbrăcat straie de sărbătoare la Festivalul cântecului, jocului și portului de pe Valea Șieului!
- Festivalul Județean al Cântecului, Jocului și Portului de pe Valea Șieului, în Pădurea Posmuș
- Tradiţiile de pe Valea Şieului
- FESTIVALUL CÂNTECULUI, JOCULUI ȘI PORTULUI DE PE VALEA ȘIEULUI
Comentarii
Valea Șieului este renumita nu doar prin frumusetea cântecului, jocului și portului popular. La marginea satului Posmuș, în imediata apropiere a drumului județean DJ173, care leagă localitatea Pinticu de Șieu se află aria protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (International Union for Conservation of Nature), cunoscută sub numele de "Rezervatia naturala Pădurea Posmuș” cu suprafata totala de 2 ha care ocroteste pădurea de zadă sau larice – (Larix decidua) o specie de conifere cu frunze căzătoare .
Tot in satul Posmus, este situat Castelul Teleki care dateaza din secolul al XVIII -lea si este un monument istoric de importanta nationala. Domeniul castelulului de la Posmus se intinde pe aproximativ 11 hectare si aici a functionat, in timpul comunismului ca sediu al Intreprinderii Agricole de Stat (IAS).
In prezent la castelul Teleki se efectueaza lucrari ample de reabilitare si restaurare, cu fonduri europene, urmand ca la finalizarea lucrarilor aici sa fie găzduit un centru cultural . Numele Teleki este recunoscut atat pentru istoria Transilvaniei, cat si a Ungariei. Aceasta familie aristocrata implicandu-se activ de-a lungul secolelor pe plan politico-administrativ, cat si pe cel cultural. Cel mai cunoscut membru al familiei este Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena si fondator al Bibliotecii Teleki din Targu-Mures.
Adaugă comentariu nou