Trecut-au anii
Pe 10 aprilie, vrând-nevrând, încă un an a venit să-mi apese umerii și să-mi arate, așa cum știe el cel mai bine, ce-am făcut bine, ce n-am făcut bine și cum m-am stabilizat în fața vieții. Stau și eu împreună cu soția, ca mulți alții, închis în apartamentul nostru din Rodna și-L rog pe Dumnezeu să ne ierte. Am trăit o viață așa cum a fost ea, vorba lui Iorga, cu bine, cu mai puțin bine, cu împliniri și neîmpliniri, cu zâmbet și uneori lacrimi, alături de devotata mea soție, înfruntând vremurile cum am știut noi mai bine.
Nu-mi pasă de revolta părului ușor încărunțit, sunt totdeauna la fel de tânăr și la fel de bătrân, eu am vârsta tuturor. Mă apasă neliniștea pentru că sunt un pribeag în inima mea, noaptea nu vrea să plece, ziua rămânând închisă într-o picătură de rouă pe frunza unui cireș înflorit. Bucurie, acum nu te pot păstra, eu nu am decât tristețile mele, nu mai pot să-mi scutur visurile și să alerg la chemarea ta. Eu sunt pasărea albastră care-și deschide aripile într-o colivie.
Am învățat că orice om este o formă de încăpățânare și de aici se naște ideea. Eu știu că pot defini oamenii după felul cum se pierd. Pe lumea aceasta există totdeauna un destin, parte construit de noi, care ne trimite la celălalt, la ceilalți. Mai știu că toate miturile ne duc, mai devreme sau mai târziu, la mitul căderii. Dacă vreți să căutați adevărul, nu în filosofie îl găsiți, filosofia te învață doar să gândești și eventual îți arată direcția cea bună, cea spre adevăr. Fiecare dintre noi pare o oglindă care se plimbă pe stradă, vorba lui Stendhal. Și totuși cunoașterea nu este mare lucru, pentru că, rămași doar cu ea, suntem foarte departe de Dumnezeu. Și-n acest an eu am avut înfrângerile mele, însă am avut și voluptatea lor. Datoria mea este să exist, fie și o singură clipă, de aceea trebuie să spun mulțumesc. Eu știu că fericirea are regulile ei pe care eu nu le caut și nici nu întind gâtul după jocul întâmplării. Inevitabilul are fericirea lui. Eu lupt continuu pentru că sunt un om imperfect, însă imperfecțiunea aceasta își are măreția sa. Nefericirea are un secret, acesta este timpul pe care îl pierdem întrebându-ne mereu dacă suntem sau nu, fericiți.
După ce am traversat o viață de om și mă apropii de final, am găsit definiția prostului. Prostul este acela care lasă ceea ce are și aleargă după ceea ce n-are. Acum suntem cu Coronavirusul pândind la ferestre. Însă la ferestre, la ușa noastră este și Mântuitorul Iisus Hristos care bate în această ușă, eu o deschid cu frică, cutremur, credință și dragoste. Peste câteva zile inima mea va cânta cu o imensă bucurie, ,,Hristos a înviat”! Să înviem și noi odată cu El! Și trebuie să mai știm că viața noastră pământească de aici nu este și ultima realitate. Aceasta este speranța extraordinară a Creștinismului!
Comentarii
"— Mario, mai lasă și tu ciorapul ăla, că o să te duci în fundul iadului! Cât e săptămâna de mare, umbli mereu pe la muieri și spui că azi e joi-mari, mâine miercurea păsărilor, poimâine lunea verde! Și acum, că e sărbătoare lăsată de Domnul Cristos, lucrezi la ciorap în loc să vii și tu să asculți baremi Sfânta Evanghelie!
— Ei las’ să mă duc eu în iad, răspunse Guica lucrând parcă înadins și mai repede la ciorap. Ce e iadul? S-a întors cineva d-acolo?
Moromete își încreți fruntea și aprobă subțirel:
— Așea-ie!
Guica continuă:
— Că n-o fi mai rău ca p-aici. Că când oi muri, intri în pământ și te mănâncă viermii. Și sufletul? Un abur care trăiește și el și se tot plimbă...
— Păi se plimbă! aprobă Moromete, cu o indescriptibilă ironie. „Păi da, n-are încotro, se plimbă, firește...“
— Ei, he! făcu Catrina, pornind încet spre poartă. Ce trebuie să fie în inima voastră! Stăpânește ăla spurcatul!
— Păi, stăpânește! făcu Moromete din nou."
Brudașcule, tu n-ai studiat în școală Moromeții?
Domnule respondent sub acoperire „Ardan Crudașcu” cine este Brudașcu? Probabil porecla sau pseudonimul scriitorului. Pe viitor vă recomand,dacă vreți să fiți citit,veniți cu comentarii pertinente,înțelepte sau pamflete.Nu mai copiați din clasicii noștri,și noi am c-am fost pe la școli,ci veniți cu elementul de noutate. Până atunci feriți-vă de COVID-19 deoarece a ajuns aproape de casa împricinatului(Rodna),la Anieș.Să fiți sănătos!
Domnule preponderent, elementul de noutate este că de data asta citez, cu ghilimele ca întotdeauna, din clasicii locali. Așa se scrie "... și noi am c-am fost pe la școli"? Cu cine ați fost coleg? Cu Radu Moldovan? Cu Viorica Dăncilă? Cu alți înțelepți? Nu vreau să fiu citit, vreau doar să vă provoc. E bine? Cine e Ovid 19? Primarul Bistriței? De ce să mă feresc de el? Brudașcu este un prieten de-al meu, nu-l cunoști dumneata.
Dan Brudașcu nu este nici porecla nici pseudonimul scriitorului. Nu înțeleg comentariul domnului Crudașcu. Eu îl cunosc foarte bine pe scriitorul Dan Popescu care n-are nici o legătură cu personajul Brudașcu, dacă acesta există. S-auzim de bine.
”Lupta cea bună”ați luptat în această lume. Articolele și activitățile domniei voastre au întărit credința și caracterele oneste.Întru mulți și fericiți ani, domnule Dan Popescu, colaborator de seamă al acestui cotidian. Și fiindcă suntem în Marele Post, să ne amintim versurile lui Al. Vlahuță ce se cântă în Biserică:,,Iertați pe cei ce contra voastră/ Cu vrăjmășie se pornesc...”
Adaugă comentariu nou