Mâini … nemuritoare

prof. Augustin Rus

   Parte foarte importantă a corpului uman, mâinile, au fost descrise anatomic și fiziologic, li s-a observat abilitatea în activități din diferite domenii, componența amprentelor care este diferită la fiecare om, ce se poate transmite prin gesturile lor, cum le-au reprezentat marii pictori și sculptori în operele lor, ce semnificație magică pot avea ele, etc.

   În mitologia populară din diferite momente ale vieții sau zone geografice, mâna apare reprezentată pe obiecte casnice din lemn sau metal, pe frontispiciul caselor, pe monumente funerare, pe țesături, ștergare, etc.  Prin liniile care brăzdează palmele, psihanaliștii încearcă să prezică viitorul unui om, calități sau defecte, întâmplări mai apropiate sau mai îndepărtate. Folosirea mâinii drepte sau stângă, are și ea semnificații multiple. Astfel, la înmormântare sau pomenirea celui decedat, când se cântă „veșnica pomenire”, cei prezenți pun mâna dreaptă pe umărul celui din față, promițând astfel că vor fi alături și „în veșnicie”, bărbații cărora le place băutura, trebuie să aibă grijă să nu bea cu mâna stângă, dacă vor să nu se îmbete repede.

   Foarte multe semnificații au mâinile în picturile religioase, la Maica Domnului, la Dumnezeu, Tatăl și Fiul, la apostoli și sfinți, la preoți.

   Înțelepciunea populară a definit în feluri diferite rosturile mâinilor –

Ochii te sperie      mâinile te bucură!

Să te bucure Dumnezeu cu      mâna-n brânză!

Mintea comandă mâinile      nu inver !

În mâna dreaptă se află hărnicia, în mâna stângă cumpătarea

I-a pus Dumnezeu mâna-n cap!

Mâna care te binecuvintează, pup-o!

Să nu-ți faci cruce cu mâna stângă!

Să nu ridici mâna asupra părinților!

Nu pune bolovan în mâna prostului!

Prinde șarpele, dar      cu mâna altuia!

Mâna care nu știe să scrie, dă vina pe      învățător!

  „Ce mâini frumoase are domnișoara”!


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5