Prefectul Ovidiu Frenț: Suntem în campania de pregătire a școlilor. 41 de şcoli nu au autorizaţie ISU, 79 clădiri nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare
Prefectul Ovidiu Frenț, a anunțat în cadrul Colegiului Prefectural, că pe lângă acțiunile Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și ale ISU BN, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, au fost constituite două echipe mixte – conduse de prefect și subprefect - care verifică școlile care nu au autorizație sanitară de funcționare sau aviz ISU.
”Situația este în dinamică, pentru că există lucrări în curs și unele se vor încheia până la începutul anului școlar, dar trebuie să recunoaștem că vor fi și școli care nu vor reuși să obțină aceste avize și autorizații. Cauzele sunt foarte diferite, unele pornesc de la faptul că lucrările de modernizare sunt întârziate din cauza crizei forței de muncă și a dificultății de a găsi constructori. Unele firme nu au fost capabile să finalizeze lucrările, fie că au dat faliment, fie că nu au avut forțe de muncă, forțele financiare necesare pentru a asigura primele lucrări până la decontarea în urma devizelor. (...) Sunt foarte multe situații pe care le-am găsit în teren. Este vorba și despre gradul diferit de implicare al primarilor, care au din 2000, prin schimbarea legislației, responsabilitatea administrării și gestionării școlilor. Am constatat o diferență foarte mare în gradul de imăplicare a primarilor”, a declarat prefectul Ovidiu Frenț.
Potrivit acestuia, nu mai puțin de 73 de unități școlare sunt în conservare, adică populația școlară este în scădere și acestea au primit o altă destinație cum este la Chintelnic, unde preotul organizează acțiuni culturale și religioase cu copiii, sau sunt pur și simplu închise. De altfel, trendul actual arată că și pe viitor vor fi comasate clase și școli.
”Le-am solicitat primarilor și directorilor să ducă copiii în imobile cu condiții de igienă și siguranță. Principala mea grijă este siguranța și igiena copiilor. În privința apei potabile, am convenit să facem rost de cea mai ieftină sursă de apă, acele dozatoare de apă, care nu prezintă costuri foarte mari și care pot fi duse pe hol astfel încât și copiii, și cadrele didactice, și personalul auxiliar să aibă acces”, a punctat Frenț.
Situația statistică arată că în Bistrița-Năsăud sunt 306 unități școlare, din care 295 de stat și 11 private (acestea au toate autorizațiile și avizele legale). Este vorba de 123 de școli cu personalitate juridică, cu 183 de structuri. Vor începe acest an școlar 47206 de preșcolari și elevi care vor fi îndrumați de peste 3700 de cadre didactice și personal auxiliar.
” Sunt 482 de clădiri în total, dintre care 295 nu necesită autorizație ISU, pentru că sunt construite înainte de 1992, 130 au autorizație ISU, 41 unități nu au autorizație ISU. De asemenea, 330 de clădiri dețin autorizație sanitară de funcționare, iar 79 nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Din cele 79, 7 sunt în reabilitare, nu au solicitat autorizaâie, 33 sunt lucrări în curs și 15 dețin grupurile sociale în exterior. Din cele 15 cu toaletele afară, 7 sunt în cadrul unor proiecte de reabilitare care au ca termen de finalizare 2021, iar 8 funcționează în case particulare, la Parva, Sângeorz Băi. 26 de școli nu au apă potabilă și rețea de utilități, o clădire de la Malin nu are autorizația și încă nu s-a decis dacă această grădiniță va putea să funcționeze, nu s-a terminat perioada de înscrieri și 2 sunt în municipiul Bistrița, care funcționează la parter de bloc și nu pot obține autorizația pentru că nu au spațiu de joacă, una pe str. Lucian Blaga și una pe str. Zimbrului. Transportul școlar va fi organizat de 90 microbuze școlare”, a precizat prefectul Ovidiu Frenț.
În ceea ce privește încălzirea, în 97 de unități școlare este asigurată prin gaz metan, iar în alte 202, pe bază de lemne.
Citiţi şi:
- DSP BN: 41 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizație sanitară de funcționare
- DSP BN: 44 de unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare! Care sunt motivele!
- Trei sferturi din şcolile judeţului au autorizaţie sanitară. Probleme cu autorizaţiile ISU
- Dr. Anca Andriţoiu (DSP BN): 103 clădiri, cu destinaţie şcolară, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
- ISU BN: 14 clădiri în care funcționează școli și grădinițe nu dețin Autorizație de securitate la incendiu
Comentarii
Scăderea numărului de locuitori si îmbatranirea populatiei în mediul rural este o realitate in toate judetele României, cu consecinte si în domeniul învătământului. Numai în județul Bistrița-Năsăud, numărul de locuitori ai comunelor Urmeniş, Miceştii de Cîmpie, Căianu Mic, Tîrlişua, Cetate şi Coşbuc s-a diminuat cu procente cuprinse între 30% şi 45% în perioada 1991-2016. Localităţile respective au fost listate într-o anexă a unui proiect de lege iniţiat în anii trecuti de Guvernul României privind reclasificarea localităţilor, care mai cuprinde pe lângă UAT-urile în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie şi pe cele care au în structura lor localităţi cu o populaţie mai mică de 100 de locuitori. Pentru toate aceste localităţi din ţară, se propune o unificare administrativă la iniţiativa autorităţilor locale, susţinută de voinţa exprimată prin referendum local de către locuitori. Dacă vor dori să îşi mai păstreze statutul actual, comunele vizate vor trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025. Altfel, ele riscă începând cu data de 1 ianuarie 2026 să fie unificate prin lege, cu localităţi învecinate.
Ma da... de ce nu se demareaza aceste activitati imediat ce copiii intra in Vacanta Mare si de ce de fiecare data, incep aceste " pregatiri " cu zugraveli si toate cele, doar cand incepe scoala ? Nu vi se pare ca ceva nu functioneaza bine in microcipurile voastre ?
Adaugă comentariu nou