Cinste eroilor neamului! O coroană de flori a fost depusă la Monumentul Eroilor de la Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”
Cinste eroilor neamului!
Joi, cu prilejul Zilei Eroilor, la sediul Batalionului 812 Infanterie ”Bistrița”, a avut loc activitatea de depunere a unei coroane de flori la Monumentul Eroilor batalionului.
Activitatea, condusă de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonel Cornel Scurt, s-a desfășurat cu participarea prefectului județului Bistrița – Năsăud - domnul Nechita Stelian Dolha, vicepreședintelui Consiliului Județean - domnul Vasile Puica, viceprimarului municipiului Bistrița - domnul Cristian Marius Niculae și a președintelui Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Bistrița – Năsăud, domnul col.(r.) Gheorghe Tanco.
Pe timpul activității au fost respectate măsurile impuse pentru prevenirea și combaterea COVID-19.
x x x
În România, prin Decretul-Lege nr. 1693 din 04 mai 1920, pentru omagierea eroilor patriei a fost decretată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională celebrată în Ziua Înălţării Domnului.
Pentru cinstirea eroilor patriei, prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Zilei Eroilor i s-a conferit statutul de sărbătoare naţională, astfel continuând o tradiţie românească statornicită în perioada de după Primul Război Mondial.
Text: Andreea Birzu
Foto: Robert Filip
Citiţi şi:
- Onoare, recunoştinţă, respect şi omagiu eroilor neamului!
- Elevii de la Infoel cinstesc memoria eroilor neamului
- Două decenii de la prima misiune într-un teatru de opraţii a Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”
- Eroii Batalionului 812 Infanterie, comemoraţi la cinci ani de la trecerea la veşnicie
- Eroii, comemoraţi la Bistriţa
Comentarii
Bine că in acest an s-a renuntat la cinstirea memoriei eroilor la Monumentul in formă de "sulă" din Piata Petru Rares care a stârnit atâtea reactii controversate. Multi se intrebau, pe bună dreptate, ce are sula cu prefectura.
Si totusi, evenimentele prilejuite de „Ziua Eroilor” trebuie organizate in Cimitirul Eroilor din Bistrita, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, acolo unde isi dorm somnul de veci 3400 de eroi , chiar daca doar pentru 129 dintre ei se cunoaşte identitatea si au o cruce pe mormant. Ceilalti, înhumaţi în osoare comune sunt „EROII NECUNOSCUTI”. Acestia din urma isi dorm si ei somnul de veci in mormantul sacru numit generic „Mormantul eroului necunoscut”. De aceea, monumentul in forma de lumanare amplasat in 2009 aiurea lângă prefectura, pe locul statuii lui Petru Rares si care a starnit atâtea controverse, trebuie reamplasat in Cimitirul Eroilor din Bistrita, si prevazut eventual cu o „flacara vesnica” spre gloria si cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.
Bine că in acest an s-a renuntat la cinstirea memoriei eroilor la Monumentul in formă de "sulă" din Piata Petru Rares care a stârnit atâtea reactii controversate. Multi se intrebau, pe bună dreptate, "ce are sula cu prefectura".
Marele filozof si poet Lucian Blaga spunea că (citez): "Un simbol își are evidența sa; un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil". Chiar dacă primarul Cretu a amplasat in părculetul lângă prefectură o plăcută cu inscriptia "Parcul Eroilor", controversatul monument sugerează mai degrabă că acolo ar fi "Parcul Erotic".
Vezi si: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-pei...
Se întâmplă si la alte case, nu neapărat mai mari. De Ziua Eroilor la Turda, judeţul Cluj, cu ocazia depunerii de coroane de flori şi prezentarea de onoruri militare în cinstea soldaţilor români, autorităţile civile şi militare locale au confundat cimitirul eroilor sovietici cu cel al eroilor români. Ulterior, reprezentanţii autorităţilor şi ai armatei au mutat coroanele de flori, pe parcela destinată soldaţilor români.
Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/video-jenant!-la-turda-armata-a-depus-c...
Adaugă comentariu nou