Asociația “Alexandru Vaida Voevod”, donație valoroasă către Colegiul Național Liviu Rebreanu
În aula Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” (CNLR) a avut loc o festivitate în cadrul căreia Asociația “Alexandru Vaida Voievod” a donat unității școlare două picturi (portrete) reprezentându-i pe Patriarhul României Miron Cristea și pe întâiul prim-ministru al României Mari, Alexandru Vaida Voevod, foști elevi al Gimnaziului Evanghelic, vechea titulatură a prezentei școli.
Inițiativa realizării picturilor și predarea către CNLR a aparținut prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității “Babeș-Bolyai” și evenimentul a fost deschis de alocuțiunea rostită de directorul colegiului, profesoara Susana Gălățean, care a vorbit auditoriului format în cea mai mare parte din elevi și foști elevi ai școlii, despre cele două personalități și modelele pe care le reprezintă pentru tineri, prin actvitatea și patriotismul lor.
În continuare, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, fost elev al colegiului, a prezentat pe scurt carierele celor două personalități omagiate și a insistat asupra rolului pe care îl are educatorul în procesul instrucției școlare, subliniind prestigiul de care se bucura dascălul, dăscălița, în tradiția românească. Autorul celor două lucrări este dr. Marius Dan Ghenescu, cadru didactic universitar al secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și în intervenția sa a dezvăluit aspecte ale concepției sale despre portretul artistic și realizarea lui. “O astfel de lucrare trebuie să sugereze profilul sufletesc al subiectului: bunătatea, blândețea, dragostea de oameni”, a remarcat dr. Ghenescu. La rândul său, preotul ortodox Nicolae Feier, visiting profesor al Institutului Cultural Român, fost profesor de religie al CNLR mai bine de un deceniu, s-a referit la beneficiile împlinirii binomului tradițional instrucție-educație, preluat de școala românească din cea germană, apoi a ținut o veritabiă lecție de istorie, apreciată de directoarea Gălățean și recomandată elevilor cu continuarea programată la viitoarea ediție ,,Școala altfel”.
Fost elev al CNLR, scriitorul Alexandru Cristian Miloș, a recitat o poezie închinată liceului și a exprimat speranța primirii sale în Academia Română ca pe cel mai important proiect personal. În încheiere, președintele Asociației, ,,Alexandru Vaida Voevod”, inginerul Ovidiu Ciuruș, și-a exprimat satisfacția pentru împlinirea bunului gând și, simbolic, a înmânat ele două picturi directorului Gălățean, trecându-le în patrimoniul colegiului care le va găsi un loc de expunere din care să sugereze elevilor importanța actului învățării și prețuirii valorilor. La eveniment a fost prezent profesorul Constantin Rus, vreme de 26 de ani, director al CNLR.
Victor ȘTIR
Citiţi şi:
- Arhivele sărbătoresc 80 de ani de existenţă la Bistriţa
- Apariție editorială: Alexandru Vaida-Voevod
- Un om pentru istorie: Alexandru Vaida-Voevod
- Comemorare Alexandru Vaida-Voevod
- (Foto) Primul prim-ministru al României Mari, Alexandru Vaida Voevod, veghează Bistriţa. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, prezent la dezvelirea bustului
Comentarii
In orasul Bistrita mai exista si domni .Felicitari !
Adaugă comentariu nou