Un tânăr din Bistriţa a sustras un telefon mobil, de 4.000 lei, dar a fost prins la scurt timp de oamenii legii
La data de 7 ianuarie a.c., o echipă mixtă formată dintr-un polițist de la Biroul de Ordine Publică și un jandarm din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud l-au oprit pentru verificări pe un tânăr al cărui comportament era suspect. Echipajul acționa pentru asigurarea unui climat de siguranță publică pe raza municipiului Bistrița.
La controlul corporal, asupra celui în cauză, un bărbat de 26 de ani, din Bistrița, a fost descoperit un telefon mobil în valoare de 4000 de lei, care nu-i aparținea.
Acesta a fost condus la sediul Poliției, iar cazul a fost preluat de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bistrița care, în urma primelor verificări efectuate, au constatat faptul că tânărul în cauză, în timp ce se afla pe o stradă din Bistrița ar fi sustras telefonul dintr-o autoutilitară care era parcată în apropierea unui magazin.
Telefonul a fost restituit proprietarului, un tânăr de 23 de ani, din Cepari, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt, în cadrul căruia efectuează în continuare cercetări, se arată în comunicatul IPJ BN.
***
Conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate prin Legea 192/2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:
- dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte;
- dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.
Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: ,,Poliția!”Legea nr. 192 din 2019 modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.
Totodată, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.
Prin poziție inofensivă se înțelege:
a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
b) depărtarea picioarelor;
c) adoptarea poziției șezut;
d) adoptarea poziției culcat;
e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Citiţi şi:
- Atenţie la noul statut al poliţistului. Oamenii legii primesc mai multe drepturi şi o serie de contravenţii se transformă în infracţiuni la codul penal
- Fals călugăr, care figurează în Registrul Agresorilor Sexuali, depistat de polițiști! A fost internat la Psihiatrie
- Sângeorz-Băi: Cine e victima tânărul sau poliţistul? Preoţii iau atitudine!
- Trei tineri din Vaslui, reţinuţi după ce ar fi înşelat două bistriţence prin,, metoda accidentul”
- Telefon sustras de un tânăr din Tonciu, dintr-o cafenea din Bistrița, recuperat în scurt timp de polițiști
Adaugă comentariu nou