Româneşte de purtat, un festival ce a reunit fiii Urmenişului şi artişti. Preşedintele Radu Moldovan şi vicepremierul Daniel Suciu, alături de primarul Dumitru Tomşa

Întreaga comunitate din Urmeniş, alături de locuitori din localităţile Câmpiei bistriţene, oficialităţi şi artişti, şi-au dat întâlnire, duminică, la sărbătoarea comunei. După Sfânta Liturghie de la Biserica ortodoxă din localitate, pe scena amenajată în aer liber, a debutat Festivalul Național de Folclor „Românește de purtat”, organizat de Primăria și Consiliul Local Urmeniș, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

         Alături de primarul Dumitru Tomşa, la aceast eveniment al comunităţii, au fost preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepremirul Daniel Suciu-ministrul Dezvoltării Regionale şi Adminiostraţiei Publice, consilierii judeţeni Emil Neia Lăcătuş şi Constantin Braşoveanu, primarul din Silivaşu de Câmpie – Ioan Cămărăşan, primarul Milaşului-Iosif Gabor.

„Ca în fiecare an, fiii satului s-au întors acasă, să sărbătorească alături de întreaga comunitate “Serbările Urmenișului”. E o comună în care proiectele s-au transformat în fapte și a cărei dezvoltare merge mai departe prin implicarea Consiliului Județean și a Primăriei Urmeniș. Așa cum am făcut și până acum, voi fi alături de oamenii de pe câmpie și din tot județul cu  „fapte, nu vorbe”! Urmează să începem modernizarea DJ 162 Silivașu de Câmpie-Șopteriu (6,6 km)-22,5 milioane lei (4,75 milioane EURO). Avem finanțarea și urmează să îl scoatem la licitație”, a transmis preşedintele Emil Radu Moldovan.

Preşedintele Consiliului Judeţean a punctat şi o parte din proiectele pe care administraţia judeţeană, împreună cu Guvernul României și Primăria Urmeniș le implementează, şi anume introducerea rețelei de apă potabilă în Șopteriu, Delureni, Fânațe (24 km) - 2,36 milioane lei (0.5 milioane euro)-finalizat, amenajarea unui târg de animale în Urmeniș-282.000 lei (60.000 euro) - în execuție; construirea unui teren sintetic de minifotbal-171.000 lei (36.000 euro) – finalizat; alimentarea cu apă potabilă a localităților Coșeriu și Valea Mare (15 km) - 998.000 lei (211.000 euro) - în execuție; extinderea rețelei de apă potabilă în Șopteriu (10 km) - 256.000 lei (54.000 euro) - în execuție; reabilitarea și modernizarea dispensarului uman din Urmeniș - 807.000 lei (170.000 euro) - în execuție; reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din Urmeniș - 1,5 milioane lei (320.000 euro) - în execuție; reabilitarea căminului cultural din Șopteriu - 1,1 milioane lei (230.000 euro) - finalizat; modernizarea de drumuri agricole (9,5 km) 4,28 milioane lei (900.000 euro) - finalizat; modernizarea drumurilor agricole 2 (11 km)-4,33 milioane lei (910.000 euro) - în execuție.

„Urmează prin Master Planul de apă și canalizare județean  - cu care suntem într-un stadiu avansat în vederea finanțării  - să demarăm, în comuna Urmeniș, extinderea rețelei de distribuție a apei în satele Urmeniș, Șopteriu și Delureni (11 km) -3,33 milioane lei (704.000 euro)  şi rețea nouă de canalizare în satele Urmeniș și Șopteriu (13,5 km)-12,2 milioane lei (2,54 milioane euro). Așa de dezvoltă o țară: prin investiții concrete pentru toți locuitorii ei!”, a mai spus preşedintele Emil Radu Moldovan.

Vicepremierul României, Daniel Suciu, a menţionat că a fost pe scena de la Urmeniș, pentru prima dată, acum mulți ani, când nu era nici ministru și nici măcar deputat. „E important să nu-ți uiți niciodată începuturile. Așa că am revenit cu mare drag în mijlocul lor, pentru că acasă e mereu cel mai bine. Și evident că le-am urat să fie sănătoși până la următoarea sărbătoare a satului, iar noi, cei care vremelnic ocupăm poziții de decizie, vom încerca în fiecare zi să le îmbunătățim viața. Și investițiile din această comună sunt deja cartea noastră de vizită”, a precizat ministrul Daniel Suciu.

În faţa publicului, au evoluat formația de dansuri populare din Urmeniș, formația de dansuri țigănești din Urmeniș, Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivașu de Câmpie, Ansamblul Folcloric „Păunașii Salvei” din Salva, Ansamblul Folcloric „Floricică de pe Tău” din  Fărăgău, Ansamblul Folcloric „Plai Milășan” din Milaș, Jucăușii din Cluj (Cluj-Napoca), invitați speciali fiind Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”, dar și interpretul Cristian Pomohaci.

Seara s-a încehiat cu o discotecă în aer liber, pentru cei mai tineri, şi cu un frumos foc de artificii, care a încununat încă o ediţie de neuitat a sărbătorii de la Urmeniş.

 

https://www.facebook.com/cristian.pomohaci/videos/2219646038153650/

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5