De văzut! 700 de ani de istorie locală în documente unicat, la Muzeul Bistrița!
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud ne-au oferit o expoziție inedită cu documente definitorii ale istoriei județului Bistrița-Năsăud cât și ale celei naționale.
În cadrul expoziției a fost relatată povestea celor peste 700 de ani de istorie locală evocând fapte, personalități și evenimente de marcă, începând cu anul 1291 și până la momentul redactării listelor cu membrii voluntari din judeţ care au făcut parte din legiunile române în timpul Primului Război Mondial. Expoziţia a fost întregită de cele 24 de drapele istorice.
Prezent la deschiderea expoziției, prefectul Ovidiu Victor Frenț a felicitat organizatorii acestui eveniment și le-a mulțumit că au ales prezentarea etapelor formării statului național unitar român chiar în ajunul Zilei Naționale a României, bistrițenii fiind participanți activi la toate aceste momente istorice, se arată în comunicatul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.
Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Citiţi şi:
- 700 DE ANI DE ISTORIE LOCALĂ ÎN DOCUMENTE UNICAT
- O carte unicat, lansată în cadrul unui amplu simpozion, la Consiliul Judeţean
- De văzut! Maestrul Marcel Lupşe, într-o expoziţie spectacol, la Complexul Muzeal
- De văzut! La Muzeul Bistrița, din 15 februarie, expoziția Simpozionului Internațional de Acuarelă ”Iulia Hălăucescu”
- Mărțișoare unicat, de purtat și de… plantat, la CSEI nr. 1 Bistriţa
Comentarii
In cadrul expoziției ”700 de ani de istorie locală în documente unicat”, un loc aparte ocupă corespondenta din anii1599-1600 a domnitorului Mihai Viteazul cu oficialii Bistritei , prin care acesta solicita mesteri, provizii sau munitii. Aceasta sugerează bunele relatii ale lui Mihai Viteazul cu bistritenii.Trebuie mentionat faptul că într-un document din 6 iulie 1600, Mihai Viteazul folosea titulatura de: „Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”. Ulterior acestei date, este un mesaj al lui Mihai Viteazul către magistratul Bistritei prin care cerea să fie trimisi 8 delegati din partea orasului la Dieta de la Alba Iulia din 20 iulie 1600. Prin urmare, bistritenii au fost participanti activi nu doar la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, ci si la prima unire a țărilor române sub Mihai Vodă Viteazul la 1600.
A trecut anul centenarului si orasul Bistrita nu are un monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918, care sa fie amplasat în Piața Unirii. Si asta din cauză că in anul 2012 , un primar incult a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, nestiind probabil că numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, ce mai contează, dupa mintea lui Unire sa fie, nu contează daca-i Mare sau Mică. Cu acea ocazie primarul a facut si o declaratie de-a dreptul idioată, care demonstrează lipsa de logică a individului: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”. Primarul habar n-are că nu Cuza, ci Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindcă la 1600 el a infăptuit Unirea celor trei tari romanesti si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toată tara Moldovei.
De asemenea, in decembrie 2018, cu prilejul dezvelirii statuii lui Petru Rareş ridicată în piaţa care îi poartă numele un alt individ cu pretentii intelectuale, a facut o afirmatie la fel de halucinantă sustinând că Petru Rareş este un precursor al Marii Uniri.
Iată de ce asemenea expozitii precum cea organizata la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud sub numele de ”700 de ani de istorie locală în documente unicat”, reprezintă o scoală inclusiv pentru cei din administratia locală care au mari lacune in acest domeniu.
Adaugă comentariu nou