Ziua Naţională - sărbătoare şi la Beclean
1 Decembrie 1918 este o zi cu o mare încărcătură istorică și de suflet a tuturor românilor, ziua în care un ideal istoric de veacuri, înfăptuirea Marii Uniri, s-a realizat.
Aniversarea Marii Uniri este cea mai mare sărbătoare a noastră, a românilor de pretutindeni.
101 ani au trecut peste hotarele întregite ale României, patria noastră iubită. Un veac istoric de la momentul de glorie al neamului românesc, moment devenit peste ani măreaţa Zi Naţională a României.
În 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, se împlinea marele ideal al românilor, de a fi împreună într-o singură fiinţă naţională. Este momentul istoric înălțător, care ne-a oferit identitatea națională, este momentul pentru care au luptat și s-au jertfit mulți fii ai patriei.
Acum, la 101 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, pentru noi, cei de astăzi, este o datorie de onoare să dăm Sărbătorii Naţionale importanţa şi solemnitatea cuvenită, să transmitem generațiilor care urmează marea sa însemnătate, să cinstim memoria înaintașilor și să ne afirmăm recunoștința față de toți eroii cunoscuți și necunoscuți, care au contribuit pas cu pas la împlinirea idealului de unitate naţională.
De 1 Decembrie, Aniversarea Marii Uniri şi Ziua Naţională a României au fost sărbătorite de beclenari, în Piaţa Drapelului Naţional, printr-o festivitate emoţionantă care a cuprins un ceremonial religios, depuneri de coroane şi un spectacol folcloric.
Imnul ţării, rugăciunile pentru izbăvirea, sănătatea şi prosperitatea României şi a Becleanului, au fost, alături de scurtele cuvântări rostite şi spectacolele artistice organizate în cinstea evenimentului, momentele principale ale festivităţilor petrecute de 1 Decembrie în Piaţa Drapelului Naţional din Beclean, la cea de – a 101 aniversare a Marii Uniri de la 1918.
Evenimentul sărbătoresc a fost deschis de către primarul Nicolae Moldovan, după care a urmat o slujbă religioasă oficiată de către un sobor de preoţi şi diaconi.
La manifestare au fost prezente oficialităţi judeţene şi locale, consilieri locali, şefi şi reprezentanţi ai instituţiilor publice beclenare, reprezentanţi ai filialelor locale ale partidelor politice, reprezentanţi ai Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeriei, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ beclenare, reprezentanţi ai unor asociaţii, alături de numeroşi cetăţeni beclenari care au dorit să fie prezenţi la omagierea Sărbătorii Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României, moment evocator de pagini nepieritoare de glorie şi eroism ale ostaşilor Armatei române şi ale tuturor eroilor care, de-a lungul întregii noastre istorii şi-au dat jertfa supremă pentru pământul strămoşesc.
După slujba religioasă de pomenire a tuturor celor căzuţi pentru ţară pe câmpurile de luptă, a urmat un moment în care, prin scurte şi emoţionante alocuţiuni, o parte dintre oficialităţi s-au adresat celor prezenţi, reamintind semnificaţiile istorice ale Zilei de 1 Decembrie şi evocând importanţa dragostei de ţară.
Manifestarea oficială de la Monumentul Eroilor a continuat cu ceremonialul depunerii de coroane şi jerbe de flori din partea principalelor instituţii şi organizaţii politice din oraş.
Evenimentul sărbătoresc de la Beclean s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire al primarului Nicolae Moldovan şi cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul folcloric „Someşul” al Casei Orăşeneşti de Cultură „Radu Săplăcan”.
Citiţi şi:
- 1 Decembrie la Beclean
- Administraţie pentru comunitate, la Beclean, cu proiecte euroepene majore. Va fi lansat filmul documentar „La răscruce de ape şi drumuri- Beclean pe Someş”
- Vestitorul Marii Uniri
- Cei cinci oameni destoinici din zona Becleanului care au fost la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918!
- Bistrițenii sunt invitați la ceremonie și la defilarea efectivelor și a tehnicii militare, de Ziua Națională a României!
Adaugă comentariu nou